Groen beleggen in beleggingsfondsen

augustus 28, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

GROEN BELEGGEN IN BELEGGINGSFONDSEN

Groen beleggen via je pensioenfonds

Groen beleggen in beleggingsfondsen, waar doe je dat? In een eerder artikel ging het over het beleggen via je pensioenfonds (artikel “Groen beleggen en je pensioenfonds” ). Dat het geld daar lang niet altijd zo groen belegd wordt. En hoe je dit vervolgens dan de groene richting op kunt sturen, wat niet zo eenvoudig blijkt te zijn.

Groen beleggen met je ‘eigen’ geld

Wat eenvoudiger te sturen is, dat is groen beleggen met je eigen gespaarde geld. De een heeft hier meer van dan de ander. Ook als je niet zo veel hebt, kun je er toch mee beleggen. Stel, je hebt een paar honderd euro. Je kunt er bijvoorbeeld aandelen van kopen. Bij een broker (bank waar je belegt) betaal je toch al gauw een tientje aan transactiekosten om de aandelen aan te kopen. Dit verschilt per broker. Zo is dit bij Alex 10 euro en bij Lynx is dit iets minder, 6 euro. Op een bedrag van 500 euro is dit te overzien. De transactiekosten zijn dan 1 tot 2 procent van de aankoopwaarde. Als het aandeel met 20% stijgt, houd je daar na aankoopkosten van 1 tot 2 procent, tevens verkoopkosten, zo’n 16 tot 18 procent netto aan over.

Risico spreiden met aandelen

Echter, in bovenstaand voorbeeld houd je van die 20% bruto weliswaar nog het grootste deel als nettobedrag over, maar van een goed gespreide portefeuille is geen sprake. Stel dat je die 500 euro over 20 verschillende aandelen wilt verspreiden om daarmee het risico te beperken als bijvoorbeeld één specifiek bedrijf failliet gaat. Het gaat nu dus om 1/20 deel van 500 euro, ofwel 25 euro per aandeel. Dan praat je niet meer over 1 tot 2 procent van de aan- en verkoopwaarde als transactiekosten. De transactiekosten van aan- en verkopen bij elkaar zijn dan nog steeds 12 (2 keer 6) of 20 (2 keer 10) euro. Echter, relatief zijn de transactiekosten een stuk hoger. Namelijk wel 48 tot 80 procent van de waarde (12/25 deel of 20/25 deel). Niet erg rendabel dus.

Risico spreiden met beleggingsfondsen

Maar stel nu dat je met diezelfde 500 euro je risico wilt spreiden over verschillende beleggingsfondsen. De transactiekosten zijn dan aanzienlijk lager. Het gaat veelal niet om een minimumbedrag aan transactiekosten, maar om een percentage van het aankoop- of het verkoopbedrag. Vaak 0,3% of 0,5%. Ook als het maar 25 euro betreft. Wil je nog beter spreiden, dan kun je vaak ook nog gespreid aankopen, waarbij je aan de bank een opdracht geeft om maandelijks een vast bedrag aan te kopen. De transactiekosten zijn dan soms ook lager, bijvoorbeeld 0,1% of 0,3%.

Beleggingsfondsen, wat saai?

Nu denk je misschien “wat saai, beleggingsfondsen”. Of je denkt, “dat wist ik allemaal al lang”. Het klopt dat aandelen en vooral ook opties wat spannender zijn dan beleggingsfondsen. En toch is het leuk om van alles wat te hebben. Aandelen en opties voor het (mogelijk) hogere rendement of omdat je bijvoorbeeld actief met de beurs bezig wilt zijn, beleggingsfondsen vanwege de lagere risico’s en omdat het minder activiteit vereist op die momenten dat het je even niet uitkomt. Maar wat nog een voordeel is aan beleggingsfondsen, is dat je veel keus hebt qua fondsen die goede dingen met je geld doen. Bij een aandeel of optie kies je voor een bedrijf om in te beleggen, wat lang niet altijd een 100% duurzaam bedrijf is. Kies je voor een beleggingsfonds daarentegen, dan richt dat fonds zich voor een groot deel (ook niet voor 100%, maar wel voor een groot deel) op een bepaald thema. Het fonds bestaat uit meerdere verschillende bedrijven die allemaal binnen dat thema vallen.

Groen beleggen, sociaal ethisch, cultureel?…..

Er zijn drie thema’s te onderscheiden die tot voor kort allemaal in aanmerking kwamen voor een fiscaal voordeel (geen vermogensrendement heffing en daarnaast een extra heffingskorting). Helaas is dit door de bezuinigingen van het kabinet wat versoberd (geleidelijke afbouw), maar dat neemt niet weg dat het goede zaken zijn om in te beleggen omdat je daarmee invloed hebt op de weg naar een betere wereld. De thema’s zijn groen beleggen, sociaal ethisch beleggen en cultureel beleggen. Het voordeel is dan, dat als de beurs even tegenzit, dat je dan in ieder geval zult denken: “al rendeert het niet super, ik doe er tenminste wel iets goeds mee”. Je rendement is dus een optelsom van je individuele rendement en het maatschappelijke rendement. Het individuele rendement zal veelal zwaarder wegen, maar als je de keuze hebt tussen twee fondsen die beiden een even hoog (of laag) rendement opleveren en de ene is duurzamer dan de andere, dan kies je voor het duurzame fonds.

Welk (groen) beleggingsfonds?

Nu is dan de vraag, in welke fondsen kun je groen beleggen of op een andere manier die goed is voor de planeet? Via veel banken, ook de grote, zijn er mogelijkheden om te beleggen in deze fondsen. Er zijn ook banken, zoals de Triodos en de ASN, waar het grootste deel van de fondsen zelfs aan deze thema’s gewijd is, omdat het hun missie is om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Daarom hierbij een aantal fondsen die de Triodos Bank aanbiedt, waarover op hun website meer te vinden is [1]:

  • Van het thema “groen beleggen”:  het Triodos Groenfonds;
  • Van het thema “sociaal ethisch”: het Triodos Fair Share Fund;
  • Van het thema “cultuur”: het Triodos Cultuurfonds.

In sommige gevallen dekt het rendement maar net de inflatie en eventuele belasting. Maar tel je het maatschappelijk rendement erbij op, dan zie je dat je goed bezig bent. En soms dan is het individuele rendement wel nog best aardig. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Triodos Fair Share Fund, waarbij het gemiddelde rendement gemeten over een periode van 5 jaar 8,0% bedroeg. Ter vergelijking: op een achtergesteld deposito van de DSB Bank kreeg je dit 5 jaar geleden ook, maar het maatschappelijke rendement lag wat lager en de meesten hoef ik niet te vertellen wat je individuele rendement anno nu geweest zou zijn ….. 😉

Vooruitblik

Tot zover wat informatie over groen beleggen en andere goede beleggingen die je kunt doen door middel van een beleggingsfonds. Maar heb je wat meer tijd voor de beurs en vind je beleggingsfondsen maar saai, dan heb ik ook goed nieuws voor je:

In een later artikel gaat het over hoe je duurzaam kunt beleggen in aandelen. Klik hier voor het artikel:
“Groen beleggen in aandelen”

 

Beleg jij en zo ja, waarin? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


9 Responses to “Groen beleggen in beleggingsfondsen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/