Duurzaam en Groen met komkommers

oktober 20, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DUURZAAM EN GROEN MET KOMKOMMERS

Duurzaam en groen met komkommers

Komkommers, ze zijn uit zichzelf al groen, maar behalve dat kun je er ook nog duurzaam mee doen. De website www.kromkommer.com gaat onder andere over op welke manieren je duurzaam met deze groene groente kunt doen. Over hoe imperfecte groente en fruit alsnog een plekje op ons bord kan krijgen. En dat is nodig, want er wordt wereldwijd voor zo’n 1,3 miljard ton aan voedsel verspild, een derde deel van de gehele productie. Op hetzelfde moment lijdt een miljard mensen honger. Enerzijds helpen we de derde wereld weliswaar door ze van duurzame energie te voorzien, zoals je in het artikel “Groene energie in ontwikkelingslanden” hebt kunnen lezen, maar anderzijds helpen we de mensen daar ook enorm als de basisbehoefte, eten, daar nog voorradig laten.

Duurzaam en groen met de ‘kromkommer’

Een van de manieren om de voedselverspilling te verminderen, is om minder kieskeurig te worden over het uiterlijk van ons eten. Vandaar de benaming kromkommer, wat staat voor een op een kromme manier misvormde komkommer. Het schijnt dat zo’n 5 tot 10 procent van alle groente en fruit wordt verspild vanwege hun looks. Echter, met de smaak en kwaliteit hiervan is niets mis. Kromkommer is een initiatief wat verspilling tegengaat en de groente op allerlei manieren op je bord terugbrengt. Aanvankelijk wilde Kromkommer groentepakketten samenstellen uit kromme komkommers, ‘tweebeenwortels’ en kronkelige courgettes. Duurzaam en groen en bovendien leuk, om groentepakketten van allerlei sierlijke vormen te maken, maar wel logistiek lastig en te duur. Daarom sloeg Kromkommer uiteindelijk een andere weg in. Beter was het om het probleem aan te pakken bij de bron: de kwekers. Niets mis daarmee, maar als hun afnemers niet geïnteresseerd zijn in kromme komkommers en andere gekke groenten, dan is het niet gek dat er niet duurzaam en groen met komkommers en ander groen goed wordt omgegaan. Tot een aantal jaar geleden golden er strenge regels waardoor het lastig was om kromme komkommers te verkopen, maar inmiddels is dat passé. Nu doet Kromkommer bijvoorbeeld een pilotproject met de Rotterdamse groothandel Zegro. Deze groothandel levert de ‘gekke groenten’ en overschotten nu aan meer dan twintig restaurants in de regio. Ook zet men een eigen productlijn op. Zo worden ketchup, mosterd, jam en soep gemaakt van imperfecte groente die anders rechtstreeks naar de afvalbak zou zijn gegaan. Eten wat nu op ons bord komt.

Kromkommer: wat doen ze nog meer?

Al dat groen, zoals komkommers, daar gaat de Kromkommer duurzaam mee om. Maar wat doen ze nog meer? Ze zijn met enige regelmaat op evenementen te vinden, zoals onlangs, tijdens de 38h Waste & Glory. Dit is een wereldrecordpoging waarbij iemand in de Rotterdamse Pauluskerk 38 uur achter elkaar gaat koken met onder andere gekke groente. Verder kan men zich aansluiten bij de Krommunity van de Kromkommer via Facebook. Leuk bedacht dus, niet alleen dat wat ze doen, maar ook de namen die ze bedenken!

Tot slot een filmpje over de Kromkommer:

 

 

Ben jij geïnteresseerd in meer groen en natuurlijk voedsel? Koop dan onderstaande boeken:

Boek “50 Groene Smoothies in een Handomdraai”

 

Duurzaam en groen met de komkommer. Wat vind jij hiervan? Koop jij zelf weleens misvormde komkommers en andere groente? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

4 Responses to “Duurzaam en Groen met komkommers”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/