China en CO2-uitstoot

maart 13, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

CHINA EN CO2-uitstoot

CO2-uitstoot

In de artikelen “Vliegen en de CO2-belasting”, “Zuinig met de trein” en “Leaseauto, eigen auto, OV of fiets?” heb je kunnen lezen hoe je qua vervoer op je CO2-uitstoot kunt letten en hoe je die CO2-uitstoot kunt beperken. Dat CO2-uitstoot niet alleen ingeperkt kan worden wat betreft vervoer, maar ook bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, volgt onder meer uit het artikel “Boeren belonen voor CO2-reductie”. Alhoewel in dat laatste artikel het buitenland (hier: Peru) als voorbeeld dient aan Nederland hoe het zijn CO2-uitstoot zou kunnen beperken, zijn er ook slechte voorbeelden, van landen die laten zien hoe het niet moet qua CO2-uitstoot. Een bekende daarvan is China.

Nederland, fijnstof en CO2-uitstoot

Onlangs verscheen een artikel in de Sp!ts [1]  dat Nederland het WHO negeert. WHO staat voor Wereldgezondheidsorganisatie, die in het kader van de gezondheid onder andere een norm stelt voor de maximale hoeveelheid microgram fijnstof die er per kubieke meter in de lucht mag zitten. De norm is 25 microgram en Nederland scoort 40 microgram. Te hoog dus. De 40 microgram zou volgens een andere norm gelden, namelijk een compromis tussen haalbaarheid en gezondheid. Maar deze norm zou dus te soepel zijn ten opzichte van de norm van 25 microgram. We spreken nu over een norm voor de maximale hoeveelheid fijnstof die er in de lucht mag zitten. Maar ter aanvulling hierop, zal de hoeveelheid CO2-uitstoot veelal ook minder zijn als de hoeveelheid fijnstof minder is (alhoewel er natuurlijk belangrijke uitzonderingen zijn, zoals een roetfilter op voertuigen, die fijnstof wel maar CO2-uitstoot niet beperkt). Wel is het zo dat een te hoge CO2-uitstoot vooral op de lange termijn een schadelijke invloed op ons welbevinden kan hebben (stijging zeespiegel, overstromingen, vaker extreem weer etc.), maar een te hoge concentratie fijnstof ook voor de huidige generaties al zeer schadelijk kan zijn.

China, fijnstof en CO2-uitstoot

In Nederland valt het relatief gezien nog best mee met de CO2-uitstoot en concentratie fijnstof in de lucht, als je het vergelijkt met China. In China zou het in Peking om niet minder dan 450 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gaan. Dat is achttien keer zo veel als de WHO-norm van 25. Een heerlijk ontspannen rondje hardlopen zonder zorgen in Peking zit er niet in. De luchtvervuiling zou zelfs voor 70% van de emigranten de reden van vertrek zijn.

Maar China gaat er wat aan doen!

Juist, China gaat de milieuvervuiling aanpakken. Men zou notoire vervuilers gaan dwingen om schadevergoedingen uit te keren. [2]  Vervuilende ondernemingen die milieuschade veroorzaken worden hier dan verantwoordelijk voor gehouden. Daarmee wordt er dan nog niet iets gedaan tegen particulieren die met hun auto’s bijdragen aan een hogere CO2-uitstoot en concentratie fijnstof in de lucht, maar goed, het begin is er.

 

Wat vind jij van de hoeveelheden CO2-uitstoot en concentraties fijnstof in Nederland en hoe in China? Te veel? Zou jij in Peking willen wonen? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] Sp!ts, vrijdag 28 februari 2014
[2] http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3721481/china-gaat-milieuvervuiling-aanpakken.html

3 Responses to “China en CO2-uitstoot”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/