Zuinige Haagse Huizen

december 5, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

ZUINIGE HAAGSE HUIZEN

Locale energieprojecten

In de artikelen “Duurzame energie –> waar wonen?” en “Duurzaam wonen – deel 2” heb je kunnen lezen over een aantal specifieke gebieden in Nederland waar projecten zijn gestart of van start gaan om in een duurzame wijk te kunnen wonen. Ook kun je zelf het initiatief nemen om je wijk of gemeente duurzamer te maken, zoals je in het artikel “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland” hebt kunnen lezen. In het daar geschetste voorbeeld betrof het iemand uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn die zonnepanelen op zijn dak wilde plaatsen om zo zijn woning te voorzien van duurzame energie. Via Nudge kwam hij in contact met buurtgenoten en zo ging het balletje rollen. Door de samenwerking werd zijn wijk vanzelf een stukje duurzamer.

Zuinige Haagse Huizen

Sommige wijken of gemeenten helpen al met het voorzien in tips om je huis en daarmee misschien wel je wijk of gemeente een stukje duurzamer te maken. Zo is er voor Den Haag de “Zuinige Haagse Huizen”-website. Wat is Zuinige Haagse Huizen? Zuinige Haagse Huizen is een initiatief wat je meer wegwijs maakt in de vele informatie die er is over het energiezuiniger maken van je huis. Als je in Den Haag woont: je Haagse huis. Het doel van de website is dan ook om je van kennis te voorzien over hoe je de woning op ecologisch verantwoorde wijze kunt verbouwen tot zowel een energiezuinig, als een voordelig, comfortabel en een gezond huis om in te leven. In dat opzicht ook interessant voor niet-Hagenaren. Verder worden er op de website Zuinig Haagse Huizen ervaringen gedeeld van huiseigenaren in de Haagse regio.

Van oude Haagse Huizen naar Zuinige Haagse Huizen

De website is onder andere geschreven voor relatief oude Haagse Huizen. Woningen werden tot een jaar of dertig geleden slecht geïsoleerd. Je kunt dan wel zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen (zie artikelen “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen”) of met windmolens (zie onder andere artikel “Duitse groene stroom” en de opgewekte stroom vervolgens opslaan (zie artikelen “Groene stroom opslaan” en “Groene stroom opslaan – Deel 2”, maar dan beperk je nog niet het gasverbruik voor je verwarming. Dan is isoleren van belang. Maatregelen zoals het beperken van de luchtdoorlatendheid van de vloer, het dak, de muren en ramen kunnen dan helpen. Daarbij is het wel zo dat de oudere bouwwijze en vaak prachtige architectuurstijl om wat aandacht vragen. Immers, je wilt wel dat je Zuinige Haagse Huis (of elders gevestigde Zuinige Huis) de mooie architectuurstijl behoudt die het voor de isolatiemaatregelen had. Vandaar de website Zuinige Haagse Huizen, omdat de wat oudere Haagse Huizen vaak zo’n mooie architectuurstijl hebben.

Gezonde Zuinige Haagse Huizen

Zoals eerder genoemd, de Zuinige Haagse Huizen moeten energiezuinig, voordelig, comfortabel en daarnaast gezond om in te leven zijn. Weliswaar verbruikt een energiezuinig huis minder fossiele brandstoffen en is er minder CO2-uitstoot, wat beter is voor het buitenklimaat, maar het binnenklimaat is net zo goed van belang. Je moet gezond kunnen leven in De Zuinige (Haagse) Huizen. Immers, in een huis dat verkeer geïsoleerd wordt kunnen vochtige afvalstoffen zich ophopen die hoofdpijn, loomheid of op lange duur longaandoeningen kunnen veroorzaken. Ook kan bij Zuinige (Haagse) Huizen indien die verkeerd geïsoleerd zijn de constructie door warme vochtige lucht worden aangetast. Slecht voor de waarde van je Zuinige (Haagse) Huis (minder “voordelig”), maar ook slecht voor de gezondheid, door schimmels en houtrot. Het is de kunst van Zuinige (Haagse) Huizen om voldoende frisse lucht binnen te laten zonder al te veel warmte te verliezen. Daarover schrijft dan ook de Zuinige Haagse Huizen-website.

 

Wat vind jij van het Zuinige Haagse Huizen initiatief? Of, heeft jouw gemeente een soortgelijk initiatief / website? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
banner duurzame energieshop S O L A R W I J Z E R

 

 


2 Responses to “Zuinige Haagse Huizen”

  • […] zonnepanelen en windmolens e.d.). Je kunt echter ook van binnenuit energie besparen. Zo heb je in “Zuinige Haagse huizen” kunnen lezen over het belang van isolatie en in “Duurzaam wonen” over duurzame […]

  • Dineke schreef:

    De link naar de website van de Zuinige Haagse huizen werkt niet. Is de website nog in de lucht? Wij waren met ons huis ooit een voorbeeld voor “zuinig met water” met een opslagtank van 3000 liter in de kruipruimte voor de opvang met regenwater.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/