Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg

augustus 8, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

Subsidie voor zonnepanelen  –  het potje is leeg

In het artikel “Duurzaam ? Zonnepanelen !” heb je het een en ander kunnen lezen over zonnepanelen. De subsidie voor zonnepanelen is weer in het nieuws. Vandaag is het bericht op nu.nl [1] verschenen dat het subsidiepotje voor zonnepanelen voor particulieren nu leeg is. Bij deze subsidie ging het om een maximale tegemoetkoming van 650 euro bij de aanschaf van zonnepanelen. Mooi meegenomen, maar zeker niet het einde van de pret nu de subsidie is stopgezet.

Enkele statistieken:

  • Het totale aan particulieren verleende bedrag aan subsidie bedroeg in 2012 en 2013 bij elkaar een ruime 50 miljoen euro.
  • De regeling voor subsidie op zonnepanelen ging op 2 juli 2012 van start. In de 13 maanden tijd waarin de subsidie van kracht is geweest hebben een ruime 90.000 huishoudens een aanvraag voor de aanschaf van zonnepanelen ingediend.

Mooie cijfers, maar de subsidieregeling om duurzame energie op te wekken zou geen vervolg krijgen. Is dat jammer of is dat jammer? Voor de Groene Dagobert en zeker voor de Dagobert is het antwoord: beiden. Of toch geen van beiden? Niet getreurd, het kan best het laatstgenoemde zijn. Zo zijn er andere subsidiepotjes die nog wel bestaan, onder andere bij provincies en gemeenten. Ook is er in het energie-akkoord, waar begin juli op hoofdlijnen overeenstemming is bereikt, al gesproken over nieuwe manieren van subsidie op zonnepanelen. Concrete invulling hieraan moet nog gegeven worden, maar het komt er in ieder geval op neer dat het voor burgers en bedrijven fiscaal aantrekkelijker moet worden om zelf duurzame energie op te wekken. Om daar invulling aan te geven zal in de toekomst gestimuleerd worden om duurzame energie op lokaal niveau op te wekken. Daarbij gaat het niet alleen om zonnepanelen op je eigen dak, maar kun je gezamenlijk met je buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen op daken van bijvoorbeeld een school of sporthal. Het opwekken van deze zonne-energie zal dan fiscaal aantrekkelijk gemaakt worden.

Leuk voor de toekomst, maar wat zijn nou de subsidies die er op dit moment voor zonnepanelen nog zijn? Ik heb ze even opgezocht[2] en som er hierbij een aantal op:

  • De lagere BTW. Dit heet dan geen subsidie, maar voor een particulier is het zeker een besparing. Bij de subsidie bij aanschaf van zonnepanelen, die nu is beëindigd, ging het om 15%. Voor de BTW betreft het eveneens 15%, namelijk een verlaging van 21% naar 6%. Dit is op 1 maart 2013 ingegaan.
  •  Subsidies die door gemeentes en provincies worden gegeven. Hiervan zijn de lokale en regionale zonnepanelen installeurs het beste op de hoogte. Voor wat betreft de aanvraag en afhandeling van een subsidie kun je dit ook het beste door een zonnepanelen -installateur laten doen, gelet op de complexiteit en de eisen die er door de overheid worden gesteld. De installateur moet ook stukken overleggen en daarbij aan bepaalde eisen voldoen. Om het simpel te houden is het de beste oplossing om dit dan direct al in de offertefase aan te geven. Klinkt misschien ingewikkeld allemaal, maar de installateur neemt dan dus wat werk uit handen.
  • Behalve subsidies voor zonnepanelen zijn er ook andere mogelijkheden om de aanschaf te vergemakkelijken. Zo wordt als voorbeeld de gemeente Oud-Beijerland genoemd[2], waar duurzaamheidsleningen verstrekt worden voor het verduurzamen en renoveren van de woning voor een vast laag rentetarief van 3%. Zo kun je bij iedere gemeente informeren naar de mogelijkheden.
  • Ben je geen particulier maar heb je een bedrijf? Kijk dan eens naar de VAMIL- en MIA-regelingen.[2] Met deze regelingen is het mogelijk om versneld de investering in zonnepanelen af te schrijven. Zo wordt in het jaar van investering het belastbaar bedrag verlaagd.

Nieuwsgierig geworden? Zo kun je voor zonnepanelen terecht bij:

S O L A R   W I J Z E R


 

Vind jij zonnepanelen wel of niet interessant? Of heb je toevoegingen, op- of aanmerkingen? Plaats dan hieronder een reactie!


2 Responses to “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/