Duurzaam ? Zonnepanelen !

juli 30, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

Duurzaam ?  Zonnepanelen !

Duurzaam en zonnepanelen, het zijn woorden die wel bij elkaar horen. Wanneer je denkt aan duurzame energie dan zijn zonnepanelen een van de dingen waar je aan denkt. Andersom ook, bij het woord zonnepanelen denk je aan het woord duurzaam. En het mooie aan zonnepanelen vind ik….. de zon! Dat is iets waar bijna iedereen wel van kan genieten. En terwijl jij lekker ligt te zonnebaden, op het strand of bijvoorbeeld in de tuin, kun je niet alleen je eigen energie opladen maar tegelijk ook die in je huis!

Vandaag was de zon echter niet zo aanwezig. Maar er stond wel wat wind. En dat is ook dubbel feest! Lekker uitwaaien en tegelijk weer de energie in je huis opladen. Op afstand, met een windmolen. Maar vandaag gaan we het hebben over zonnepanelen ….. Ik las vandaag namelijk een interessant artikeltje in de Metro [1]. Over zonnepanelen.

Je kunt, door zelf je zonne-energie te produceren, al dan niet samen met je buren, een flink bedrag op je energierekening besparen en tegelijk bijdragen aan een beter milieu. Maar het kost natuurlijk wel wat. Een goede Dagobert wil dan weten wat er tegenover staat. Immers, zonnepanelen op je dak vragen om een forse investering. Maar het betaalt zichzelf terug, zelfs nu het potje voor de subsidie bijna leeg is. Het is namelijk zo dat de prijzen voor systemen die werken op zonne-energie sinds 2008 met bijna 70 procent zijn gedaald. Als je daar dan nog de subsidie voor het zonnepanelen-systeem bij optelt (zo’n 15 procent van de systeemkosten tot max. 650 euro) dan is de raming volgens het artikel dat in een jaar tijd ruim 78 duizend huishoudens zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd.

Nu moet je er wel snel bij zijn wil je nog de subsidie meepakken. De bodem van de pot met geld is in zicht. Dat moet je er echter niet van weerhouden om een aanvraag voor subsidie in te dienen. Zo kun je in de installatieovereenkomst een voorwaarde opnemen dat je de overeenkomst ontbindt indien je geen subsidie krijgt. De aanvraag kun je indienen via het eLoket van Agentschap NL, http://agentschapnl.nl. Hoewel er ook als de subsidiepot leeg is nog kansen zijn. Veel provincies hebben een eigen subsidieregeling.

Wanneer je eenmaal geïnstalleerd en aangesloten bent, dan produceer je met je zonnepanelen zelf elektriciteit, die via een zogenoemde omvormer naar de meterkast gaat. Wanneer buiten de zon lekker schijnt, zoals afgelopen week, maar je niet veel energie verbruikt, dan kun je de elektriciteit die je niet gebruikt aan het openbare net leveren. Aan je energieleverancier is het dan de taak om de geleverde stroom te verrekenen met de stroom die je afneemt. Hoeveel elektriciteit je in totaal hebt verbruikt wordt vervolgens aan het eind van het jaar vastgesteld. Hoe dit in zijn werk gaat kun je lezen bij de FAQ’s van http://zonzoektdak.nl en op http://energieleveren.nl. Volgens de Stichting Natuur en Milieu zou het financiële rendement van zonnepanelen al zo’n 14 procent bedragen. Dat is een stuk meer rendement dan wat je nu op een spaarrekening krijgt en ook nog eens duurzaam! Met de eerdere informatie die ik gevonden had van 12 tot 17 procent zat ik dan aardig in de richting. Zie artikel “Van hypotheekrente naar goede doelen”, reacties onder het artikel.

Tot slot heb ik ook nog een fiscale toevoeging. Ik vond op het internet wat informatie[2] over dat je als particulier met zonnepanelen die stroom teruglevert aan het energienet de BTW van de aanschafprijs van de zonnepanelen kunt terugvragen. Het Europese Hof van Justitie heeft daar onlangs een uitspraak over gedaan. Het hof kwalificeert het terugleveren aan het net namelijk als een economische activiteit, hetgeen een vereiste is om met BTW te maken te hebben. In beginsel betaal je dan BTW over de geleverde stroom aan het net, maar omdat het totale jaarbedrag in het extreme geval niet boven de enkele honderden euro’s uit zal komen, zal dit niet zo snel de afgetrokken BTW over de aanschaf van de zonnepanelen overtreffen. Mocht dit wel gaan gebeuren, dan zit je tot een bepaald bedrag nog safe (de kleine-ondernemersregeling). Dan betaal je dus ook nog niet meteen belasting.

