Zuinig met de trein

januari 27, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

ZUINIG MET DE TREIN

Inleiding

Binnen het thema Duurzaam vervoer heb je al veel artikelen kunnen lezen over duurzaam vervoer per auto, maar daarnaast ook per vliegtuig (artikelen “Duurzaam vliegen” en “Vliegen en de CO2-belasting”), per scooter (artikel “De duurzaamste elektrische scooter”) of per fiets (artikel “Duurzaam tandwiel”).

De trein, of toch per auto, scooter of fiets?

In het artikel “Het gevangenendilemma (Prisoner’s Dilemma) en woon-werkverkeer” heeft de Groene Dagobert je helpen kiezen voor het vervoersmiddel om daarmee naar werk, studie, boodschappen etc. te gaan. Wat gaat het worden? De auto, de scooter of de fiets …. of …. misschien wel de trein?

Zuinig met de trein?

Is de trein zuinig? In het artikel “Leaseauto, eigen auto, OV of fiets?” heb je kunnen lezen dat de CO2-uitstoot bij reizen met de trein per treinreiziger zo’n 30 gram per kilometer is. Dat is zuinig, maar omdat het per reiziger geldt is het al wel minder zuinig dan als je met zijn vieren in een auto zit met bijvoorbeeld een CO2-uitstoot van 100 g/km. (Vier maal 30, ofwel 120, is meer dan 100.) Maar de NS is bezig om de grijze stroom die door de treinen verbruikt wordt geleidelijk te vervangen door groene stroom. [1]  Weliswaar is dit nog niet zuinig qua verbruik, maar wel zuinig in de zin van “Groen”.

Ja, zuinig met de trein.

Wat betreft de zuinigheid in het verbruik, ook op dat gebied heeft de NS nu plannen. Treinen blijken namelijk sneller en zuiniger te zijn met twee keer zo veel stroom op de bovenleiding. [2]  Huh, wat zeg je, twee keer zo veel stroom? Klinkt niet echt zuinig. Toch schijnt het zuinig te zijn en de treinen zouden er bovendien sneller door kunnen zijn. Bovendien is het extra zuinig, omdat er ook energie opgewekt zou worden. De precieze techniek wordt niet beschreven, maar alles zou te maken hebben met extra stroom in de vorm van voltage. De spanning op de bovenleidingen is daardoor groter en via dit hogere voltage zouden de treinen zo’n 20 procent zuiniger zijn, minder energie verbruiken.

 

Wat vind jij van dit idee van zuinigere treinen? Of, misschien ben je een techneut en heb je er behoefte aan om de techniek wat duidelijker te verwoorden? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats in alle gevallen hieronder een reactie!

 


[1] http://www.ns.nl/over-ns/ns-en-samenleving/ns-en-samenleving/met-de-trein-reist-u-groener/groene-stroom.html
[2] http://www.metronieuws.nl/nieuws/treinen-sneller-en-zuiniger-bij-stroomverdubbeling/SrZnag!cCsIHxaNwxIo

One response to “Zuinig met de trein”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/