Hoe groen is je energieleverancier?
HOE GROEN IS JE ENERGIELEVERANCIER?
Het belang van groene energie
Groene energie raakt steeds meer ingeburgerd en het komt dan ook steeds vaker voor dat een energieleverancier reclame maakt over hoe groen ze zijn. En dat is niet onbelangrijk, want zoals je binnen het thema “Duurzame energie” kunt lezen is duurzame energie een essentieel onderdeel van het groen bezig zijn met energie. Maar hoe groen is je energieleverancier werkelijk?
Hoe groen is je energieleverancier?
Hoe groen is je energieleverancier? Greenpeace [1], maar ook de Vereniging Eigen Huis [2], heeft een vergelijking gedaan per energieleverancier en dan niet op prijs, maar over in hoeverre ze groen zijn. Het blijkt dat een energieleverancier in veel gevallen weliswaar groene stroom levert, maar dat het om grijze stroom gaat die de energieleverancier inkoopt met ongebruikte, goedkope waterkrachtcertificaten uit bijvoorbeeld Noorwegen. De stroom die wel goed is komt vooral van de wind en de zon. En als we kijken naar de werkelijk in Nederland opgewekte duurzame energie, via zon, wind, water of biomassa, dan scoort Nederland met een percentage van 4,4% duurzame energie laag. Ons buurland Duitsland doet het met 23,4% een stuk beter (zie ook de artikelen “Duitse groene stroom” en “Duitse groene stroom – Deel 2” over Duitsland). Maar een vergelijking tussen landen gaan we nu niet maken. Daarom hieronder een samenvatting van de Nederlandse energieleveranciers. Er zijn drie categoriën:
De koplopers
Dit zijn windunie, Raedthuys, HVC Energie, Eneco Hollandse Wind, Dong Energy en Greenchoice. Zij halen hun energie uit wind, zon en kleinschalige waterkrachtcentrales.
De middenmoot
Dit zijn onder meer MKB Energie, Hezelaer Energie, Electrabel, NieuweStroom, Scholt Energy Control en De Groene Belangenbehartiger. Deze energieleveranciers hebben grootschalige waterkrachtcentrales, gascentrales en biomassacentrales.
De achterblijvers
Dit zijn E.On, Anode Energie, Robin Energie, Delta N.V., RWE/Essent en Atoomstroom. Zij halen energie uit kolencentrales, kerncentrales en bijstook van biomassa in kolencentrales.
De meeste energieleveranciers zul je vermoedelijk niet kennen. Het zijn veelal kleine partijen. Een aantal zijn wel bekender, zoals Eneco, Greenchoice en Essent. Uit de resultaten volgt dat niet iedere energieleverancier die zegt duurzaam te zijn dat ook is. Zo maakt Essent veel reclame voor duurzaamheid, maar is dat niet. Dit heeft te maken met het feit dat er weliswaar duurzame energie wordt geleverd, maar dat er intussen wel gebouwd wordt aan kolencentrales in de Eemshaven, aan de Waddenzee en op de Maasvlakte en grijze stroom wordt “groengewassen” met certificaten, zoals hierboven ook al genoemd. Zo zie je maar dat het handig is om goed te vergelijken. Het kan verrassende resultaten geven.
Weet jij hoe groen jouw energieleverancier is? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!
Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
S O L A R W I J Z E R
[1] Greenpeace Magazine, maart 2014
[2] Eigen Huis Magazine, jaargang 40, maart 2014
Geef een reactie