Duurzaam wonen – deel 2

september 19, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DUURZAAM WONEN – DEEL 2

Duurzaam wonen: buiten versus binnen

In de artikelen “Duurzaam wonen” en “Alternatieven voor de airco” heb je kunnen lezen over duurzaam wonen aan de binnenkant. Bij die artikelen betrof het deels de inrichting. In dit artikel staat de buitenkant centraal. Hoe de energie van buiten zo duurzaam mogelijk kan worden opgewekt. In dit artikel zal een woonwijk waar je duurzaam kunt wonen de revue passeren, vandaar de titel “duurzaam wonen – deel 2”.

Duurzaam wonen: een voorbeeld

In de Metro werd een voorbeeld geschetst van een gezin wat in zo’n duurzame wijk woont. Daarbij worden ze door een energiecoach begeleid in het duurzaam wonen, energiezuinig wonen. Het betreft de wijk Nieuw Kortenoord in Wageningen. Een project, genaamd “Groen Licht”, werd daarbij gelanceerd. Dit project op het gebied van duurzaam wonen houdt in dat subsidie geregeld wordt, dat bewoners geïnformeerd worden over zonnepanelen, de verkoop en installatie daarvan, alsmede het aanstellen van een onafhankelijke energiecoach. Deze coach is bedoeld om de bewoners op een laagdrempelige manier te informeren over duurzaamheid, maar met name over energieverbruik en –kosten en wat men daar zelf zoal aan kan doen. Kortom, van alles op het gebied van duurzaam wonen!

Duurzaam wonen met koude-warmteopslag

Behalve dat de woningen zeer energiezuinig zijn kunnen ze ook duurzaam worden verwarmd en gekoeld. In het artikel “Duurzaam gebouwde zorginstellingen” kwam het systeem van koude-warmteopslag al kort ter sprake. Bij koude-warmteopslag wordt er, zoals de naam al doet vermoeden, gebruik gemaakt van verschillende temperaturen. Het is een systeem waarbij watervoerende lagen in de bodem gebruikt worden om warmte en koude in op te slaan. In de zomer wordt het koele grondwater gebruikt om gebouwen te koelen. Vervolgens wordt het opgewarmde water in de bodem opgeslagen totdat het in de winter gebruikt wordt om gebouwen mee te verwarmen. Het koelen met behulp van grondwater kan direct. Voor verwarming wordt een warmtepomp op de bron aangesloten.

Duurzaam wonen met koude-warmteopslag, echt duurzaam?

In hoeverre duurzaam wonen mogelijk is met koude-warmteopslag, hangt van een aantal factoren af. Besparingen van 95% op koeling en 40-50% op verwarming zouden mogelijk zijn. [2] De energiebesparing die daadwerkelijk met ondergrondse energieopslag kan worden behaald, hangt sterk af van de geologie van een gebied. Daarbij zijn de dikte van watervoerende pakketten en de doorlatendheid van de bodem van belang. Water kan alleen uit zandpakketten gehaald worden, waarbij per kubieke meter zand er ongeveer 30 tot 35 procent water in is opgenomen. In een gebied met dikke zandpakketten met grove korrels kan veel water gehaald worden en dat maakt een koude-warmteopslag zeer rendabel. Je moet dus wel weten wat voor type ondergrond je te maken hebt.

Duurzaam wonen op meerdere manieren

Het is ook mogelijk om meerdere typen duurzame energie naast elkaar te hebben. Zo wordt aan het duurzaam wonen in Nieuw Kortenoord op meerdere manieren manieren invulling gegeven. Bij de bouwfase van de koude-warmteopslag werd al rekening gehouden met het aanvullend kunnen plaatsen van zonnepanelen. Zo hoeft in dat geval bijvoorbeeld de meterkast niet te worden aangepast. Wil je het nog verder uitbreiden, dan zou je bijvoorbeeld ook windenergie kunnen opwekken. Dit kan op afstand, met zogenoemde “winddelen”. Het zijn als het ware stukjes windmolen van windmolens die op andere plaatsen in het land staan. Voor meer daarover, zie de reacties onder het artikel “Duurzaam? Zonnepanelen!”. Voor een overzicht van alle artikelen op het gebied van duurzame energie, zie groenedagobert.nl/artikelen/duurzame-energie.

 

Interesse in duurzame energie? Hier kun je terecht:

banner duurzame energieshop S O L A R W I J Z E R

 

Heb jij ervaringen met koude-warmteopslag of andere manieren van duurzaam wonen? Of woon je zelfs in een duurzame wijk? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 

 


[1] Metro, Grootste gratis krant van Nederland, woensdag 18 september 2013

4 Responses to “Duurzaam wonen – deel 2”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/