Je sportclub duurzaam maken

maart 10, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

JE SPORTCLUB DUURZAAM MAKEN

Duurzaam sporten

In de artikelen “Het gevangenendilemma (Prisoner’s Dilemma) en woon-werkverkeer”, “Leaseauto, eigen auto, OV of fiets?” en “Hardlopen, strand en de plastic soep” heb je kunnen lezen hoe je jezelf op een duurzame manier kunt voortbewegen. In “Het gevangenendilemma (Prisoner’s Dilemma) en woon-werkverkeer” en “Leaseauto, eigen auto, OV of fiets?” is dat fietsend (als een van de mogelijke vervoersalternatieven) en in “Hardlopen, strand en de plastic soep” is dat hardlopend. In het eerste geval dient het verplaatsing als doel, met name woon-werkverkeer; in het tweede geval sport. Je bent als hardloper indien je tegelijk zwerfafval opruimt heel duurzaam bezig. Als hardlopen je te snel gaat, dan kan dit ook wandelend. Zie Acties (actie “Zwerfafval opruimen in het Haagse Bos”). Maar hoe zit het nu als je niet individueel of in groepsverband als vrijwilliger gaat sporten, maar in groepsverband bij een sportclub? Is je sportclub wel zo duurzaam?

Maak je sportclub duurzaam

Bij het duurzaam maken van je sportclub, waar let je dan zoal op? [1]  Ook een sportclub heeft veel zaken waar in meer of mindere mate duurzaam mee kan worden omgegaan. Denk aan milieuvriendelijk gebouw- en terreinbeheer via onder meer energiebesparing (thema “Duurzame energie”) en afvalbeheersing, gezonde en biologische catering in de kantine (thema “Duurzaam genieten”), slim transport van spelers en toeschouwers (thema “Duurzaam vervoer”), of sportkleding van gerecyclede (thema “Recycling”) of herwinbare grondstoffen waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen (zie ook artikel “Duurzame kleding”). Het zijn stuk voor stuk thema’s waarover je kunt lezen op de website van De Groene Dagobert. (Ik heb ze tussen haakjes gezet.)

Hoe maak je een sportclub duurzaam?

Er zijn verschillende eenvoudige en financieel laagdrempelige maatregelen om een sportclub duurzaam te maken. Voorbeelden zijn een frituurvetinzamelpunt, het ’s nachts uitschakelen van het koffiezetapparaat, het plaatsen van deurdrangers of het isoleren van de spouwmuur van de kantine. Al met al genoeg dingen waar je bij een duurzame sportclub aan kunt denken.

 

Ken jij een sportclub die duurzaam is of misschien wel een die dat helemaal niet is? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1] https://www.nudge.nl/nudges/206


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/