Het goed nieuws-journaal
HET GOED NIEUWS-JOURNAAL
13-12-2014
Oorlog, ziekten, klimaatrampen, crisis, bezuinigingen en politieke akkefietjes
Nou zeg, dat klinkt niet best! Wel is het in mijn ogen een hele mooie samenvatting van het volgende woord: “journaal”. In ieder geval niet een goed nieuws-journaal. Wel zijn dit thema’s die regelmatig terugkomen in het journaal zoals we dat kennen. Enkele voorbeelden:
- Oorlog: de gebeurtenissen in Syrië, Irak, de Oekraïne en Israël. Maar ook kleinschaligere onvrede, zoals geweldsincidenten en rellen.
- Ziekten: ebola en vogelgriep.
- Klimaatrampen: een aardbeving of weer ergens een overstroming op een plek waar te veel regen is gevallen.
- Crisis: in dit verband de economische crisis. Die is nu zo’n beetje ten einde, maar we werden er flink wat jaren mee doodgegooid. En is het niet bij ons, dan wel bij de Grieken en nu ook Oekraïners.
- Bezuinigingen: nog wel actueel, namelijk het gevolg van de economische crisis.
- Politieke ‘akkefietjes’: hiermee bedoel ik de wat kleinere politieke aangelegenheden, zoals ruzie tussen politici omdat een van hen, of een ander belangrijk persoon, iets verkeerds gezegd of gedaan zou hebben. Soms iets echt verkeerds, maar soms valt het allemaal wel mee en krijgt het onnodig veel en langdurig de aandacht van de media en het journaal.
Is het belangrijk?
Zijn de hierboven in het kort beschreven thema’s die vaak terugkomen in het journaal belangrijk? Ja en nee. Ja, omdat het zaken zijn die grote impact hebben als het je overkomt. Je wilt niet graag op dit moment in het grensgebied tussen Syrië en Turkije aan de Syrische kant van de grens zitten. En je wilt ook niet graag op dit moment een kippenboer dichtbij een uitbraak van het vogelgriepvirus zijn. Maar kun je er iets aan doen? En dan komen we bij de “nee” uit. Alhoewel, je kunt wel geld doneren aan hulporganisaties die er zijn voor steun aan slachtoffers in oorlogsgebieden. Dan ben je heel goed bezig, maar wat misschien nog wel effectiever is, dat is het om niet zozeer de gevolgen te verzachten, maar de oorzaken aan te pakken. Als we als mensen, volken en religies elkaar meer accepteren hoe we zijn ***** komen er minder oorlogen en geweldsincidenten. Als kippen minder dicht op elkaar leven zijn ze gezonder en dus resistenter tegen virussen, zodat er minder snel en bovendien in kleinere aantallen tegelijk een epidemie kan uitbreken. Als we minder CO2 uitstoten komt er op termijn minder extreem weer en dus minder vaak een klimaatramp in de vorm van extreme neerslag of droogte. En als we het Bruto Nationaal Geluk of de Happy Planet Index belangrijker gaan vinden dan het Bruto Nationaal Product dan kunnen de crisis en bezuinigingen ons minder schelen. ##
Het goed nieuws-journaal
Als we al het hierboven genoemde slechte nieuws zouden kunnen ombuigen naar goed nieuws in slechts de paar stappen zoals hierboven beschreven, dan zou dat wel erg makkelijk gaan. Uiteraard is dat niet zo eenvoudig. Het vereist veel geduld. De wereld verander je niet even. Tot die tijd zullen we het nog moeten doen met het journaal zoals dat nu is. Of toch niet? Feit is dat er relatief veel meer goed nieuws in de wereld is, ook in de huidige wereld, dan het journaal laat zien. Het is alleen niet allemaal spannend genoeg om uit te zenden en daarom gebeurt het niet. Maar wat nu als je het spannend kunt maken? Laat bijvoorbeeld het verhaal zien van iemand die uit een vijandige omgeving kwam en daar ook naar handelde, maar tot een nieuw inzicht kwam, liefdevoller werd en vervolgens meer mensen zich bij hem/haar liet aansluiten. Of laat het verhaal zien van iemand met een bepaalde passie, die ondanks vele tegenslagen uiteindelijk toch zijn of haar levensdoel bereikte. Kijk eens naar de film “Happy”, dan zie je enkele voorbeelden van mensen die gelukkig zijn door met hun passie bezig te zijn (zie hiervoor http://groenedagobert.nl/mijn-vrienden/groen-geluk, waar je de link vindt naar de website over de Happy Planet Index). Met of zonder grote ongemakken op je pad naar je uiteindelijke doel, je zult zien dat al de mensen in deze film gelukkig zijn, en zonder dat het saai is om naar de film te kijken. Spannend genoeg dus voor een journaal (uiteraard moet ieder succesverhaal dan wel in verkorte vorm, anders duurt het journaal te lang). Waar het vooral om gaat, dat is een “Happy End”. Misschien kinderlijk, maar waarom zou je het niet in de volwassenenwereld toepassen, wanneer het om waargebeurde verhalen gaat?
