Klimaatstraatfeest

oktober 28, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

KLIMAATSTRAATFEEST

Klimaatstraatfeest

Het belang van een goed klimaat op lange termijn begint bij steeds meer mensen door te dringen. Zo heb je in het artikel “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland” kunnen lezen over de verschillende initiatieven die georganiseerd worden en gericht zijn op de consument, duurzame groei van onderen af dus. En zo is er ook het Klimaatstraatfeest, wat in dit artikel behandeld wordt. Het Klimaatstraatfeest [1] is een grootse en leuke energiebesparingswedstrijd in Nederland. Zoals de naam Klimaatstraatfeest zegt, je bent met je straat bezig voor een goed klimaat en wat je kunt winnen, dat is een feest voor de straat.

Soortgelijke opvolger van het Klimaatstraatfeest: het aardgasvrij wonen-initiatief

Op het moment van schrijven van dit artikel was de website van het Klimaatstraatfeest (zie in de voetnoot onderaan dit artikel) nog actief. Echter, omdat dit nu niet meer het geval is, bij deze een alternatief [2] (ook opgenomen in de voetnoot). De energiebesparingswedstrijd onder de naam Klimaatstraatfeest is gestopt. Er is plaatsgemaakt voor een nieuw spel,
dat in het teken staat van wonen zonder aardgas! Het gaat hier om een vergelijkbaar kennisdossier als ten tijde van het Klimaatstraatfeest dat is gepubliceerd over aardgasvrij wonen, voorzien van een uitgebreid stappenplan.

Desalniettemin hieronder nog de tekst van mijn oorspronkelijke artikel, want het blijft niettemin interessant om het stukje geschiedenis omtrent het Klimaatstraatfeest terug te lezen! 🙂

——————————————————————————————————————–

Klimaatstraatfeest –> wat moet je doen?

Leuk dat je door mee te doen met het Klimaatstraatfeest een feest kunt winnen, maar wat moet je daarvoor doen? Je kunt bij dit Klimaatstraatfeest aan verschillende dingen denken. Zo tellen voor het Klimaatstraatfeest niet alleen grote acties zoals het installeren van zonnepanelen mee (zie “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen  –  het potje is leeg”), maar ook allerlei kleine bespaaracties. Dit kan het vervangen van apparaten zijn, maar ook bijvoorbeeld het plakken van radiatorfolie of het bereiden van een klimaatbewust diner. In de artikelen “Duurzaam wonen” en “Alternatieven voor de airco” kun je ook wat bespaartips vinden. De straat die tot en met 31 maart 2014 de meeste energie bespaart en de beste acties uitvoert om de buurt te betrekken bij energiebesparing wint door deelname aan het Klimaatstraatfeest een groot straatfeest.

Klimaatstraatfeest: het spel

Het Klimaatstraatfeest werkt als volgt:

–          Stap 1: meld je aan op de website. [1]

–          Stap 2: er voor zorgen dat zoveel mogelijk buren in je straat gaan meedoen –> hoe meer buren, hoe meer klimaatpunten.

–          Stap 3: verdien punten met acties in eigen huis. Dit kan op verschillende manieren. Door een checklist in te vullen, door kwisjes te doen, of gebruik te maken van een tool. Alle mogelijkheden staan beschreven in ‘Mijn Straatfeest’, de deelnemersomgeving van de website, waar je kunt inloggen.

–          Stap 4: punten verdienen met burenacties (vanaf 3 januari 2014). Deze burenacties zijn acties die je samen met je buren uitvoert, welke eveneens zijn terug te vinden in ‘Mijn Straatfeest’. Het leuke en leerzame aan de burenacties is dat je meer over je buren te weten komt als het bijvoorbeeld gaat om het stroomverbruik en ook waarom dat is.

–          Stap 5: check op de website hoeveel punten je hebt verdiend en welke plek je straat inneemt in de competitie. Er zijn 2 afvalronden. Een op 3 februari 2014 en een op 3 maart 2014. Wanneer je straat daar doorheen komt, dan wint jouw straat misschien wel één van de tien straatfeesten.

Klimaatstraatfeest: de prijzen

Maar waar doe je het Klimaatstraatfeest nog meer voor dan het klimaat? De prijzen natuurlijk! De prijzen die je met het Klimaatstraatfeest kunt winnen zijn als volgt:

  1. De eerste prijs is een feestbudget van 10.000 euro. En de Groene Straatbingo komt langs. Tijdens de Groene Straatbingo worden superenergiezuinige producten verloot onder de deelnemers in de straat. Dit kan bijvoorbeeld een zeer energiezuinige wasmachine zijn of een product om mee te koken.
  2. De tweede prijs is een feestbudget van 2.000 euro. En ook hier komt de Groene Straatbingo langs, maar worden er minder producten verloot dan bij de eerste prijs.
  3. De derde prijs is een feestbudget van 1.000 euro. Eveneens met Groene Straatbingo. Hierbij dan weer wat minder te verloten producten dan bij de tweede prijs.
  4. Voor de plaats 4 t/m 10 geldt geen Groene Straatbingo meer, maar nog wel een feestbudget van 500 euro.

Samenvattend, het Klimaatstraatfeest is een leuk en nuttig initiatief. Het Klimaatstraatfeest zet de consument aan tot nadenken en samenwerken en men maakt kans op leuke prijzen.

Tot slot hieronder een filmpje over het Klimaatstraatfeest. Deze is van de stad Rotterdam. Je ziet verschillende mensen aan het woord, heel divers publiek. Jong en oud, man en vrouw, autochtoon en allochtoon.

Wat vind jij van het Klimaatstraatfeest? Ken jij mensen of straten die meedoen? Of heb je andere ervaringen, aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!


One response to “Klimaatstraatfeest”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/