Brulbig: net als de plofkip

november 18, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

BRULBIG: NET ALS DE PLOFKIP

De plofkip

In het artikel “Wakker dier tegen de plofkip –> (anti)reclame” heb je kunnen lezen over de plofkip. Want op het moment dat je wilt genieten van een heerlijk stukje kip, dan geniet je meer van dit stukje kip als de kip een goed leven heeft gehad (smaakt lekkerder). En de kip heeft dan meer van zijn leven genoten. Over of het wel of niet goed te vermijden is om plofkip te eten, heb je bij de stelling “Stelling 25” kunnen discussiëren.

De brulbig

Of je nu wel of geen plofkip-eter bent, daarmee is echter nog niet alles gezegd. Wakker Dier start namelijk in 2014 een grote campagne tegen de misstanden in de varkensvleesindustrie. [1] Na vele acties tegen de plofkip is nu het varken aan de beurt. De brulbig. Wakker Dier gaat bij deze brulbig-campagne consumenten erop wijzen dat er nog steeds onverdoofd krulstaarten worden geknipt.

Brulbig-actie

Er is al een actie geweest met betrekking tot deze brulbig. Op 12 november 2013 stond er de hele dag een groot varken op de Dam in Amsterdam. Met deze brulbig werd de aandacht gevestigd op illegale praktijken in de Nederlandse en in de Europese varkenshouderij. Deze brulbig-actie was een initiatief van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming, ofwel CIWF. Het betrof een opgeblazen brulbig, een opblaasvarken. De brulbig is vaak op reis. Eerder stond de brulbig al in Partijs en Praag. De brulbig gaat ook nog dienst doen voor acties in Milaan, Warschau en Londen.

Het leven van de brulbig

Het leven van de brulbig is, net als bij de plofkip, in te krappe kooien. Ook leven de varkens in kale hokken zonder afleidingsmateriaal zoals stro. Dit is in strijd met de wet. Als gevolg van het plofkip-leven wat de de brulbig leidt, gaan ze uit verveling en frustratie elkaar in de staart bijten. De varkenshouders knippen om die reden vaak de staart van de big af wanneer deze ‘brulbig’ nog maar een paar dagen oud is. Het stompje wat overblijft is voor altijd pijnlijk. Het routinematig knippen van de staarten gebeurt overal in Europa en ook in Nederland.

Brulbig (niet) eten?

De vraag is, welke invloed kun jij als consument hebben om niet zo’n staartloze brulbig te eten. Alhoewel Wakker Dier zich behalve op consumenten ook op de A-merken en de horeca richt, kun jij als consument ook invloed hebben door varkensvlees met minimaal twee sterren van het Beter Leven Kenmerk te kopen. De varkens met twee of drie sterren of met het EKO-keurmerk mogen hun staart houden. De supermarkten zijn al bezig met de omschakeling naar varkensvlees met één ster van het Beter Leven Kenmerk, maar het moeten er twee of drie worden. Dan ligt er daar geen staartloze brulbig meer in de schappen.

 

Wat vind jij van (de acties inzake) de brulbig? Moet men harder brullen om wat te doen tegen de staartloze brulbig? Of vind je de brulbig maar flauwekul? Plaats hieronder een reactie!

 


[1]  Sp!ts, Nieuws & Entertainment, woensdag 13 november 2013

2 Responses to “Brulbig: net als de plofkip”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/