GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?

april 2, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

GOODGUIDE –> HOE DUURZAAM IS JE PRODUCT?

De lange weg naar 100% duurzaamheid

In het artikel “100% duurzaamheid? Mission impossible!” heb je kunnen lezen over de lange weg die we nog met zijn allen te gaan hebben voordat de wereld 100% duurzaam is. Een alarmerend maar tegelijk interessant hoofdstuk uit het boek van Daniel Goleman over “Groene Intelligentie”. Het zet ons aan het denken tot nog betere oplossingen. Zo ook voor producten. Ieder product heeft zijn eigen levenscyclusanalyse, vanaf het moment waarop de eerste minuscule deeltjes geproduceerd worden die onderdeel uitmaken van het product tot aan het moment waarop het product op de schroothoop belandt. Hoe komen we daar meer te weten over? Dan hebben we een goede gids, een “GoodGuide” nodig! Met die naam GoodGuide bestaat er ook een website. [1]

Goodguide –> hoe duurzaam is je product?

Op de website van GoodGuide kun je allerlei producten bekijken, die allemaal een cijfer toegekend hebben gekregen op een schaal van 0 (waardeloos) tot 10 (uitmuntend), beoordeeld op drie categoriën: gezondheid, milieu en maatschappij. Milieu is uiteraard de meest belangrijke als het om “Groen” gaat, maar de iets ruimere term “duurzaam” heeft ook betrekking op gezondheid en sociale aspecten. Allemaal aspecten die komen kijken bij de levenscyclusanalyse van een product. In je mobieltje kan bijvoorbeeld een bepaald metaal zitten wat gewonnen wordt uit mijnen in een land waar mensen onder zware dwangarbeid dit moeten verzamelen. Of bij het bewerkingsproces van bepaalde kleine onderdelen uit je apparaat tot een iets groter onderdeel uit datzelfde apparaat komen machines aan te pas die heel veel CO2 uitstoten. Of er zitten zeer giftige chemicaliën in die als het product eenmaal op de schroothoop belandt nauwelijks door de natuur zijn af te breken en zelfs lange tijd de bodem vergiftigen. Misschien wel kankerverwekkende stoffen die in diezelfde bodem terecht komen waar onze gewassen op groeien. Zo zijn er tig voorbeelden en de GoodGuide-website laat weliswaar niet alle details zien (dat is vrijwel onmogelijk), maar je zult zien dat je wel soms op behoorlijk specifieke onderdelen kunt zien hoe een bepaald product scoort. Dus …. be a good guy, visit GoodGuide!

 

Wat vind jij van GoodGuide? Is GoodGuide een goede gids als het gaat om de duurzaamheid van producten? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  http://www.goodguide.com

6 Responses to “GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/