Sociaal met water

mei 15, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

SOCIAAL MET WATER

Sociaal besparen met water

In de artikelen “Tegenlicht – Over recycling van water” en “Duurzaam met afvalwater” heb je kunnen lezen over technologische ontwikkelingen die ertoe leiden dat we (afval)water op allerlei manieren kunnen gaan recyclen. Maar voordat de ontwikkelingen zo ver zijn dat dit op grote schaal gebeurt is het goed om nu al op water te besparen. Daarover heb je in het artikel “Waterbespaartips” het nodige kunnen lezen. Want weliswaar merken we hier in de westerse wereld (nog) niet zo veel van de watertekorten die ontstaan, maar in sommige derdewereldlanden wel. Zo heb je in het artikel “Klimaatverandering –> meer armoede?” kunnen lezen over de kwetsbaarheid van deze landen voor klimaatverandering. En zo geldt diezelfde kwetsbaarheid voor drinkwater.

Sociaal consumeren van drinkwater

Niet alleen met water wat je door de WC spoelt of waar je mee doucht kun je sociaal omgaan, maar ook met drinkwater. Drinkwater is van levensbelang, dus bezuinig niet op je consumptie ervan. Sterker nog, De Groene Dagobert drinkt er vele porties van op een dag ten opzichte van andere dranken. Waar je wel sociaal mee kunt doen als het drinkwater betreft, dat is het hebben van een zo gering mogelijke ecologische voetafdruk. Dit kan door kraanwater te drinken in plaats van alsmaar flesjes te kopen, omdat die flesjes (plastic) het milieu vervuilen. Maar als je toch een flesje wilt kopen, doe dat dan bij een bedrijf wat investeert in duurzaamheid. Het sociaal watermerk Marie-Stella-Maris is hiervan een voorbeeld. [1]  Zij keren een bepaald percentage van hun winst of opbrengst uit aan projecten voor schoon drinkwater in probleemgebieden. Tot voor kort ging het om 15 procent van de brutowinst die het bedrijf maakte. Tegenwoordig gaat er vijf cent per verkochte liter water naar het goede doel. Dit laatste heeft als voordeel dat het transparanter is voor de consument, omdat de brutowinst en daarmee het bedrag wat naar een goed doel gaat van jaar tot jaar nogal kan verschillen en er soms zelfs geen winst is. Door deze stappen die het bedrijf heeft ondernomen is het nu transparant en sociaal met (drink)water tegelijk.

 

Op welke manieren ben jij sociaal met water? Bespaar je op water, doe je duurzame aankopen, iets anders? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3766548/watermerk-wil-sociaal-hip-maken.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/