Regenenergie

oktober 13, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

REGENENERGIE

Regenenergie

Regenenergie, bestaat dat? Als je het intypt in google zul je niet zo veel zoekresultaten krijgen als wanneer je zonne-energie intypt. Niet voor niets ook dat De Groene Dagobert al een aantal artikelen heeft geschreven over zonne-energie (zie onder meer “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg”. Toch zul je vandaag [1]  meer aan regenenergie gehad hebben dan zonne-energie. Geen zon te zien, maar regendruppels zat. Wind stond er vandaag ook wel, dus met windenergie, mits de windmolens in bedrijf zijn, kom je er ook wel. Maar zeker met energie van de regen.

Technische mogelijkheden met regenenergie

Alhoewel zonne-energie dus meer aandacht krijgt, zijn er toch al wel technische mogelijkheden met regenenergie. Eigenlijk is het zelfs helemaal niet zo nieuw: waterkracht. Hier kan echter wel nog het een en ander aan geoptimaliseerd worden. Een vrij recente methode om regenenergie op te wekken vond ik via een Duitse website. [2]  De methode komt er kort gezegd op neer dat de regen wordt verzameld met een grote, trechtervormige schaal en vervolgens door een turbine wordt vervoerd om elektriciteit te produceren. Het water komt vervolgens door individuele dunne slangen en door een soort van zeef in de vorm van regen op het land. Een methode dus, waarbij zowel de energie uit de regen (de ‘regenenergie’) als de regen zelf, het water, wordt gebruikt. Klinkt goed, maar de vraag is in hoeverre het rendabel is. Uit een scriptie waarvoor onderzoek is gedaan naar het opwekken van energie uit water volgt dat energie uit regenwater (regenenergie) helaas geen efficiënte methode is om energie op te wekken [3]: de kosten- batenanalyse van regenenergie zal waarschijnlijk negatief uitvallen. Wel worden in deze scriptie grondwater (zie ook artikel “Duurzaam wonen – deel 2”) en afvalwater (artikel “Duurzaam met afvalwater”) als positief beschreven. Dit is weliswaar water wat van regen afkomstig kan zijn, maar het is niet direct regenwater. Ook op een forum werd de vraag eerder al op een regenachtige dag gesteld. [4]  Een antwoord door iemand met het gouden idee is nog niet gegeven.

Samenvattend, dit keer dus geen artikel over technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, maar juist een oproep aan de lezer om met ideeën te komen! Over regenenergie! Zo kun je ook op een regenachtige dag het zonnetje in huis halen. 😉

 

Dus ….. Heb jij ideeën als het om ‘regenenergie’ gaat? Of andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


2 Responses to “Regenenergie”

  • fred Verhaaren schreef:

    Hoi Mark,

    Eigenlijk zijn stuwdammen een vorm van het benutten van regenenergie. Zo is het benutten van golfenergie een indirecte vorm van het benutten van windenergie, dat uiteindelijk allemaal door de zon wordt gegenereerd. Wat let je om een miniturbinetje in je regenpijp te zetten. Reken maar uit wat dit per jaar aan energie oplevert bij een dak van 10 m2 en een hoogteverschil van 3, een rendement van 30 % en 700 mm regenval per jaar: 10 x 0.7 x 1000 x 9.8 x 3 x 0.3 = 61740 J. Dit is 61740/1000/3600 = 0.017 KWh Daar kan de Groene Dagobert toch maar even mooi twee uur onder een spaarlamp de krant van lezen.

    Groet,

    Fred

  • peter allesweter schreef:

    hoi ik weet alles heb je een vraag laat het weten,

    PS ik weet echt ales en mijn speling is heel goed


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/