Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland?

september 5, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

DUITSE GROENE STROOM  –>  SLECHT VOOR NEDERLAND?

Duitse groene stroom, is dat slecht voor Nederland? Recent is in het nieuws verschenen dat Duitse groene stroom Nederland hindert in het doen van schone investeringen. Als het gaat om duurzame energie en groene stroom, dan heeft Duitsland een voorsprong op Nederland. Door deze groene voorsprong is er in Duitsland vaak sprake van een overschot aan groene stroom van bijvoorbeeld windmolens. Het gevolg is dat in Nederland groene stroom vanuit Duitsland geïmporteerd wordt. Immers, dat gebeurt als het aanbod in Duitsland groter is dan de vraag. Ook daalt dan de prijs, weten de economen onder ons. Bijgevolg is dat Nederlandse energiecentrales dan minder rendabel worden. Immers, ze moeten concurreren tegen de lagere Duitse prijzen. Hierdoor zou er minder geld meer over zijn om investeringen te doen. Investeringen in onder andere duurzame energie, om zelf de groene stroom mee te produceren.

Duitse groene stroom, nachtmerrie of droom?

Die Duitse groene stroom, maakt dat onze economie sloom? Integendeel, de groene stroom van onze oosterburen is positief voor het economisch herstel in Nederland, zo schrijft Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro.[1] Wel zou het, zoals hierboven beschreven, er toe leiden dat energiebedrijven minder geld overhouden om te investeren in groene stroom. Maar leidt dat dan per definitie tot minder opwekking van groene stroom in Nederland? We zouden de Duitse energiebedrijven net zo goed in Nederland hun windmolens en andere voorzieningen voor groene stroom kunnen laten bouwen. Mijns inziens moet de productie daar plaatsvinden waar dat het meest efficiënt gebeurt. Misschien minder gunstig voor de producent, maar beter voor de consument. En die neemt uiteindelijk de groene stroom af en is prijsgevoelig. Dus hoe lager de prijs, hoe meer duurzame energie er ‘geconsumeerd’ wordt. En het is goed voor De Groene Dagobert-consument! 😉 Die wil weinig betalen en tegelijk duurzaam bezig zijn.

Zonnepanelen van onze verre oosterburen !

Hetzelfde argument zou je kunnen gebruiken voor de zonnepanelen die goedkoop vanuit China geïmporteerd worden. Misschien niet goed voor de producenten hier, maar als het de economie niet schaadt en het wel bijdraagt aan het verder vergroenen van de economie, waarom niet? Voor wat betreft de Chinezen en hun zonnepanelen, daar is een stelling over op de website van De Groene Dagobert. Laat hier weten wat jij ervan vindt! :

Stelling 6

Duitse groene stroom, goedkoper of duurder?

Het zou ook nog kunnen dat op termijn de Duitse groene stroom helemaal niet meer zo goedkoop is. De duurzame markt is nog lang niet volwassen en het zou goed kunnen dat Nederland op termijn grote sprongen gaat maken, nu het duurzame besef vanaf de onderkant, de consument, steeds meer begint te groeien. Daar komt bij dat Duitsland onlangs een flinke blunder heeft gemaakt bij een windmolenproject op de Noordzee. Windmolens die helemaal gereed waren op één dingetje na: de verbinding naar het vaste land. Iets wat duur maar niet bepaald duurzaam uitpakt: de windmolens minimaal een aantal maanden lang voorzien van diesel! Dit zal een lage prijs voor groene stroom niet ten goede komen. Voor meer informatie daarover, zie het artikel “Windmolens op diesel”.

Duitsland  –  Nederland

Zo word het toch nog een spannende wedstrijd! Duitsland – Nederland. Nu dan de race om duurzame energie. Nederland loopt achter, maar wie weet wat de toekomst brengt. En vergeet niet, anders dan bij voetbal, we mogen samenwerken!

 

Geïnteresseerd geraakt in duurzame energie? Hier kun je voor offertes terecht:
banner duurzame energieshop     S O L A R   W I J Z E R

 

Wat vind jij, is het acceptabel dat er groene stroom geïmporteerd wordt vanuit Duitsland en China? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


6 Responses to “Duitse groene stroom –> slecht voor Nederland?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/