De positieve impact van een goed nieuws-journaal
Goed, men zou dus af en toe situaties moeten uitzenden die niet (alleen) ellende vertonen, maar ook de (kleine) behaalde successen laten zien. Van mensen die er voor geknokt hebben om een bepaald doel te bereiken en dat dan ook bereiken. Wellicht zijn er mensen in een voormalig oorlogsgebied, die na de eerdere oorlog daar hun leven nu weer hebben opgebouwd en helemaal happy zijn, bijvoorbeeld omdat ze een nieuw doel hebben of omdat ze zich nu bewuster zijn geworden van wat ze allemaal nog hebben. Zendt bijvoorbeeld (ook) zoiets uit op het journaal. Dan laat je zowel de realiteit zien, als dat er een positief tintje aan gegeven wordt. Het mooie van dit soort dingen is, dat het de kijker motiveert om ondernemender te worden, omdat hij/zij dan ziet dat het nut heeft om stappen in het leven te ondernemen als je daarmee je doel(en) kunt bereiken. De huidige opzet van het journaal heeft daarentegen precies het tegenovergestelde effect: fatalisme, ofwel dat we ons gaan neerleggen bij de ellende die er is in de wereld, alsof we er niets aan kunnen doen en het ons nou eenmaal overkomt. Dat beeld zou niet geschetst moeten worden, want juist als je maar lang genoeg richting je doel werkt, wat het ook is, dan vergroot dat je kansen op een goede afloop iedere keer een klein beetje. Maar alle beetjes tellen op tot een groter geheel, zodat je uiteindelijk je doel zult bereiken.
Is het journaal op de goede weg?
Ondanks dat er meer negatief nieuws in het journaal is dan positief nieuws, is er ook af en toe een lichtpuntje. Zoals onlangs het nieuws dat er meer huizen verkocht worden en het economisch weer beter gaat. Maar dan kijk je nog alleen naar de economie en niet wat ons als mensen echt gelukkig maakt. Maar ook wat dat laatste betreft is er nu een lichtpuntje. Zo kwam in het journaal van gisteren [1] het cijfer dat wij Nederlanders ons leven geven ter sprake. Echt goed dat dit, wat al een beetje richting het Happy Planet Index-denken gaat, nu ook eens wat aandacht krijgt.
En wat is er “Groen” aan dit artikel?
