Melkrobot voor duurzaam biologisch bedrijf

januari 17, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

MELKROBOT VOOR DUURZAAM BIOLOGISCH BEDRIJF

Duurzaam gefinancierd door de Triodos Bank

In de artikelen “Duurzaam gebouwde zorginstellingen”, “Groen beleggen in beleggingsfondsen”, “De Triodos Hart-Hoofddag”, “Duurzame kleding” en “Het lekkerste duurzame restaurant” heb je een indruk kunnen krijgen van wat de Triodos Bank zoal financiert. De Triodos Bank financiert vaak het biologische bedrijfsleven. Zo ook boerderij Schutterhof van Herbert Groeneveld. [1, 2]

Melkrobot voor duurzaam biologisch bedrijf

In het artikel “Biologische boerenbedrijven: crisisbestendig?” heb je kunnen lezen over de opkomst van biologische boerenbedrijven, duurzame bedrijven, en in het artikel “Koeien in de wei?” is onder andere de melkrobot besproken. Welnu, ook de melkrobot is aan een opmars bezig. Herbert Groeneveld heeft voor zijn vijftig melkkoeien een innovatieve mobiele melkrobot ontwikkeld. Dankzij deze melkrobot kunnen de koeien van boerderij Schuttershof door de uitgestrekte uiterwaarden bij de Maas grazen. Dus, koeien in de wei!

Biologisch bedrijf Schuttershof

Biologisch bedrijf Schuttershof, een biologische boerderij, is dit onder andere door de biologische melk die geproduceerd wordt. Maar dat is niet het enige. Doordat de koeien voor de bemesting van het land zorgen en deze koeien buiten het gras geen voer nodig hebben is het in die zin ook een duurzame manier van boeren. En het werkt goed, want de gronden op de rivier uiterwaarden zijn van nature zeer vruchtbaar. Deze uiterwaarden, verschillende stukken natuurgebied van Staatsbosbeheer, worden beheerd door biologische boerderij Schuttershof. De uiterwaarden vormen een bijzonder onderdeel van de natuur, welke het beste door melkkoeien beheerd kan worden.

De melkrobots

In de uiterwaarden bij biologische boerderij Schuttershof mag niet gebouwd worden. Daarom heeft men bij biologische boerderij Schutterhof een modern mobiel melksysteem met melkrobots ontwikkeld. Men maakt hierbij gebruik van een melkrobot die geheel zelfstandig de koeien kan melken. Wanneer de koeien buiten zijn, gaat boer Groeneveld om de drie dagen de melk halen die via een koeling vers wordt gehouden. De installatie wordt om de ongeveer 10 tot 20 dagen verplaatst.

 

Wat vind jij van dit duurzame biologische boerenbedrijf? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] Triodos Bank, De kleur van geld, nummer 125, winter 2013/2014
[2] http://www.boerderijschuttershof.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/