De Groene Garde

december 3, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DE GROENE GARDE

De Groene gerechten

In een aantal artikelen binnen het thema “Duurzaam genieten” heb je kunnen lezen over hoe je duurzaam (“groen”), gezond en lekker eten met elkaar kunt combineren. Dit zijn de artikelen “Gezond en Groen eten”, “Duurzaam en Groen met komkommers” en “De nieuwe schijf van vijf –> Groen?”. De Groene Dagobert, die dus schrijft over De Groene gerechten. In dit artikel weer een nieuwe bron voor Groene gerechten: De Groene Garde.

De Groene Garde [1]

“De Groene”, het is niet alleen een woordcombinatie die terugkomt in “De Groene Dagobert”, maar ook in “De Groene Garde”! Wat is De Groene Garde? De Groene Garde is een kookboek. De Groene Garde is een kookboek dat, net zoals dat geldt voor de drie artikelen hierboven genoemd, staat voor het combineren van duurzaam, gezond en lekker eten. Immers, de essentie van lekker eten gaat verder dan de smaakpapillen op je tong. De Groene Garde brengt je terug naar de oorsprong. Waar het eten vandaan komt, hoe het is geproduceerd en wat de impact is op mens en milieu. De Groene Garde laat je zien hoe achter iedere maaltijd een verhaal schuilt. De Groene Garde neemt je als het ware mee op een zogenoemde ‘eetdekkingstocht’ die begint bij de wortels van het eten.

Inhoud van het “De Groene Garde”-kookboek

Het kookboek de Groene Garde vertelt je aan de hand van 100 seizoensrecepten, achtergrondverhalen over duurzaamheid en diverse interviews met pioniers over seizoens- en streekgebonden eten, fairtrade voeding, biologische voeding, het koken zonder pakjes en zakjes , de wirwar aan keurmerken, goede en foute vis en over de meerwaarde van minder vlees eten. De Groene Garde is dus een zeer divers boek. De Groene Garde staat ook voor een kookboek dat gaat over de triomf van de seizoenen en natuurlijke smaaksensaties en het boek staat vol met praktische tips voor het kopen, bereiden en bewaren van een heerlijke en eerlijke maaltijd. Met een voorwoord van Floortje Dessing.

Kortgezegd is De Groene Garde een kookboek bestaande uit een mix van de volgende “ingrediënten”:

  • 100 seizoensrecepten om direct mee aan de slag te gaan;
  • 9 achtergrondverhalen over de impact van voedsel op mens en milieu;
  • 9 interviews met duurzame pioniers; en
  • 101 tips voor verantwoord eten.

Doel van het “De Groene Garde”-kookboek

Het doel, of beter gezegd doelen, van het “De Groene Garde”-kookboek is/zijn als volgt samen te vatten:

  • mensen bewustmaken over de oorsprong en de impact van hun voedsel (waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt etc.) ;
  • een handelingsperspectief bieden aan mensen die verantwoord, puur, gezond en lekker willen koken en consumeren;
  • diverse facetten (en dilemma’s) van duurzaam voedsel belichten, waaronder seizoensgebonden producten, minder vlees, voedselverspilling, biologische producten, lokaal, fairtrade, gezondheid, keurmerken,  goede en foute vis; en
  • producenten en supermarkten aanzetten tot duurzaam inkopen; vergroten van het duurzaam aanbod in de schappen.

Filmpje over De Groene Garde

Tot slot een filmpje waarin De Groene Garde wordt samengevat:

 

 

Wat vind jij van De Groene Garde? Is De Groene Garde een goede Groene oplossing op het gebied van eten? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

Wil je meer weten over het maken van ‘Groen’ eten en drinken? Dan is het volgende boek wellicht wat voor jou:
Boek “50 Groene Smoothies in een Handomdraai”


4 Responses to “De Groene Garde”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/