De plofkalkoen en het kooikonijn

december 19, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DE PLOFKALKOEN EN HET KOOIKONIJN

De plofkip en het brulbig

In eerdere artikelen heb je al kunnen lezen over de plofkip ( “Wakker Dier tegen de plofkip –> (anti)reclame? “) en de brulbig ( “Brulbig: net als de plofkip”

De plofkalkoen

De plofkalkoen staat met kerst vaak op het menu. Kalkoen en daarna konijn, hert en eend worden met kerst veel gegeten. Lekker genieten van een stukje wildvlees. Wildvlees, uit de natuur dus, dus duurzaam genieten. Of toch niet? Inderdaad niet. Het blijkt vaak niet om wildvlees te gaan maar om nepwild. Plofwild. Feit is namelijk dat het zogenoemde wild vaak geen beter leven heeft gehad dan de gemiddelde plofkip. In dit geval is het dan een plofkalkoen, een kalkoen dus uit de bio-industrie.

De plofkalkoen XXL

De plofkalkoen is een echte plofkalkoen wanneer die plofkalkoen goed is doorgefokt op snelle groei. Zo’n plofkalkoen wordt dan extra groot. Je zou het een plofkalkoen XXL kunnen noemen. Een plofkalkoen XXL is soms van dusdanige omvang, dat de plofkalkoen niet meer in de oven past.

Waarom is de plofkalkoen zielig?

Wanneer het over de plofkip gaat, dan komt de organisatie Wakker Dier in beeld, zoals je in het artikel “Wakker Dier tegen de plofkip –> (anti)reclame? “ hebt kunnen lezen. Nu het over de plofkalkoen gaat is dat niet anders. Maar waarom is de plofkalkoen dan zielig? Voor de plofkalkoen geldt hetzelfde als voor de plofkip: de plofkalkoen heeft weinig ruimte, mag niet naar buiten en het gewicht van de plofkalkoen zorgt voor pootproblemen en kreupelheden. Daarnaast worden ademhalingsziektes, darmontstekingen en pijnlijke borstpukkels genoemd bij de plofkalkoen als gevolg van een slecht stalklimaat.

Het kooikonijn

Goed. Kip of kalkoen moeten we dan maar niet eten met kerst. Maar hoe zit het dan met het konijn? Het konijn is immers na de kalkoen het meest gegeten kerstvlees. Plofkip, plofkalkoen ….. gaan we het nu dan hebben over het plofkonijn? Fout! Nu heet het geen plofkonijn maar een “kooikonijn”. Maar het idee is hetzelfde. Het kooikonijn is net als de plofkalkoen geen echt wild. Het kooikonijn leeft in een kooi, een kooi die net erg groot is. Het kooikonijn heeft een oppervlak ter grootte van één A4tje als leefruimte. Het kooikonijn krijgt net als de plofkip en de plofkalkoen ook last van zijn poten, in dit geval door de draadgazen kooien waarin het kooikonijn leeft. En de poten zijn ook net als bij de plofkip en het plofkalkoen niet het enige waar het kooikonijn last van krijgt. Eén op de vijf kooikonijnen schijnt door gezondheidsproblemen en stress zelfs al weken voor de slacht te zijn overleden.

Hoe eet je wildvlees in plaats van plofkalkoen of kooikonijn?

Hoe kun je met kerst duurzaam genieten van je maaltijd? Met andere woorden, hoe weet je zeker dat je geen plofkip, plofkalkoen of kooikonijn inkoopt? Dat doe je door de kleine lettertjes op de verpakking te lezen. Het is namelijk zo dat in de Warenwet de term “wild” niet beschermd is, waardoor dieren zoals de plofkip, de plofkalkoen en het kooikonijn verkocht mogen worden als wild. Waar je bij de verpakking op moet letten, dat is onder andere op wat voor type wild (3 varianten) het betreft: tam wild, gekweekt wild of echt wild. Tam wild en gekweekt wild kan een plofkip, plofkalkoen of kooikonijn zijn, maar dat hoeft niet. Kies je bijvoorbeeld voor tam wild met een keurmerk, zoals biologisch of met een ster van de Dierenbescherming, dan zal het dier een beter leven gehad hebben dan een plofkip, plofkalkoen, kooikonijn, etc. Hoe meer sterren, hoe beter.

En dan is er nog het echte wild. Wild dat geschoten is tijdens de jacht en dus een korte lijdensweg heeft gehad, maar wat je meestal niet in de supermarkten vindt. Maar mocht je er toch een tegenkomen, dan staat het er vaak duidelijk op.

 

En? Ga je met kerst een plofkalkoen of kooikonijn eten? Een niet-plofkalkoen of niet-kooikonijn, of misschien zelfs wel echt wild? Of überhaupt geen kalkoen of konijn?

Of vervang je zelfs (een deel van) het vlees voor groente? Eventueel in vloeibare vorm? Dan is het volgende boek misschien wat voor jou:
Boek “50 Groene Smoothies in een Handomdraai”

Heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 


[1]  Sp!its, Nieuws & Entertainment, dinsdag 10 december 2013

One response to “De plofkalkoen en het kooikonijn”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/