Vliegen op tabakkerosine !

januari 21, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

VLIEGEN OP TABAKKEROSINE !

Duurzaam vliegen

Binnen het thema “Duurzaam vervoer” heb je al een aantal artikelen kunnen lezen op het gebied van duurzaam vliegen (“Duurzaam vliegen”, “Vliegen en de CO2-belasting” en “Ticket naar de zon(ne-energie)”) en nu volgt er weer zo’n artikel. Maar nu wel een hele aparte:

Vliegen op tabakkerosine!

Vliegen op tabakkerosine

Huh, wat zeg je? Vliegen op tabakkerosine? Jazeker, vliegen op tabakkerosine! Dus raap maar ergens een peuk van de straat [1], gooi die in de tank van een vliegtuig en … vliegen maar! Of soortgelijk, leeg wat zooi uit de afvalcontainer zoals bierblikjes in de tank van je auto en vlieg, inderdaad … “vlieg”, daar vervolgens mee weg. Het zou in het jaar 2015 moeten kunnen volgens deze film [2] :

 

 

We leven nu in 2015, maar ….. nog geen vliegende auto gezien. Wel begint de creativiteit als het om brandstof gaat voor onze voertuigen al wel wat te groeien. Het is al lang niet meer een tijdperk van alleen benzine, diesel, LPG en kerosine. Behalve biobrandstoffen, elektriciteit en waterstof doet nu ook tabakkerosine zijn intree.

Hoe werkt het?

Allereerst zijn het niet de peuken die voor de brandstof zorgen, maar datgene waar de peuk vandaan komt: de tabaksplant. Daar wordt duurzame tabakkerosine van gemaakt. Het idee zou ontstaan zijn bij de Zuid-Afrikaanse vestiging van Sunchem, een Italiaans biotechnisch bedrijf dat een nieuwe variant kweekte van de tabaksplant. [3]  De plant, de Solaris, bevat geen nicotine maar wel plantaardige olie. Deze plant kan als basis dienen voor de productie van duurzame kerosine, welke een reductie van 80 procent op de uitstoot van CO2 zou garanderen.

Wat zijn de bijkomende voordelen?

  • Bij het productieproces wordt een beroep gedaan op de medewerking van lokale kleine boeren. Dit is goed voor de werkgelegenheid, wat maar al te goed van pas kan komen in een ontwikkelingsland.
  • Voor de nieuwe brandstof wordt geen voedselgewas gebruikt (zoals wel veelal bij biobrandstoffen), maar de tabaksplant.
  • De tabaksplant heeft het milieuvriendelijke voordeel dat de plantenpulp die na de verwerking overblijft, kan worden gebruikt in de veevoederindustrie.
  • Ten slotte blijft er dan nog genoeg biomassa over die kan worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.

Samenvattend, duurzaam vliegen komt weer een stapje dichterbij! Je afvalcontainer legen in je vliegende auto zit er voorlopig nog niet in, maar in een passagiersvliegtuig stappen wat, op wellicht niet al te lange termijn, kan vliegen op tabakkerosine … dat dan misschien wel!

 

Hoe denk jij over vliegen op tabakkerosine? Is vliegen op tabakkerosine wel of niet een duurzame oplossing? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 


[1] Natuurlijk is dit te mooi om waar te zijn, maar zou het echt zo simpel zijn, dan zou je wel mooi dubbele milieuwinst hebben. Behalve dat het vliegtuig dan een milieuvriendelijker vervoermiddel is, ruim je er dan ook de straat mee op. Dan wordt vuilrapen met de Vuilraaptroepploeg nog eens extra nuttig.

[2] Film “Back to the Future 2”. Zie ook Wikipedia.

[3]  http://www.nu.nl/ondernemen/3948974/vliegen-tabakkerosine-dichterbij.html

One response to “Vliegen op tabakkerosine !”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/