Ja, je vraagt je nu misschien af wat er “Groene Dagobert” is aan dit artikel. De Groene Dagobert kan je zeggen ….. toch best veel! Je las eerder in dit artikel dat we door minder CO2 uit te stoten impact hebben op de frequentie waarin klimaatrampen in de vorm van te veel regen zich in de toekomst zullen voordoen (in dat geval minder vaak). Maar dat is nog niet het enige …. Een liefdevolle wereld is op zichzelf staand alleen al duurzaam, om verschillende redenen. Ten eerste betekent minder oorlogen minder milieuvervuiling, omdat er dan minder materieel benodigd is en omdat er dan minder natuur kapot wordt gemaakt. Ten tweede betekent een liefdevolle wereld dat we meer genieten van alles om ons heen, dus hebben we minder spullen nodig, hetgeen leidt tot consuminderen, hetgeen beter is voor het milieu. Daarbij hoeft consuminderen overigens niet tot economische krimp te leiden, want ecologie en economie kunnen elkaar juist ook versterken. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van “groene banen” die gecreëerd worden in de duurzame energie-sector. De tijd dat welvaart en milieuwinst niet samen kunnen gaan [2] zal over een tijdje verleden tijd zijn, want je ziet nu al dat economische activiteiten steeds minder schade toebrengen aan het milieu (gemiddeld genomen dan).
En tot slot, een flinke dosis positieve energie stimuleert ons om goede dingen te doen, waaronder groene dingen. Dus ter afsluiting …. ik hoop dat ik je met dit artikel van de nodige positieve energie heb kunnen voorzien!
Wat vind jij van het journaal? Kun jij, net als de Groene Dagobert, het ook keer op keer niet laten om naar het journaal te kijken, maar zou je het toch graag anders willen zien? Als een goed nieuws-journaal? En zie jij toekomst in een dergelijk goed nieuws-journaal? Moeten we onze denkwijze veranderen? Heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats hieronder een reactie!
***** Dit kun je overigens ook met donaties aan goede doelen stimuleren. Zo zijn er goede doelen die kinderen opvangen die uit moeilijke situaties gered zijn, zoals uit een oorlogsgebied of kinderen die wees geworden zijn. Die kinderen worden vervolgens liefdevol opgevoed, waardoor ze dat zelf ook worden en die positieve energie vervolgens op anderen overbrengen, zodat er minder oorlogen en geweldsincidenten komen.
## Dit geldt uiteraard niet voor mensen die echt hard geraakt worden door een economische crisis en/of door bezuinigingen (mensen die het al niet breed hadden en er daarna nog flink op achteruit gaan). Onderzocht is dat het verschil in geluksbeleving tussen iemand met een inkomen beneden de armoedegrens en iemand met een modaal inkomen immers gemiddeld genomen zelfs nog groter is dan het verschil in geluksbeleving tussen iemand met een modaal inkomen en een multimiljonair.
[1] http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/scp-kleine-kloof-tussen-bevolkingsgroepen-1.4668842?ls=pl
Deze bron is overigens niet waar ik er van gehoord had. Ik had het gisterenavond (12 december 2014) op het NOS achtuur-journaal gezien. Blijkbaar wordt het helaas nu al wel weer als dusdanig onbelangrijk gevonden dat ik het nu nergens op de NOS-website kan terugvinden.
[2] http://www.nu.nl/economie/3937309/kwaliteit-van-leven-hoog-maar-onhoudbaar.html
[…] binnen het thema “Overige artikelen“. Daar waar het in het artikel “Het goed nieuws-journaal” ging over de impact van buitenaf (het journaal) op ons gaan we het nu hebben over jouw […]
Interessante aanvulling op het artikel:
https://sochicken.nl/minder-nieuws
De Groene Dagobert, een groot fan van So-Chicken (van Jelle Hermus), een website over “Geluk”, vindt dit een goed artikel. Het artikel geeft precies aan dat het nieuws te negatief is en ook dat sommige zaken overdreven worden uitvergroot en het grotere langetermijn plaatje (Jelle: technologische ontwikkelingen, duurzaamheid en wetenschap) relatief onbelicht blijft.
Een typisch voorbeeld van iets wat overdreven is uitvergroot in de media is de Teevendeal, wat onder de categorie “politiek akkefietje” in bovenstaand artikel valt. Zeg nou zelf, welke impact heeft het op jouw leven dat een van de zes of zeven miljard mensen op de planeet aarde (overigens ook een van de vele in het universum) in het verleden, misschien, ooit een keer een foutje heeft gemaakt? Oké, misschien een iets groter ‘foutje’, maar de impact op jouw leven is waarschijnlijk nog steeds een factor nihil te noemen.