Duurzaam wonen

augustus 21, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

Duurzaam wonen

Duurzaam wonen is een ruim begrip. Je kunt denken aan de energievoorziening voor je huis, zoals zonnepanelen, maar er zijn nog meer dingen waar je naar moet kijken als het duurzaam wonen betreft. Vandaag stond er een artikel in een krantje [1]  over wat er zoal komt kijken bij duurzaam wonen.

Duurzaam inrichten

Een van de dingen waar je naar moet kijken als het om duurzaam wonen gaat, is de inrichting van je huis. Wil je duurzaam wonen, dan kun je kiezen uit twee strategieën. Strategie 1 is dat je gaat voor meubels van natuurlijke, gebruikte of gerecyclede materialen. Dit is soms niet alleen Groen, maar ook nog Dagobert. Eerder gebruikte materialen hoeven immers niet veel te kosten. Strategie 2 is in die zin mogelijk een ander verhaal. Kies je voor duurzaam wonen strategie nr. 2 dan kies je voor hightech materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Een andere mogelijkheid is dat je niet kiest tussen de twee strategieën en een stijlvolle combinatie maakt van beiden. Bianca van Schie, eigenaresse van BICA-styling, vertelt over trends die je niet mag missen en ze geeft tips over hoe je duurzaam wonen mogelijk kunt maken.

“Duurzaam is soms een wat ingewikkeld begrip. Voor sommige mensen betekent het woord niet veel meer dan ‘lang meegaan’. Anderen bedoelen er vooral mee dat iets goed is voor het milieu. Bijvoorbeeld omdat het gebruikte materiaal gerecycled kan worden. Of juist milieuvriendelijk is geproduceerd.”

Het klopt inderdaad dat het woord “duurzaam” twee betekenissen heeft. Van origine betekent het woord dat het iets van lange duur is, wat dus staat voor ‘lang meegaan’. Omdat we graag willen dat onze planeet lang meegaat, is daar de connectie met het milieu bijgekomen. De definitie van Bianca is een combinatie, dus van zowel ‘lang meegaan’ als van ecologisch. Nog een citaat:

“Denk daarbij aan FSC-hout, afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, biologisch afbreekbare vloeren en LED-verlichting. Maar bijvoorbeeld ook aan kringloopmeubels. BICA-styling werkt graag met duurzame materialen. Uit respect voor al het moois in de natuur, de mens en onze leefomgeving. En, ook niet onbelangrijk: duurzame materialen zijn authentiek en heel erg mooi.”

Samenvattend, bij duurzaam wonen gaat het om de afkomst van de materialen die je in je huis gebuikt. Hieronder volgen nog een aantal beschrijvingen van Bianca van voorbeelden hoe je met duurzame materialen je steentje kunt bijdragen aan duurzaam wonen.

Kringloopmeubels

Kringloopmeubels zijn nog steeds erg populair. Tweedehands meubels zijn per definitie duurzaam. En goedkoop! (Dagobert :)) In plaats van dat je ze bij het grofvuil zet, geef je ze een tweede leven. Ook leuk is het om oude meubels opnieuw te bekleden. Denk hierbij aan overgebleven stukken tapijt of gordijn. Of aan duurzame materialen, zoals canvas of katoen, voorzien van een GOTS-keurmerk. Dit kenmerk geeft aan dat de stof voor minstens 70% uit biologische vezels bestaat. Een andere klassieke tip: laden uit een oud dressoir opnieuw beschilderen en ophangen als boekenplank.

Meubels van natuurhout

Zoals hierboven beschreven, meubels en accessoires kun je halen bij de kringloop. Ook kun je iets laten maken door een meubelmaker. Is wel wat duurder, maar dan kun je zelf kiezen welk materiaal wordt gebruikt. Daarnaast investeren steeds meer grote meubelketens in duurzame, ecologische producten. Het voordeel daarvan is dat deze materialen ook bereikbaar worden voor mensen met een krappere beurs.

Cradle to Cracle

Wat als het duurzaam wonen betreft momenteel erg populair is, zijn de zogenoemde Cradle to Cradle producten. Dit zijn producten waarbij de grondstoffen na gebruik in meerdere of mindere mate opnieuw worden opgenomen in de natuur of worden hergebruikt. Hier heb je verschillende categorieën in. Basic, brons, zilver, goud en platina. Bij die laatste categorie wordt echt alles gerecycled, van het laatste stukje lijm of vezel in een tapijt, of de laatste spijker in een stoel.

Vloeren en muren

Voor muren geldt dat leemverf of kalkverf het meest duurzaam is. De voordelen daarvan zijn dat het ademt, vochtregulerend en schimmelwerend is. Bovendien doet de dempende onderlaag wonderen voor de akoestiek. Wanneer men denkt aan een nieuwe vloer dan doet men er goed aan om voor hout te kiezen met het FSC-keurmerk. Ook het slijtvaste linoleum, vooral bekend uit gymzalen, is weer helemaal terug. Een vloer van kurk is eveneens een optie. Daarmee haal je een natuurlijke look in huis.

Duurzame gordijnen

Duurzaam wonen betreft ook onder andere de gordijnen. Gordijnen van bijvoorbeeld bananenvezel of washi (staat voor ‘Japans papier’, gemaakt van de zachte binnenbast van planten en bomen) zijn eveneens duurzaam. Een nadeel is wel dat deze natuurlijke materialen sneller verkleuren. Maar ook deze stoffen ademen. En dat is goed voor de gezondheid. Verder houden ze de warmte in de zomer buiten en in de winter vast.

Led-verlichting versus spaarlamp

Dan wat duurzaam wonen betreft ook nog even de energievoorziening in huis. Spaarlampen zijn prima om energie te besparen. LED-verlichting wordt echter genoemd als een nog beter alternatief. Als spaarlampen kapot gaan dan komen er schadelijke stoffen vrij. LED-lampen zijn misschien vrij kostbaar, maar kosten weinig energie en gaan lang mee. Ook een mooi alternatief zijn dimmers. Daar creëer je veel sfeer mee. En hoe zachter je ‘m zet, hoe minder energie je verbruikt. Drie voordelen in één dus: de sfeer en daarnaast laag in energieverbruik en dus duurzaam en goed voor de portemonnee (Groene Dagobert 🙂 :)).

Aardig wat tips dus voor duurzaam wonen waar ik zelf het nodige nog niet vanaf wist. Soms dan vergt het wat uitzoekwerk, andere tips zijn daarentegen wat eenvoudiger in de uitvoering en bovendien ook nog geheel in stijl met hoe De Groene Dagobert het zou doen.

 

Duurzaam wonen: een vooruitblik

In dit artikel heb je kunnen lezen hoe je het huis van binnen duurzaam kunt inrichten. In het artikel “Duurzaam wonen – deel 2” kun je lezen hoe je de buitenkant duurzaam kunt inrichten:
Het wonen in een duurzame wijk. En het duurzaam opwekken van energie.

 

Duurzaam wonen, hoe doe jij dat? Hoe richt jij duurzaam je huis in? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Metro, grootste gratis krant van Nederland, woensdag 21 augustus 2013

One response to “Duurzaam wonen”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/