Groene drempel

mei 7, 2016 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

GROENE DREMPEL

De psychologie van het groen-doen

Dit keer aandacht voor een psychologisch onderwerp binnen het thema “Overige artikelen“. Daar waar het in het artikel “Het goed nieuws-journaal” ging over de impact van buitenaf (het journaal) op ons gaan we het nu hebben over jouw impact. Jouw “groene” impact. Onlangs stond er een interessant artikel in een tijdschrift van Greenpeace [1]. Een artikel met de naam “De psychologie van het groen-doen”. Kort gezegd gaat het over de belemmeringen die mensen hebben om “groen” te doen. Een soort van drempel(s) waar men overheen moet, een groene drempel. Hieronder een samenvatting van deze groene drempel.

Ingesleten gewoontes

In het artikel heeft dit kopje de titel “ongemakkelijke waarheid”, omdat het gaat over het feit dat mensen de waarheid niet toegeven. Als voorbeeld wordt genoemd de situatie van iemand die altijd de auto pakt en nooit de fiets. Je bent er dan zodanig aan gewend om de auto te pakken, dat deze ingesleten gewoonte moeilijk te veranderen is. Het gevolg is dat men niet toegeeft dat men in milieu-opzicht in dat geval verkeerd bezig is. Anderzijds kan men zich wel ongemakkelijk bij het gedrag voelen en dan naar uitwegen zoeken die de betreffende persoon “ontslaan” van verantwoordelijkheden. Echter, de oorzaak is mijns inziens de ingesleten gewoonte (hier: voor ieder stukje de auto pakken) en niet de “ongemakkelijke waarheid”.

Geheugensteuntje

De tweede groene drempel die wordt genoemd (“geheugensteuntje”) heeft te maken met dat men steeds vergeet om het anders te doen dan men gewend is. Dit heeft dus ook weer te maken met de ingesleten gewoontes. In het voorbeeld van de auto kan de gewoonte doorbroken worden door bijvoorbeeld de fiets voor de auto te parkeren, zodat je eraan herinnerd wordt (“geheugensteuntje”) dat de fiets ook nog een mogelijkheid is.

“Too much”

Wie weet ben jij wel die ene frequent autogebruiker en denk je na het lezen van bovenstaande “wat een onzin! Waar is al dat groene en sportieve gedoe goed voor? Ik blijf lekker de auto pakken.” En daarmee komen we nu aan bij de volgende groene drempel. Het is de drempel die gecreëerd wordt bij iemand wanneer hij/zij te fanatiek benaderd wordt. Daarom is het beter om mensen te prikkelen en ze dan geleidelijk aan zelf tot inzicht te laten komen, dan ook al maar een beetje dwingend over te komen.

Soms dan kan het ook met een achterliggende variabele te maken hebben. In het artikel wordt het voorbeeld genoemd van een Britse gemeente die haar inwoners wilde overhalen om hun dak te isoleren. Daarvoor was eerst weinig animo, maar toen bleek dat de groene drempel slechts te maken had met dat men te huiverig was om de zolder op te ruimen, werd er een zolderopruimservice geïntroduceerd. Daarna bleek men wel bereid om mee te doen.

De norm volgen

Er zijn nog wel meer factoren te benoemen die een groene drempel creëeren, maar om het overzicht te behouden behandelen we er nu nog één: de norm. Het blijkt dat men in veel gevallen het liefst gewoon normaal doet: de norm volgen. Een genoemd voorbeeld is dat van een energiebedrijf wat op zijn afrekeningen ging vermelden hoeveel energie andere mensen in de buurt hadden verbruikt. Dit had deels een averechts effect, doordat mensen met een lager dan gemiddeld energieverbruik meer gingen verbruiken. Daarna werd een andere strategie door het energiebedrijf bedacht: zuinige verbruikers een groene smiley geven. Het gevolg was dat het energieverbruik ging afnemen, waarschijnlijk omdat de groene smiley de nieuwe norm werd: men wilde die graag hebben.

 

Hoe hoog zijn de groene drempels voor jou? En hoe zijn die ontstaan en wat kun je er tegen doen? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]   GPM21, april 2016, artikel “De psychologie van het groen-doen”.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/