 

 Geen geld voor zonnepanelen of het er niet voor over?

Dat is helemaal niet vreemd, want het kan om een investering gaan van ruim 4.000 euro. Echter, ook als je geen geld hebt om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je je dak volhangen met zonnepanelen. Zo kun je bij Greenchoice zonnepanelen aanschaffen met een lening, waarvan de maandlasten vergelijkbaar zijn met de besparing op de energierekening. Of wellicht wel huren via je werkgever of woningbouwvereniging. Zo kun je toch nog je duurzame steentje bijdragen!

 

Geïnteresseerd geraakt? Hier kun je voor zonnepanelen terecht:
banner duurzame energieshop     S O L A R   W I J Z E R

Heb je toevoegingen, op- of aanmerkingen of ervaringen met zonnepanelen? Plaats dan hieronder een reactie!

 


[1]  Metro, grootste gratis krant van Nederland, dinsdag 30 juli 2013
[2]  http://groenecourant.nl/zonne-energie/europees-hof-particulier-mag-btw-zonnepanelen-aftrekken/

9 Responses to “Duurzaam ? Zonnepanelen !”

  • Fred Verhaaren schreef:

    Mark,
    Wanneer gaat onze Groene Dagobert zonnecellen op zijn dak zetten, eventueel samen met zijn bovenburen ? Met 14 % rendement is dat wel aantrekkelijk.
    Groet,
    Fred

    • De Groene Dagobert schreef:

      Staat in de planning! Onlangs heeft De Groene Dagobert een investering gedaan voor een stukje windmolen. Dit zijn zogenoemde ‘winddelen’, waarmee je, zoals het woord zegt, delen van een windmolen hebt. De besparing verrekent de energieleverancier, Greenchoice (uiteraard: Groen), met de energienota van De Groene Dagobert. Bij de investering in de winddelen heeft De Groene Dagobert rekening gehouden met dat hij ook nog een stukje van zijn energie wil gaan opwekken door middel van zonnepanelen.

  • Pietje schreef:

    Misschien lijken zonnepanelen duurzaam: ze zijn het zeker niet. Afgezien van de lage EROEI (Energy Return On Investment) (1,8) worden er bij fabrikage materialen gebruikt die toch een keer op raken. Daar komt bij dat er (als iedereen zonnepanelen gaat plaatsen) in de zomer een overschot aan stroom gaat komen, terwijl er in de winter een enorm tekort is. Centrales blijven dus nodig, en kolencentrales zijn zo traag dat ze de fluctuaties in zonneopbrengst niet makkelijk kunnen opvangen. Dat komt de EROEI niet ten goede…
    Door een lage stroomprijs beginnen de panelen nu pas financieel “aantrekkelijk” te worden, maar financiën dekken slechts een deel van de lading…

    • Beste Pietje,

      Goede punten.
      – Wat betreft de fabricagematerialen voor de zonnepanelen die opraken –> naarmate de technologie vordert zal er steeds minder materiaal nodig zijn per opgewekte energie-eenheid. Maar het materiaal is inderdaad wel iets om in de gaten te houden.
      – Wat betreft het overschot aan stroom in de zomer, op dat punt is er al een interessant nieuwtje in de techniek. Zie dit artikel:

      Groene stroom opslaan

      Verder is het zo dat zonnepanelen en ook windenergie voor de consument financieel aantrekkelijker worden door toenemende concurrentie tussen landen. Zie daarover het volgende artikel:

      Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland?

  • […] het thema Duurzame energie heb je al aardig wat artikelen kunnen lezen over zonnepanelen (artikelen “Duurzaam? Zonnepanelen!”, “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg”, “Zonnestroom-chemie” […]

  • […] eerdere artikelen (zie “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen  –  het potje is leeg”) heb je kunnen lezen hoe […]

  • […] dat De Groene Dagobert al een aantal artikelen heeft geschreven over zonne-energie (zie onder meer “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg”. Toch zul je vandaag [1]  meer […]

  • […] het artikel “Duurzaam ? Zonnepanelen !” heb je het een en ander kunnen lezen over zonnepanelen. De subsidie voor zonnepanelen is weer in […]

  • […] het Klimaatstraatfeest niet alleen grote acties zoals het installeren van zonnepanelen mee (zie “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen  –  het potje is leeg”), maar ook allerlei kleine […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/