Boot van plastic flessen

september 26, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

BOOT VAN PLASTIC FLESSEN

Boot van plastic flessen

In de artikelen “Hardlopen, strand en de plastic soep” en “De plastic soep en het strand – Deel 2” heb je kunnen lezen hoe je werk of hobby kunt combineren met het opruimen van plastic. Maar in plaats van het alleen op te ruimen, kun je er ook nog dingen van maken. Zo heb je in het artikel “Olie terugwinnen uit plastic” kunnen lezen hoe er olie gemaakt kan worden van plastic, een belangrijk bestanddeel van plastic. Het betreft plastic afval van schepen wat daarvoor gebruikt wordt. Maar het kan nog mooier! We kunnen niet alleen het plastic afval wat die schepen achterlaten opnieuw gebruiken, maar we kunnen er ook de schepen zelf van maken! Nou ja, schepen is op dit moment nog een groot woord …. een boot!

De plastic boot van Plastic Whale

De organisatie Plastic Whale is dat gaan doen:
Een boot van PET-flessen. [1]  PET-flessen zijn de kleine frisdrankflesjes, plastic flessen, die men geregeld tegenkomt op straat en in de natuur. Een plek waar die plastic flessen niet horen. Plastic Whale is onder andere de organisatie achter het zogenoemde Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen. Dit is een activiteit waarbij men in de grachten van Amsterdam gaat vissen naar plastic. Nu kan dat plastic dus ook gebruikt worden om een boot van te maken, wat op zijn beurt weer ingezet zou kunnen worden voor meer ‘Plastic Visschen’.

Boodschap achter de boot van plastic flessen

Met de actie wil de organisatie laten zien dat plastic een waardevolle grondstof is. Plastic is immers niet alleen afval maar ook geschikt om dingen van te maken, in dit geval een boot. Plastic Whale heeft reeds tienduizenden flessen opgevist, waarmee eind 2013 de boot gebouwd kan worden, een designsloep. De boot wordt hun icoon, waarmee de organisatie lokaal, nationaal en internationaal aandacht kan vragen voor de plastic soep. De plastic soep is, zoals je hebt kunnen lezen in het artikel “Hardlopen, strand en de plastic soep”, de grote berg plastic die zich in de oceaan verzamelt als gevolg van al het plastic afval wat zowel rechtstreeks in zee terechtkomt, als het plastic afval wat op straat komt en zich uiteindelijk door bijvoorbeeld de wind naar zee verplaatst. De plastic soep is de reden achter het terugdringen van de berg plastic afval, iets waar je op de website van Plastic Whale ook het een en ander over zult vinden.

Binnenkort maakt men bekend wat het definitieve ontwerp van de boot van plastic flessen wordt! Houdt daarvoor de website van Plastic Whale in de gaten.

 

Een boot van plastic flessen, goed idee? Heb jij – afgezien van deze boot van plastic flessen – nog meer ideeën over wat je zoal met plastic kunt doen? Of andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 

 

[1]  http://plasticwhale.org/de-boot

One response to “Boot van plastic flessen”

  • Loes van Damme schreef:

    Onlangs zat ik op een prachtige moderne stoel ! En die bleek van 2000 in gezamelde petglesjes gemaakt te zijn .
    Ik ben een groot voorstander van hergebruikt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/