Duurzame energie –> waar wonen?

november 10, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DUURZAME ENERGIE –> WAAR WONEN?

Duurzame energie: eerder genoemde projecten

Duurzame energie, het is steeds meer in opkomst en dat is te zien aan het feit dat er steeds meer projecten worden gelanceerd. Zo heb je in het artikel “Duurzaam wonen – deel 2” kunnen lezen over de wijk Nieuw Kortenoord in Wageningen. Een echte stimulans voor duurzame energie. Maar er zijn ook gevallen waarbij de opwekking met duurzame energie juist ontmoedigd wordt, zoals je in het artikel “Duurzame energie in Nederland” hebt kunnen lezen over een daling van de WOZ-waarde van woningen door geplaatste windmolens in het Zeeuwse Sint Philipsland. Er zijn dus gebieden duurzame energie gestimuleerd wordt en waar het ontmoedigd wordt, grote verschillen. Hieronder nog enkele gebieden waar duurzame energie gestimuleerd wordt.

Duurzame energie op Ameland

Onlangs verscheen in het nieuws [1] dat Ameland het grootste zonnepark krijgt van Nederland. Dat klinkt als ….. duurzame energie die gestimuleerd wordt! Ameland zou voor dit duurzame energieproject ruim 2,6 miljoen euro subsidie krijgen van het Waddenfonds. Ondanks dat straks 20% van de totale energie die het eiland nodig heeft met deze duurzame energie wordt opgewekt zal men dankzij een slimme oplossing daar niet hetzelfde probleem hebben als in Sint Philipsland: daling van de WOZ-waarden. Het plan is namelijk om duinen en struiken aan te leggen, zodat de zonnepanelen aan het zicht worden onttrokken. Nu is dat met windmolens wat lastig, maar met zonnepanelen zou dit inderdaad wel kunnen.

Het project met zonnepanelen, waar je in de artikelen “Duurzaam ? Zonnepanelen !” en “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg” de voordelen van hebt kunnen lezen, is nog lang niet het enige wat Ameland te wachten staat. Zo worden er bij de gemeente en lokale ondernemers 45 units met zogenoemde methaanbrandstofcellen geplaatst, elk met een vermogen van 1,5 kWh. Dit is duurzame energie waarbij stroom wordt opgewekt door aardgas om te zetten in elektriciteit. Daarnaast zijn er duurzame energieprojecten zoals het toevoegen van waterstof aan aardgas en het plaatsen van milieuvriendelijke HR-ketels. Uiteindelijk is het met al deze duurzame energie bij elkaar de bedoeling dat Ameland in 2020 geheel in zijn eigen energiebehoefte voorziet.

Duurzame energie in het oosten van het land

We weten nu dus dat Ameland behalve een mooi natuurgebied ook een eiland is waar je heel mooi duurzame energie uit de natuur kunt halen. Of moeten we voor duurzame energie juist naar het oosten van het land? Enige tijd terug werd immers bekend gemaakt dat de meeste zonne-energie juist wordt opgewekt in het oosten van het land. [2] Oost-Nederland zou voorop lopen als het gaat om opwekken van zonne-energie. Deze duurzame energie zou vooral in de provincies Gelderland en Overijssel worden opgewekt en ook wel veel in de provincie Noord-Brabant. In het noorden van Nederland en in de Randstad zouden er veel minder zonnepanelen zijn. Eigenlijk niet efficiënt, omdat volgens klimaatgegevens [3] de zon het meeste in het westen van het land schijnt (zowel zuidwesten als noordwesten). Wel goed dus dat men het een en ander op Ameland met duurzame energie in de vorm van zonne-energie gaat doen!

 

Zijn er andere duurzame energieprojecten in Nederland die jij hier graag ter sprake brengt? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


3 Responses to “Duurzame energie –> waar wonen?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/