Digitale wereld moet groener

mei 3, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

DIGITALE WERELD MOET GROENER

Digitale wereld –> van buitenleven naar binnenleven?

In het artikel “Groene buitenschoolse opvang” heb je kunnen lezen over de stimulans om kinderen meer buiten te laten komen. Kind of volwassen, je zou denken dat de stimulans om tijd in de buitenlucht door te brengen door de steeds meer digitale wereld eerder minder dan meer aan het worden is. Steeds meer gaat met computers, laptops, tablets en smartphones. Uiteraard kun je deze activiteiten buiten in de tuin of in het park doen, maar niet altijd is dat even praktisch. In dit opzicht is de digitale wereld niet groen:
Het zorgt er in sommige gevallen (niet altijd) voor dat we minder van het “groene” buiten genieten.

Is de digitale wereld Groen(e Dagobert) ?

Maar dan is er ook nog een ander aspect van “groen”:
Is de digitale wereld goed voor het milieu?
Ja, in veel opzichten wel. Het zorgt er voor dat er minder papier geprint hoeft te worden en op den duur draagt het er aan bij dat steeds meer vanuit huis gedaan kan worden. En dat scheelt vervoer en dus CO2-uitstoot en andere vervuiling zoals fijnstof. Thuiswerken gebeurt steeds meer en de digitale wereld maakt steeds meer mogelijk, zodat steeds meer afspraken ook online kunnen gaan plaatsvinden.

Het stroomverbruik van de digitale wereld

Heel goed, dat er op papier en uitlaatgassen bespaard wordt dankzij de digitale wereld. Maar net zoals dat er vrijwel geen enkel product is dat niet op de een of andere manier vervuilend is (zie artikelen “GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?” en “100% duurzaamheid? Mission impossible!”), zo geldt ook voor de digitale wereld dat deze iets heeft wat vervuilend is: stroom. En niet zo’n beetje ook. Binnen de digitale wereld blijken datacenters veel stroom te verbruiken. Natuurlijk is dit niet erg als dit 100% groene stroom is, en dan ook echt groene stroom en geen zogenaamd groene stroom (dat hier weleens mee gesjoemeld wordt lees je in het artikel “Hoe groen is je energieleverancier?”), maar dit is in veel gevallen niet aan de orde bij datacenters. Datacenters zijn grote fabriekshallen met computers waarop internetsites draaien en waar bedrijven hun elektronische gegevens kunnen opslaan. Om de computers te laten draaien en met airconditioning te koelen is veel stroom nodig. [1]  Ook deze website, De Groene Dagobert, die immers moet blijven draaien, doet daaraan mee. Een positief nieuwtje is dan wel dat De Groene Dagobert in juni 2014 overstapt naar een groene hoster, https//greenhost.nl. Zo kun je voor alle dingen die je graag doet of niet wilt missen in je leven wel een zo groen mogelijke keuze maken.

Xbox blijkt stroomslurper te zijn

Binnen de digitale wereld zijn er ook nog de spelcomputers. Ook daarbinnen zijn variaties mogelijk, waarbij de ene variant groener is dan de andere. Zo blijkt de Wii redelijk zuinig te zijn, maar de Xbox is daarentegen nogal een stroomslurper. [2]  De nieuwste modellen gameconsoles verbruiken zelfs meerdere malen het verbruik van een koelkast. Daarbij zou het verbruik bij twee uur spelen op een nieuwe spelcomputer meer zijn dat van het 24 uur aanhebben een gemiddelde koelkast. Behalve de keuze voor welke spelcomputer je aanschaft kun je uiteraard ook nog dingen doen om energie te besparen als je de spelcomputer al eenmaal hebt. Voorbeelden zijn de stekker uit het stopcontact halen als je niet aan het gamen bent of de Wiiconnect 24 uitzetten op het moment dat je de Wii niet gebruikt, omdat het apparaat anders continu met het internet verbinding maakt, wat een hoger stroomverbruik heeft dan de stand-by stand zonder internet.

 

Hoe kijk jij met de groene bril tegen de groei van de digitale wereld aan? Waar bestaat jouw digitale wereld zoal uit? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  De Volkskrant, donderdag 27 maart 2014, pagina 26, artikel “Stroomslurpend datacenter moet groener”
[2]  http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2014/04/xbox-is-stroomslurper

2 Responses to “Digitale wereld moet groener”

 • Koen Vredebregt schreef:

  Ha Mark,
  Interessant bericht en mooi dat je bent overgestapt. Het Happy Planet Platform heeft ook Greenhost als hoster 🙂
  Waar ik ook nog aan dacht bij jouw bericht is Blackle. Dit is ‘Google zoeken’, maar met een zwarte achtergrond. Dit schijnt een stuk minder energie te kosten dan een witte achtergrond. http://www.blackle.com/
  Fijne dag,
  Koen

  • De Groene Dagobert schreef:

   Ha die Koen,
   Leuke suggestie van Blackle. Is omdat het minder energie kost dan ook “Greenle”. Het kan nog een voordeel hebben:
   Dat het minder belastend is voor je ogen en hoofd. Ik ervaar zelf dat als ik gedurende mijn werkdag (die het grootste deel van de tijd achter een computer plaatsvindt, zoals bij veel mensen) het beeldscherm wat donkerder ingesteld heb staan, dat ik me dan aan het eind van de dag net even iets fitter voel. Meestal maakt het weinig verschil, maar als je bijvoorbeeld al hoofdpijn hebt aan het begin van de dag dan maakt het meer verschil uit, voor hoe zich dat gedurende de dag verder ontwikkelt (erger worden of niet).

   Dus …. een win-win-situatie? (Milieu + gezondheid)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/