Duitse groene stroom – Deel 2
DUITSE GROENE STROOM – DEEL 2
Duitse groene stroom – deel 2
In het artikel “Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland?” heb je kunnen lezen over de opmars van groene stroom in Duitsland. De opmars van groene stroom gaat dusdanig snel, dat Duitsland soms slechte prijzen krijgt voor de energie die geleverd wordt (meer aanbod dan vraag). Dit kwam onder andere in het artikel “Groene stroom opslaan – Deel 2” ter sprake. Maar nu het een gegeven is dat Duitsland zijn subsidiestelsel voor duurzame energie aan het afbouwen is, hoe gaat het dan verder met de groene stroom? Kunnen wij dan onze oosterburen straks bijbenen qua duurzame energie? We hebben nog een weg te gaan, want feit is dat Duitsland inmiddels meer dan 20% van zijn elektriciteit duurzaam opwekt en Nederland 9%, waarbij van die 9% de helft is bijgestookt in kolencentrales en dus niet duurzaam. [1]
Duitse groene stroom en Juwi
Het valt nog niet mee om het met duurzame energie van onze oosterburen te winnen. Het Duitse duurzame energiebedrijf Juwi zal laten zien dat het ook zonder subsidies kan doorgroeien. Wel moeten er verstandige keuzes gemaakt worden. Windmolens op zee gaan bouwen, zoals Nederland dat straks wel zal moeten doen (zie artikel “Duurzame energie in Nederland”), is voor Juwi wellicht geen verstandige keuze (windmolens op zee bouwen is relatief duur).
Duurzame energie uit zonnepanelen?
Duurzame energie uit wind wordt dan misschien wat minder lucratief, maar hoe zit het met duurzame energie uit zonnepanelen? (Artikelen “Duurzaam? Zonnepanelen!” en “Subsidie voor zonnepanelen – het potje is leeg”.) Welnu, sinds begin 2013 is het plaatsen van zonnepanelen niet meer lucratief in Duitsland. De subsidie is met minder dan een dubbeltje per kilowattuur te laag om het prijsverschil met elektriciteit uit aardgas of kolen te overbruggen. Het duurzame energiebedrijf Juwi zal om die reden voorlopig geen velden vol zonnepanelen meer plaatsen in Duitsland. Echter, de installatie van zonnepanelen op daken gaat wel door. Zonne-energie voor eigen gebruik is namelijk ook zonder subsidie interessant, vanwege het feit dat elektriciteit van het dak straks even duur is als elektriciteit uit het stopcontact. Bovendien, zoals je in het artikel “Zonnestroom-chemie” hebt kunnen lezen (en ook in “Groene stroom opslaan – Deel 2” en “Groene stroom opslaan”), het op kleine schaal opwekken en benutten van duurzame energie, wordt dankzij nieuwe technologieën alleen maar interessanter. Wanneer een huishouden de groene stroom niet direct gebruikt, dan kan die groene stroom opgeslagen worden in “Juwi Home Power”, een 130 cm hoge kast met een lithiumbatterijpakket. Zo wordt groene stroom ook zonder subsidie toch nog interessant!
Groene stroom uit windenergie?
Alhoewel het relatief duur is om windmolens op zee te plaatsen (zeker in de situatie zoals beschreven in het artikel “Windmolens op diesel”), heeft Juwi wel andere grootse plannen met windmolens. Met grote turbinebladen met relatief kleine generatoren denkt Juwi meer windenergie op te kunnen wekken. Windturbines leveren straks bij een klein zuchtje wind al elektriciteit. De verwachting is zelfs dat windenergie straks in 60% van de Duitse energiebehoefte kan voorzien en daarnaast zonnepanelen in 25% en dat van waterkracht en waarmtekrachtkoppelingen op biomassa dan nog 15% komt.
Duitse groene stroom, onverslaanbaar?
Daar lijkt het wel op! Het duurzame energiebedrijf Juwi is over de hele wereld actief, maar niet in Nederland. “De condities in Nederland zijn onstabiel”, zegt Hinsch (van Juwi) [1], verwijzend naar het wispelturige Nederlandse subsidiebeleid. Daarnaast heeft Duitsland verschillende gunstige regelingen voor hun bewoners, zoals een toevoervergoeding (een vergoeding die het kostenverschil tussen fossiele energie en duurzame energie overbrugt) en het aanbieden van aandelen in windturbines. Als meer mensen en instellingen groen gaan beleggen (artikelen (Groen Geld!, Groen beleggen in aandelen, Groen beleggen in beleggingsfondsen en Groen beleggen en je pensioenfonds), dan wordt duurzame energie immers ook aantrekkelijker.
Also, ist es gewinnen mit erneuerbare energien von die Deutschen ja nicht so einfach! 😉
Wat vind jij van de opmars van Duitse groene stroom? Een voorbeeld voor Nederland? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!
Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
S O L A R W I J Z E R
[1] Technisch Weekblad, jaargang 44, 1 november 2013
[…] de artikelen “Duitse groene stroom” en “Duitse groene stroom – Deel 2″ heb je kunnen lezen over de opmars van groene stroom in Duitsland. We hebben het dus al tenminste […]
[…] De actie van de Russische separatisten in oost-Oekraïne komt de relatie met Rusland niet bepaald ten goede. De vraag rijst dan in hoeverre we nog van Rusland afhankelijk willen zijn wat betreft de gasaanvoer vanuit daar. Enerzijds overwegen verschillende landen economische sancties tegen Rusland, maar anderzijds kan dit ook nadelige gevolgen hebben voor de eigen economie. Wat Nederland betreft is dat vanwege de afhankelijkheid van Russisch gas. De EU is in ieder geval voorstander van minder afhankelijkheid van Russisch gas. [1] Kunnen we daarom beter zelf in onze eigen energie voorzien, eventueel in samenwerking met (buur)landen waarmee de relatie wel goed is? (Bijvoorbeeld met België of Duitsland, voor die landen zie artikelen “Belgische groene stroom!” en “Duitse groene stroom” en “Duitse groene stroom – Deel 2″.) […]