Deelauto voor vakantie steeds populairder

juli 22, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

Zeer recent verschenen in het nieuws een aantal artikelen met de tekst “Deelauto voor vakantie steeds populairder”. Het klopt dat de deelauto sterk aan populariteit begint te winnen. Een schatting zegt dat er in Nederland enkele duizenden van rondrijden. Het betreft zowel deelauto’s van particulieren als van bedrijven die zich daarin gespecialiseerd hebben.

De deelauto is ook populair voor vakantie. In de zomerperiode zouden er 30 procent meer auto’s gedeeld worden en de huurperiode is gemiddeld drie keer zo lang. De bestemming is vaak Duitsland, Frankrijk of Italië. In de zomermaanden zou er per dag zo’n 60 tot 80 keer gebruik gemaakt worden om via SnappCar, een online community voor autodelen, afspraken te maken om een auto te delen. Ook via een organisatie als Greenwheels kun je autodelen.

Indien je gaat voor zon en warmte dan hoef je met het huidige weer dezer dagen niet ver te rijden! Gebleken is dat de deelauto ook populair is in het gebruik voor korte ritten en dan is een uitstapje binnen Nederland ook prima.

Een deelauto wordt vaak benut omdat het, vooral bij incidenteel gebruik, goedkoper is dan het hebben van een eigen auto. Het blijkt ook duurzamer te zijn. De deelauto is een middel om de groei van het autobezit en -gebruik te beperken. Uit onderzoek blijkt dat deelautogebruik het gedrag van de deelnemers verandert. Zij zijn zich veel meer bewust van hun autogebruik en mogelijke alternatieven als het openbaar vervoer en de fiets. Bovendien zijn deelauto’s altijd relatief nieuwe en zuinige auto’s (A- en B-label). Autodelen is dus een duurzame optie.

Gebruik je de auto meer voor woon-werkverkeer dan voor uitstapjes en vakantie? Dan is carpoolen misschien wat. Waarschijnlijk nog duurzamer dan een deelauto. Daar waar bij een deelauto één en dezelfde auto achtereenvolgens door verschillende personen wordt gebruikt, wordt bij carpoolen één en dezelfde auto tegelijk door verschillende personen gebruikt. Er worden dus meerdere personen per liter brandstof vervoerd, meerdere personen per gram CO2 per kilometer en dus is het verbruik van dit alles per persoon hiervan minder. En wil je er ook nog een fiscaal voordeel bij? Dan moet je naar België! Onze zuiderburen hebben een faciliteit in het leven geroepen voor carpoolers.

Naast de verschillende mogelijkheden om een auto te delen zijn er uiteraard ook nog de trein, bus, fiets etcetera. En binnen de categorie auto zijn er verschillende categoriën van zuinigheid met ieder hun eigen label. Te veel mogelijkheden om nu allemaal te beschrijven. Voor nu laat ik het hierbij. Zelf ben ik vooral een gebruiker van het bekende en voor sommigen beruchte geelgekleurde voertuig wat over een rails rijdt (de trein). Maar…..

Misschien heb jij ervaringen met autodelen of carpoolen? Raad je het aan of af? Plaats dan hieronder je reactie!

5 Responses to “Deelauto voor vakantie steeds populairder”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/