Groene energie in ontwikkelingslanden

september 29, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

GROENE ENERGIE IN ONTWIKKELINGSLANDEN

Groene energie in ontwikkelingslanden

In het artikel “Ecologie en economie” heb je kunnen lezen over hoe in ontwikkelingslanden ecologie en economie prima samen kunnen gaan. Over het opzetten van een groene economie. Zo zien we dat groene energie ook in Afrika in opkomst is. Behalve dat het er bruist van de groene energie van alle planten en bomen die er groeien (het tropisch regenwoud) gaat het in dit artikel uiteraard om groene energie in de zin van groene stroom. Sterker nog, in Afrika kun je ook economisch soms meer bereiken met groene energie (stroom) dan met grijze energie (stroom). Dat heeft te maken met het feit dat er arme gebieden zijn waar het vaste elektriciteitsnet in geen wegen of velden te bekennen is. Dat maakt het lucratief om met bijvoorbeeld zonnepanelen op lokaal niveau groene stroom op te wekken.

Groen en sociaal ethisch tegelijk

Groene energie in Afrika is in twee opzichten voordelig: het is niet alleen groen, maar ook sociaal. Wanneer je dus investeert of belegt in groene energie in Afrika, dan help je daarmee niet alleen onze planeet, maar ook aan het opbouwen van de economie daar. Om nog even terug te komen op het groen beleggen en sociaal ethisch beleggen zoals behandeld in de artikelen “Groen beleggen in beleggingsfondsen” en “Groen beleggen in aandelen”, je kunt dan dus beiden tegelijk doen: groen beleggen en sociaal ethisch beleggen!

Groene energie op Sumba

Zoals hierboven al geschetst, in sommige gebieden is er geen elektriciteitsnet in de buurt. Dat maakt het extra interessant om op lokaal niveau groene energie op te wekken. Dit geldt in veel gebieden in Afrika zoals in de binnenlanden van Tanzania of Kenia, maar bijvoorbeeld ook in Indonesië. Zo betekent het op het Indonesische eiland Sumba zonder groene energie dat je van zonsondergang tot zonsopgang niets kunt doen omdat de duisternis zo absoluut is. [1]  Door gebruik te maken van zonnestroom kan daar verandering in gebracht worden en kan de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. De lokale energievoorziening draagt er daarnaast aan bij dat bijvoorbeeld irrigatie van akkers op gang komt met behulp van zonnepanelen, dat waterkrachtcentrales ’s avonds lampjes laten schijnen en dat in meer keukens biogas de brandstof is in plaats van sprokkelhout. De ontwikkelde landen zoals de Verenigde Staten investeren dan weliswaar in het vaste elektriciteitsnet in ontwikkelingslanden, maar slechts dankzij de hulp van organisaties zoals Hivos komt de elektriciteit ook daadwerkelijk aan bij de mensen die dat het hardste nodig hebben. Dankzij de kleinere initiatieven dus, waar jij in kunt investeren door groen en sociaal ethisch te beleggen.

School op groene energie

Een van de dingen waarvoor lokaal opgewekte groene energie van belang is in ontwikkelingslanden, is het onderwijs. Zo wonen op Sumba de leraren in de barakken op het terrein van de school. Bij gebrek aan elektriciteit is het onmogelijk voor de leraren om ’s avonds lessen voor te bereiden voor de dag er na. De Indonesische energiemaatschappij helpt de school niet aan elektriciteit, wanneer de school zodanig afgelegen ligt dat het niet lucratief is om hier te investeren in energie-infrastructuur. Dus dan is men aangewezen op lokaal opgewekte energie en dat kan dankzij zonnestroom. Op die manier kunnen niet alleen de leraren hun lessen voorbereiden, maar kunnen er bijvoorbeeld ook computers gebruikt worden om lesmateriaal uit te printen en informatie op te zoeken via het internet. Op die manier kan de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en dat is bovendien goed voor de economie.

Tot slot dan nog even een fimpje van Hivos over de projecten op Sumba:

 

 

 

Interesse in duurzame energie? Hier kun je terecht:

banner duurzame energieshop S O L A R W I J Z E R

 

Wat vind jij van deze initiatieven? Heb jij ervaringen hiermee, reiservaringen of bijvoorbeeld groene en sociaal ethische fondsen waar je in belegt? Of andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Hivos magazine, jaargang 19, nummer 3, september 2013

3 Responses to “Groene energie in ontwikkelingslanden”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/