Nul energieverbruik in Valkenburg

december 9, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

NUL ENERGIEVERBRUIK IN VALKENBURG

Duurzame energieprojecten

In de artikelen “Duurzame energie –> waar wonen?” , “Duurzaam wonen – deel 2” en “Zuinige Haagse Huizen” heb je kunnen lezen over een aantal specifieke gebieden in Nederland waar projecten zijn gestart of van start gaan om in een duurzame wijk te kunnen wonen. Het lijstje wordt steeds langer, want straks komt daar ook Valkenburg bij. Niet Valkenburg in Zuid-Limburg, maar het voormalig Marinekamp Valkenburg in de gemeente Katwijk. [1] [2]

Marinekamp Valkenburg wordt duurzame wijk

Het voormalig Marinekamp Valkenburg krijgt een nieuwe bestemming. Marinekamp Valkenburg is ruim zeventig jaar afgesloten geweest van de buitenwereld en daar komt nu verandering in. Er gaat een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatiegebied komen met maximaal vijfduizend woningen, een werkpark, recreatie, sport en maatschappelijke voorzieningen. De wijk zal in vijftien tot twintig jaar geleidelijk groeien.

Volledig elektrisch

Het idee is dat men energieneutraal gaat wonen. Dat er in Valkenburg dus sprake is van nul energieverbruik. Op deze plek in Valkenburg vormen natuur, historie en de dromen van de toekomstige bewoners de basis voor energieneutraal wonen. De woningen en voorzieningen krijgen in principe uitsluitend een aansluiting voor elektriciteit en niet voor gas. Onderzoek vindt plaats of ook het werkpark volledig elektrisch kan worden. Alle energie komt uit het gebied zelf of uit de nabije omgeving. De energie is duurzame energie, die wordt opgewekt door drie of vier windmolens, zonnepanelen en daarnaast ook warmte-koudeopslag (voor uitleg over dat laatste, zie ook artikel “Duurzaam wonen – deel 2” ). Er zal per bouwproject worden bekeken welke combinatie van duurzame technieken aan de energievraag kan voldoen.

Nul energieverbruik in Valkenburg

In Valkenburg wil men uiteindelijk naar nul energieverbruik toe. Niet alleen profiteert het milieu daar van (“Groene”). De bewoners kunnen op termijn een aanzienlijk lagere energierekening tegemoet zien (“Dagobert”). Misschien lijkt nul energieverbruik onhaalbaar, omdat het gebied wel aangesloten blijft op het hoofdnet om daarmee pieken en dalen in de opgewekte stroom op te vangen. Maar straks is het zo dat bij gebruik van energie van buiten het gebied de energie als duurzame energie weer teruggeleverd kan worden. Zo ontstaat er op jaarbasis per saldo nul energieverbruik.

Zeggenschap over duurzame energie

Behalve duurzame technische oplossingen moet er ook worden gekeken naar het gedrag van de gebruikers, de duurzame energie-consumenten. Om dat gedrag positief te beïnvloeden, krijgen toekomstige bewoners straks zeggenschap over welke energiebesparende aanpassingen ze willen aan hun woning. De zeggenschap kan variëren van een maximale participatie bij particulier opdrachtgeverschap tot het bespreken van verschillende energiemaatregelen bij seriebouw. Bewoners worden goed geïnformeerd over de keuzes die ze kunnen maken. Zo kunnen bouwers met een speciaal ontwikkelde tool laten zien wat de extra investering is en de uiteindelijke energierekening zal zijn bij een bepaalde maatregel in duurzame energie.

Ook elektrisch rijden in Valkenburg

Niet alleen duurzame energie voor woningen en andere gebouwen staat centraal in de weg naar nul energieverbruik in Valkenburg. Ook aan elektrisch rijden is gedacht (voor meer informatie over elektrisch rijden, zie http://groenedagobert.nl/artikelen/duurzaam-vervoer). Door al deze maatregelen is de verwachting dat Valkenburg de eerste woonwijk in Nederland zal zijn die geheel zelfvoorzienend (nul energieverbruik) zal zijn in duurzame energie. Valkenburg is met zijn nul energieverbruik straks een voorbeeld voor de rest van Nederland wat betreft duurzame energie.

 

Wat vind jij van dit duurzame energieproject? Wanneer verwacht jij dat er nul energieverbruik in Valkenburg zal zijn en wanneer in de rest van Nederland? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
banner duurzame energieshop S O L A R W I J Z E R

 


[1]  Metro, Grootste gratis krant van Nederland, woensdag 27 november 2013
[2]  http://www.allesoverkatwijk.nl/index.php?p=nieuws&id=1819


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/