Burgerparticipatie in duurzame energieprojecten

januari 28, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

BURGERPARTICIPATIE IN DUURZAME ENERGIEPROJECTEN

Kleinschalige duurzaamheid

Burgerparticipatie. Een kleinschalig iets wat een steeds grotere rol gaat spelen in de weg naar duurzaamheid. In de artikelen “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland”, “Klimaatstraatfeest”, “Greenchoice Warme Truiendag”, “Duurzaamste studentenhuis” en “Recycling van olie en vet” heb je reeds het een en ander over kleinschaligheid en burgerparticipatie kunnen lezen. Over diverse acties die georganiseerd worden op het gebied van burgerparticipatie.

Burgerparticipatie

Alhoewel burgerparticipatie in duurzame energie steeds populairder wordt, is het niet nieuw. Zo werden burgers bij duurzame energieprojecten al eind vorige eeuw betrokken, zij het op kleine schaal. In 1997 werd participatie bijvoorbeeld mogelijk in een windturbine in Zeewolde. [1]  Wel is er nu in meer opzichten dan vroeger burgerparticipatie in duurzame energieprojecten mogelijk. Daarnaast zijn ook de methoden van burgerparticipatie vereenvoudigd. Verschillende duurzame energieprojecten worden gefinancierd vanuit het Triodos Groenfonds (genoemd in het artikel “Groen beleggen in beleggingsfondsen”) en vroeger was burgerparticipatie slechts mogelijk door mede-eigenaar te worden, maar sinds een jaar of vijf is burgerparticipatie via obligatieleningen ook mogelijk gemaakt. Maar een actuelere vorm van burgerparticipatie is via de energierekening. Hierover heb je kort onderaan in het artikel “Duurzaam wonen – Deel 2” wat kunnen lezen. Je bent dan zowel een klein stukje eigenaar van een windmolen (je bezit zogenoemde “winddelen”) als dat de opgewekte energie wordt verrekend met je energierekening (die wordt lager). Dat is Groene Dagobert: goed voor de portemonnee (“Dagobert”) en duurzaam (“Groene”) tegelijk.

 

Wat vind jij van burgerparticipatie in duurzame energieprojecten? Doe je er zelf aan mee? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel? Plaats in alle gevallen hieronder een reactie!

 


[1]  Triodos Bank, De kleur van geld, no. 125, winter 2013/2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/