Recycling van olie en vet

november 14, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

RECYCLING VAN OLIE EN VET

Kleinschaligheid is vet!

Onlangs heb je in het artikel “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland” kunnen lezen over kleinschalige duurzame initiatieven die georganiseerd worden. Daarin onder andere aandacht voor Nudge, die de burger tot dergelijke duurzame initiatieven aanzet. Verandering van onderen af dus. Kleinschaligheid is helemaal in. In populair taalgebruik: het is vet!

Recyling is vet!

Wat ook vet is, dat is recycling. Die trend raakt ook steeds meer ingeburgerd. En niet voor niets gebruikt De Groene Dagobert in dit artikel vaak het woord “vet”, want het heeft hier nog een tweede context: de recycling hiervan en de recycling van olie. Naast het feit dat je zuinig moet omgaan met etenswaren zoals komkommers (zie artikel “Duurzaam en Groen met komkommers”), geldt dit ook hiervoor en geldt nu als extraatje dat recycling mogelijk is.

Recycling van olie en vet

Nudge heeft er nu een project over opgezet genaamd “Olie en vet, recycle het”. [1] Bij het initiatief zijn inzamelpunten gemaakt voor gebruikt frituurvet en tevens voor alle andere vetten en oliën uit de keuken. Het project is breed opgezet, want hiernaast is het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken, te informeren en enthousiast te maken om deze oliën en vetten in te leveren. Dit kan dan worden gebruikt voor recycling tot biodiesel.

Recycling van olie en vet, hoe doe je mee aan die pret?

Aan dit initiatief voor recycling kun je meedoen door een reactie op het forum van Nudge te plaatsen. Daarnaast kun je meer informatie over recycling vinden via de landelijke campagne van RIONED en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën, genaamd vetrecyclehet.nl. [2] Dit initiatief op het gebied van recycling heeft als doel om een fijnmazig netwerk van inzamelpunten te realiseren en tegelijkertijd de consument bewust te maken van de mogelijkheden van inzameling en recycling.

Meer voordelen aan recycling

Recycling is een win-winsituatie, want er zijn meerdere partijen die voordeel hebben aan de recycling. De inzamelpunten, zoals supermarkten en sportverenigingen, worden financieel gecompenseerd voor het bieden van de gelegenheid om de gerecyclede etenswaren te leveren. Daarnaast zorgt het inleveren ervan voor een kostenbesparing bij het onderhoud van het riool. En tot slot verdwijnt alles niet via het restafval uit de kringloop, maar wordt het olie en vet in plaats daarvan omgezet tot biodiesel, zoals hierboven aangegeven.

Samenvattend, recycling van olie en vet, dat is ….. vet man! 😉

 

Wat vind jij van recycling van olie en vet? Doe jij zelf aan recycling hiervan? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


One response to “Recycling van olie en vet”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/