Duurzaam opgewekte energie bij de boer

april 13, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DUURZAAM OPGEWEKTE ENERGIE BIJ DE BOER

Duurzaam opgewekte energie?

In diverse artikelen binnen het thema Duurzame energie (bijvoorbeeld “Duurzame energie in Nederland”) heb je kunnen lezen over grootschalige projecten waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzaam opgewekte energie. Maar is dat wel echt zo, gaat het inderdaad om duurzaam opgewekte energie of toch niet? In het artikel “Hoe groen is je energieleverancier?” heb je tenslotte kunnen lezen dat sommige energieleveranciers doen aan “groenwassen”, waarbij er certificaten gekocht worden van duurzame energie uit bijvoorbeeld Noorwegen, maar die feitelijk niet gebruikt worden. Misschien goed voor die grote bedrijven en wellicht ook voor de economie als het banen creëert, maar niet zo best voor de ecologie wanneer die zogenaamd duurzaam opgewekte energie helemaal geen duurzaam opgewekte energie blijkt te zijn, omdat de energie feitelijk gewonnen wordt vanuit bijvoorbeeld vervuilende kolencentrales.

Duurzaam opgewekte energie bij de boer

Wat is het alternatief? Dat is energie uit eigen land. Zo dichtbij mogelijk, zo dat we er meer controle op hebben, maar ook alleen al omdat transport tot extra CO2-uitstoot leidt. Je kunt zelf energie op duurzame wijze opwekken, maar indien je dat bijvoorbeeld te veel geregel vindt, dan is er nog een alternatief: duurzaam opgewekte energie bij de boer. Beter voor de portemonnee van de boer, en beter voor jouw portemonnee. Normaliter leveren de boeren die duurzaam energie opwekken hun overtollige energie namelijk aan energiebedrijven, die er wat op willen verdienen, en dat dan vervolgens met een marge aan jou leveren. Wanneer die schakel er niet tussen zit komt dit geld dus rechtstreeks bij de aanbieder en/of vrager van groene stroom terecht, de boer en/of jou. Interessant? Via https://vandebron.nl kun je hier meer over vinden. Uiteraard verdienen zij er ook wat aan, maar het zal niet veel kosten.

 

Wat vind jij van het idee van rechtstreeks duurzaam opgewekte energie bij de boer? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!


[1]  De Volkskrant, vrijdag 4 april 2014, pagina 23, artikel “Verse stroom rechtstreeks van de boer”

2 Responses to “Duurzaam opgewekte energie bij de boer”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/