Duurzaam met afvalwater

oktober 9, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

DUURZAAM MET AFVALWATER

Duurzaam met afvalwater

Niet alleen met het opwekken van onze energie, maar ook met afvalwater kunnen we duurzaam zijn. De droom: het opnieuw gebruiken van elke druppel afvalwater die Nederland binnenkomt, via rivieren, de zee of riolen. Die droom komt steeds dichterbij. Via rioolwaterzuivering kunnen we energie uit afvalwater halen. Op andere de website van Rijkswaterstaat Leefomgeving [1]  is hier wat over te vinden. Zo is op 22 mei van dit jaar in het Gelderse Olburgen een van de eerste energie- en grondstoffenfabrieken van Nederland geopend. Uit afvalwater worden energie en grondstoffen gewonnen en daarbij wordt het vergistende rioolslib omgezet in biogas, warmte of elektriciteit. Die elektriciteit wordt vervolgens gebruikt voor bedrijfswagens van de waterschappen. Dat we in Nederland goed zijn met bio-energie heb je in het artikel “Duurzame energie in Nederland” kunnen lezen. Dankzij het duurzaam omgaan met afvalwater daalt het energieverbruik van zuiveringsinstallaties en kunnen waterschappen energieneutraal werken of zelfs energie overhouden.

Duurzaam energie opwekken met afvalwater

Dat men bij de waterschappen op weg is naar een energieneutraal werkproces volgt ook uit de doelstellingen. Het doel van de waterschappen is om in 2020 veertig procent van de eigen energie op te wekken. Op termijn moet de zuivering van het afvalwater zelfs helemaal energieneutraal worden, of zelfs energieleverend. Voor dit duurzaam omgaan met afvalwater hebben de waterschappen een nieuw, uniek concept ontwikkeld: de Energiefabriek. Dit zijn fabrieken die het mogelijk maken om biogas te winnen uit afvalwater. Duurzame energie voor waterzuiveringen, maar ook voor burgers en bedrijven. De duurzame energie uit afvalwater kan voor van alles gebruikt gaan worden: brandstof voor vuilniswagens, verwarming van zwembaden, vervorgingshuizen en zelfs voor hele woonwijken.

Duurzaam met afvalwater: verschillende toepassingen

Behalve dat de waterschappen er voor zorgen dat het water goed gemanaged wordt zodat we droge voeten houden in Nederland, worden de toepassingen van afvalwater dus steeds meer duurzaam. Naast de duurzame toepassing om biogas te winnen uit afvalwater, kan er bijvoorbeeld ook papier teruggewonnen worden uit het ongezuiverde afvalwater, er kunnen bioplastics gemaakt worden van cellulosevezels en het fosfaat kan dienen als meststof in de landbouw. In vroegere tijden werd met deze stoffen afkomstig uit het afvalwater niet dusdanig duurzaam omgegaan. Het werd allemaal verbrand. Tegenwoordig recyclen we. Duurzaam, groen, efficiënt en kostenbesparend.

Duurzame drol

Het gaat nog een stapje verder. Afvalwater, of beter gezegd rioolwater, bevat een belangrijk ingrediënt waarvan elektriciteit gemaakt kan worden: de drol! Eerst wordt het rioolwater naar een rioolzuiveringsinstallatie getransporteerd. Vervolgens wordt het mengsel van water en drollen heel hard belucht en door bacteriën afgebroken tot CO2. [2]  Na dat moment heb je wel schoon water, maar is dit nog niet duurzaam verkregen. Echter, de drol bevat energie die je kunt winnen. Dit kan door eerst de beluchting te verwijderen en daarna te vergisten, een rottingsproces waarbij zich methaan vormt. Methaan is het gas waar je ook op kookt. Wanneer men dat gas in een verbrandingsmotor stopt, kan via een dynamo elektriciteit opgewekt worden. Dit is ongeveer wat er gebeurt in de Energiefabriek. Dus … van drol naar elektriciteit. Dat is nog eens duurzaam met afvalwater omgaan!

Hierbij een filmpje over hoe het eraan toegaat bij de Energiefabriek in Olburgen:

 

 

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


2 Responses to “Duurzaam met afvalwater”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/