Is Warren Buffett groen?

juni 23, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

IS WARREN BUFFETT GROEN?

Is Warren Buffett groen?

Goede vraag, of Warren Buffett groen is. Het is niet het eerste woord waar je bij zijn naam aan zult denken. Het woord “Dagobert” is meer op hem van toepassing. Toch was onlangs wel in het nieuws [1]  dat hij een flink bedrag, 15 miljard dollar, in hernieuwbare energie gaat steken. De vraag is dan met welke motieven Warren Buffett dit doet. We weten dat er echte Groene Dagoberts zijn, rijke lui die goede dingen met hun geld doen, waaronder dan in ieder geval “groene” dingen, dus voor het klimaat, de natuur etc. Een bekende daarvan is Bill Gates. Er zijn zelfs filantropische lessen van hem op internet te vinden. [2]

Warren Buffett en zijn geld

Maar we gaan het hier hebben over Warren Buffett …. In het betreffende artikel op nu.nl [1]  staat het volgende:

Steeds vaker pompt de investeringsmaatschappij geld in de energiesector. Buffett steekt graag geld in energiebedrijven, omdat dat de mogelijkheden tot nieuwe overnames zou vergroten, zo zei hij eerder.

Hieruit zou je kunnen afleiden dat Warren Buffett de investeringen zou doen omdat er kansen tot nieuwe overnames zijn. Het zouden overnames in groene bedrijven kunnen zijn, maar zelf denk ik toch vooral aan een “Dagobert” motief, dus om geld te verdienen.

Wat kun jij doen?

Allemaal leuk en aardig wat Warren Buffett doet, maar wat kun jij doen? Grote kans dat je minder geld hebt dan Warren Buffett en daar dus in mindere omvang de wereld de goede kant mee kunt opsturen. Toch kun je wel degelijk invloed hebben. Het feit dat de energiebedrijven waar Warren Buffett in investeert in toenemende mate de focus op wind- en zonne-energie leggen komt misschien niet door hem (of wel, wie zal het zeggen?) maar in ieder geval (mede) door de consument. En die consument kan iedereen zijn, ook jij. Zo schrijft Daniel Goleman in zijn boek “Groene Intelligentie” (voor meer daarover –> zie artikelen “100% duurzaamheid? Mission impossible!” en “GoodGuide –> hoe duurzaam is je product?) dat de wereld steeds transparanter wordt (door internet etc.) en daardoor consumenten steeds beter doorkrijgen welk product milieu- en ehtisch verantwoord is en welk product niet. Daardoor gaan milieuaspecten voor het bedrijfsleven niet langer ten koste van de winst, maar komen die de winst juist ten goede, omdat de vraag naar goede producten gaat toenemen. Zo zullen ook de energiereuzen waar Warren Buffett in investeert steeds groener worden. Door de consument en toenemende transparantie.

 

Wat vind jij van Warren Buffett? Alleen een Dagobert of ook een Groene Dagobert? En hoe kijk jij tegen de maatschappelijke trend aan, is die inderdaad aan het vergroenen? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3798696/buffett-stopt-15-miljard-extra-in-energie.html
[2]  http://http://925.nl/archief/2014/04/14/filantropische-lessen-van-bill-gates-club-925

2 Responses to “Is Warren Buffett groen?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/