Biologische boerenbedrijven: crisisbestendig?
BIOLOGISCHE BOERENBEDRIJVEN: CRISISBESTENDIG?
Niet-duurzame boerenbedrijven
In een aantal artikelen heb je kunnen lezen over hoe het niet moet wat betreft het leven wat de dieren in bepaalde boerenbedrijven leiden (artikelen “Wakker Dier tegen de plofkip –> (anti)reclame?”, “Brulbig: net als de plofkip”, “De plofkalkoen en het kooikonijn”). Wanneer je als consument dergelijk vlees koopt, dan draag je bij aan het in stand houden van de niet-duurzame boerenbedrijven. Maar misschien blijkt nu dat dit aandeel consumenten wel aan het verminderen is ….
Biologische (duurzame) boerenbedrijven
Feit is namelijk dat het aantal biologische (duurzame) boerenbedrijven op peil blijft. Dat is geen vooruitgang, zou je denken, maar feit is ook dat er in 2013 een afname is geweest van het totale aantal boerenbedrijven. Het zou gaan om een afname van een kleine 2 procent ten opzichte van 2012. [1] Voor de biologische boerenbedrijven geldt dat er een onderscheid is te maken qua type bedrijf wat betreft de statistieken. Zo zou voor de biologische boerenbedrijven met schapen een afname gelden van 1%, maar voor de biologische boerenbedrijven met varkens en runderen een toename van 5% en voor biologisch gehouden geiten zelfs een toename van 17%.
Biologische akkerbouw
Maar dan hebben we het alleen nog maar gehad over de biologische boerenbedrijven die dieren houden. De boerenbedrijven die hun grond wijden aan biologische akkerbouw doen het ook goed. En dat is niet onbelangrijk, want voor al die lekkere, duurzame en verantwoorde recepten waar je in de artikelen “Gezond en Groen eten”, ” Duurzaam en Groen met komkommers “, “De nieuwe schijf van vijf –> Groen?” en “De Groene Garde” over hebt kunnen lezen geldt ook bij voorkeur dat we die het liefst van biologische gronden afhalen. Niet alleen gaat het dan om akkerbouw, maar ook om tuinbouw en daarbij het verbouwen van groente. In die biologische tak is ook een groei te bespeuren.
Biologische boerenbedrijven: crisisbestendig?
Het lijkt er dus sterk op, dat alhoewel het aantal biologische boerenbedrijven niet zo zeer is toegenomen, dit wel geldt voor de omvang van het biologisch aantal gehouden dieren danwel het biologisch aantal geteelde groente. En dit terwijl er een afname geweest is bij de niet-duurzame boerenbedrijven. Zouden de biologische boerenbedrijven dan crisisbestendig zijn? Dat waarschijnlijk niet. Van een economische crisis of een voedselcrisis hebben ook zij last. Wel zal het zo zijn dat de populariteit van het biologische (duurzame) boerenbedrijf aan het toenemen is. Wanneer meer consumenten biologische producten inkopen, neemt nou eenmaal de vraag naar biologische producten toe en op de korte termijn zou dat wellicht de prijs van dergelijke producten kunnen opdrijven, maar op de langere termijn stijgt hierdoor het aanbod van biologische producten. Verder speelt natuurlijk ook het imago een rol en de waarde die men hecht aan duurzaam versus niet duurzaam opereren neemt alleen maar toe.
Samenvattend, de wereld is aan het veranderen en zoals De Groene Dagobert dat begrijpt, is dat ten gunste van het duurzame bedrijfsleven, in dit geval de biologische boerenbedrijven.
Wat vind jij van de ontwikkeling dat het aandeel biologische (duurzame) boerenbedrijven aan het toenemen is? (In hoeverre) draag jij zelf bij aan de opmars van biologische boerenbedrijven? Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel over biologische boerenbedrijven, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!
[1] http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3660954/aantal-biologische-bedrijven-blijft-peil.html
Geef een reactie