Boeren belonen voor CO2-reductie

januari 8, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

BOEREN BELONEN VOOR CO2-REDUCTIE

CO2-reductie

In uiteenlopende artikelen (“Duurzaam vliegen”, “Vliegen en de CO2-belasting”, “Leaseauto, eigen auto, OV of fiets?”, “Zuinige Haagse Huizen” en “Duurzaam tandwiel”) heb je reeds kunnen lezen over CO2-reductie. CO2-reductie op het gebied van vervoer (vliegtuig, auto, fiets etc.) en CO2-reductie in huis (artikel “Zuinige Haagse Huizen”). Maar dan hebben we het nog niet gehad over CO2-reductie op het land. CO2-reductie op het boerenland! Anders geformuleerd: hoe kunnen we boeren belonen voor CO2-reductie?

Boeren belonen voor CO2-reductie

Je hebt al kunnen lezen over het combineren van ecologie en economie in de derde wereld (artikel “Ecologie en economie!”). In dit artikel wordt nog een manier behandeld om ecologie en economie te combineren: CO2-reductie door boeren. Door het toekennen van een beloning aan boeren voor CO2-reductie wordt zowel de ecologie gestimuleerd (CO2-reductie), als de economie (financiële prikkel voor de boeren, die uiteindelijk in de economie terecht komt).

Hoe werkt dat, boeren belonen voor CO2-reductie?

Het belonen van boeren voor CO2 reductie werkt als volgt: bedrijven die minder CO2 uitstoten, kunnen hun emissierechten verkopen en zo worden beloond voor een milieuvriendelijkere productie. Momenteel bestaat die beloning in de landbouw nog niet. Maar partnerorganisaties van Hivos [1]  zijn aan het onderzoeken of een landbouwkeurmerk dat straks kan veranderen.

CO2-reductie in Peru

Zoals genoemd, in het artikel “Ecologie en economie!” heb je kunnen lezen over de combinatie van welvaart voor zowel het milieu als in financiële zin. Peru dient als voorbeeld als het gaat om CO2-reductie vanuit de landbouwsector. Zo was in Peru de teelt van natte rijst ooit een lucratieve business. Maar de overheidssubsidie voor rijst stopte en de wereldmarkt kelderde. Verder zijn de rijstvelden uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en ze liggen er verwaarloosd bij. Een van de partners van Hivos, Proclimate, stimuleert nu de boeren om over te schakelen op de teelt van bananen (als tijdelijk overgangsgewas), tropisch hardhout en cacaobonen. Daarmee hoopt men duizend hectare grond te verduurzamen (ecologie!). Daarnaast zal het inkomen van de boeren substantieel stijgen (economie!), omdat cacao en op lange termijn hardhout meer opbrengen dan rijst. Maar ook omdat boeren minder CO2 uitstoten en daar geld mee kunnen verdienen. Zo kunnen boeren dus beloond worden voor CO2-reductie.

CO2-reductie: nog meer landbouwprojecten

Behalve in Peru is het belonen van boeren voor CO2-reductie op nog veel meer plaatsen mogelijk. Zo ondersteunt Hivos de internationale organisatie Gold Standard, die projecten certificeert die de eigen CO2-uitstoot verminderen. Een andere partner van Hivos, Cedeco, ontwikkelde de afgelopen jaren een wetenschappelijke methode om te meten hoeveel minder kooldioxide kleine boeren uitstoten als zij klimaatvriendelijk produceren. Cedeco is in onder andere Nicaragua actief. De CO2-uitstoot wordt er gereduceerd door kunstmest te vervangen door compost en bomen te plaatsen.

Dus ….. op naar meer CO2-reductie!

 

Wat vind jij van het belonen van boeren voor CO2-reductie? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Hivos magazine, jaargang 19, Nummer 4, december 2013

2 Responses to “Boeren belonen voor CO2-reductie”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/