Duurzame energie in Nederland

oktober 1, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DUURZAME ENERGIE IN NEDERLAND

Duurzame energie in Nederland

In de artikelen Windmolens op diesel en Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland? heb je kunnen lezen over duurzame energie, met name windenergie, bij onze oosterburen: Duitsland. In dit artikel gaat het over duurzame energie in Nederland, de sterke punten van Nederland als het gaat om duurzame energie. Want alhoewel Nederland met duurzame energie nog lang niet het beste kindje van de klas is, zit er wel verbetering aan te komen.

Duurzame energie met wind uit Nederland

Wind, dat is iets waar in Nederland geen gebrek aan is. Met duurzame energie met behulp van de wind zouden we in Nederland dus nog wel meer mogen doen. Dat lijkt te gaan gebeuren, althans dat is de afspraak. In het Energieakkoord is afgesproken dat over tien jaar een groot deel van onze energie duurzaam moet zijn. Om daaraan tegemoet te komen, is de verwachting dat er op grote schaal windmolenparken opgezet zullen worden. Zo gingen onlangs de wieken draaien in het Prinses Alexiapark in Zeewolde [1] en in 2015 gaat er een windmolenpark in Urk open. [2]  En wat betreft de duurzame energie van de wind zijn er in Nederland voor de komende jaren nog meer grootse plannen.

Duurzame windenergie oké, maar niet in mijn achtertuin!

Heel leuk dat Nederland grootse plannen heeft als het gaat om duurzame energie van de windmolen, maar is daar wel ruimte voor? Of moeten we gewoon niet zo moeilijk doen? Zie Stelling 2. In een aantal gemeenten hebben bewoners bezwaar gemaakt tegen de windmolens. Verder werd onlangs bekend dat in het Zeeuwse Sint Philipsland zelfs bij de bepaling van de WOZ-waarde al rekening is gehouden met de komst van windmolens. [3] Die viel daardoor lager uit. Duurzame energie van de wind, het wint in Nederland dan weliswaar aan belangstelling, maar niet als zo’n windmolen bij wijze van spreken in de achtertuin van iemand geplaatst wordt. Dus op niet al te lange termijn zullen de windmolens allemaal op zee gebouwd moeten worden.

Windmolens op zee, doet Nederland dan weer mee?

Die vraag kan naar mijn mening bevestigend beantwoord worden. Het bouwen op zee is relatief duur, maar het vergt wel een investering in duurzame energie die zichzelf terugverdient. Ook op zee is er weliswaar ruimte nodig voor bijvoorbeeld de vissers (zie Stelling 14), maar die zitten lang niet overal en bovendien is er op zee altijd wind en de windmolen parken kunnen er groter zijn. Zo kan Nederland als het om duurzame energie gaat meer gaan concurreren met onze oosterburen, maar ook met onze zuiderburen, die onlangs een groot windmolenpark op de Noordzee hadden geopend.

Duurzame energie: alternatieven voor Nederland

Behalve onze productie van duurzame energie met behulp van windmolens op zee uit te breiden, kunnen we ook met zonnepanelen of andere middelen onze duurzame energievoorziening uitbreiden in Nederland. Als het om zonnepanelen gaat lopen we in Nederland nog best achter op andere landen, maar waar Nederland wel heel goed in is, dat is bio-energie. In elektriciteitscentrales wordt veel biomassa gestookt, zoals mest bijvoorbeeld. Dankzij de havens die Nederland heeft kan eenvoudig alles wat klimaatneutraal brandt worden ingevoerd, zoals Scandinavische houtsnippers.

Ook valt er onder de grond nog veel te winnen. Doordat het grondwater altijd een constante temperatuur heeft kan dit worden opgepompt om huizen te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer (zie ook het artikel Duurzaam wonen – deel 2 hierover).

Duurzame energie in Nederland helpt de economie uit de brand!

Behalve dat Nederland met de sprongen op het gebied van duurzame energie zich beter kan positioneren, kunnen we met duurzame energie ook de economie er bovenop helpen. Hoeveel werk duurzame energie moet gaan opleveren, daarover zijn de partijen van het Energieakkoord het niet eens. Volgens de Duurzame Energie Koepel [4] kan het aardig wat banen opleveren. De bouw van duurzame energie-projecten gaat echter ook aardig wat kosten. De bedoeling is dat banken dat gaan financieren. Wanneer deze duurzame energie eenmaal loopt, dan worden deze projecten overgenomen door pensioenfondsen. Zo gaat je pensioenfonds (zie artikel Groen beleggen en je pensioenfonds) toch nog wat meer duurzaam beleggen. 😉

 

Interesse in duurzame energie? Hier kun je terecht:

banner duurzame energieshop S O L A R W I J Z E R

 

Hoe zie jij duurzame energie in Nederland in de komende jaren voor je? En welke vormen van duurzame energie dan vooral? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 

 


[1] http://nos.nl/artikel/550193-grootste-windpark-van-nl-geopend.html
[2] http://www.windkoepelnop.nl/
[3] http://www.nieuws.nl/economie/20130915/Lagere-ozb-in-buurt-van-Zeeuwse-windmolens
[4] Oorspronkelijke website:
http://www.dekoepel.org/duurzame-energie-kan-veel-banen-opleveren
15-01-2017: De link van deze website is niet meer actief (ten tijde van het plaatsen van dit artikel nog wel; link-koppeling uit bovenstaande nu verwijderd), maar een vergelijkbaar alternatief biedt de volgende website:
https://www.energieportal.nl/

10 Responses to “Duurzame energie in Nederland”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/