Van hypotheekrente naar goede doelen

juli 20, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

Vervang je hypotheekrenteaftrek door goede doelen-aftrek!

Bijna iedereen in Nederland die kent ‘m wel: de hypotheekrenteaftrek! In tegenstelling tot in de vennootschapsbelasting zijn er voor de gewone burger in loondienst niet zo veel mogelijkheden om op de inkomstenbelasting te besparen. In ieder geval lang niet zo veel als dat wat sommige multinationale grote ondernemingen via allerlei constructies op de vennootschapsbelasting kunnen besparen. Maar er is voor de inkomstenbelasting nog wel één belangrijke uitzondering, de hypotheekrenteaftrek! Daarmee kun je het belastbare inkomen voor de inkomstenbelasting (voor partners het verzamelinkomen) aardig drukken. Echter, wat veel mensen vergeten is dat ook al is het een mooie aftrekpost (voor sommigen wel eentje van 52% zelfs) dat hypotheekrente ook dan nog per saldo nog een last blijft. Wel een last die nu laag is. Zo was recent in het nieuws dat de hypotheekrente nu historisch laag staat. Maar dat betekent dan ook dat de hypotheekrenteaftrek lager is. Immers, hetzelfde percentage over een lager bedrag is een absoluut lager bedrag.

En wist je dat … donaties aan goede doelen eigenlijk precies hetzelfde werken als de hypotheekrenteaftrek? Als je aan een ANBI doneert, ofwel Algemeen Nut Beogende Instelling, dan komt die donatie ook in mindering op het belastbaar inkomen / verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting en dan zouden de veelverdieners onder ons daar dus ook een aftrek mee kunnen realiseren van 52%. Ook dan is het per saldo een last van 48%, net als de betaalde hypotheekrente. Maar je doet er wel tegelijk iets goeds mee. Een bank doet dat niet altijd met het geld wat die aan je verdient met een hypotheek. Er zijn wel uitzonderingen en een belangrijke is de Triodos Bank. Maar wat extra leuk aan goede doelen is, dat is dat je meer keuzevrijheid hebt over waar het geld aan besteed wordt. Je kunt ze namelijk helemaal zelf uitkiezen! Ben je bijvoorbeeld tegen wapens en oorlog, dan zou je bijvoorbeeld Artsen zonder Grenzen en/of WarChild kunnen steunen of een goed doel dat kinderen helpt hun leven weer op te bouwen nadat ze wees zijn geworden als gevolg van oorlog. Ben je bijvoorbeeld voor een groene planeet (net als De Groene Dagobert!), dan zou je kunnen doneren aan het WNF, Greenpeace en/of Natuurmonumenten.

Er is wel één kanttekening aan de fiscale faciliteiten als het goede doelen betreft. Dat is de drempel van 1% van het verzamelinkomen. Echter, je kan ervoor kiezen om periodieke schenkingen, mits voor minimaal 5 jaar, vast te leggen bij de notaris. Dan geldt niet de drempel van 1%. Dit komt echter je keuzevrijheid niet ten goede, want je kunt door de 5-jaarstermijn dan niet regelmatig switchen van goed doel of het bedrag aanpassen. Maar dan nog, als iedereen hetzelfde bedrag zou doneren aan goede doelen als wat men gemiddeld genomen in Nederland aan hypotheekrente betaalt, dan is die 1% maar een schijntje. Natuurlijk is dit wel erg veel geld om te doneren, maar als je bijvoorbeeld 3% doneert, dan heb je dus al een aftrek van 2/3 deel van 52%, ofwel 34,7% te pakken! Is dit een (bijna) budgetneutrale manier om groen bezig te zijn, of toch niet?

Je zou denken van niet. Je moet wel eerst op je schuld aflossen voordat je minder hypotheekrente kunt gaan betalen. Dit zal de grootste belemmering zijn. Maar met de huidige lage rentestand van rond de 1% bespaart zelfs de veelverdiener met een hypotheekrente van bijvoorbeeld 4% en een belastingaftrek van 52% daar dus geld op! En vervolgens moet je het geld op je spaarrekening wat je niet zou gebruiken voor aflossing nog corrigeren voor inflatie van zo’n 2,5% en eventuele vermogensrendementsheffing van 1,2%. Dan is het rendement op een spaarrekening per saldo al negatief, en betaal je daarnaast nog zo’n 2 tot 3 procent netto aan hypotheekrente!

Daarentegen, als het wel mogelijk is om je kapitaal te laten renderen tegen een percentage dat gecorrigeerd voor inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing hoger ligt dan de netto hypotheeklasten, dan wordt het verhaal natuurlijk iets anders. Maar het rendement wat je hier dan vervolgens uithaalt (waarschijnlijk via beleggingen) kan vervolgens dan deels aangewend worden voor donaties aan goede doelen.

Hoe je het ook doet, de kern van mijn verhaal is …

Bespaar belasting (de Dagobert factor!) … en doe tegelijk iets goeds voor de wereld! (de Groene factor!)

Een goed idee? Of vind je het helemaal niks? Dat kan natuurlijk ook. Hieronder, via de knop “Plaats en reactie”, kun je verder discussiëren!

3 Responses to “Van hypotheekrente naar goede doelen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/