De plastic soep en het strand – Deel 2

september 3, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DE PLASTIC SOEP EN HET STRAND  –  DEEL 2

Inleiding

In het artikel “Hardlopen, strand en de plastic soep” heb je kunnen lezen over hoe je het nuttige met het aangename kunt combineren. De combinatie van een lekker stuk hardlopen over het strand met het nuttige van het opruimen van het plastic afval wat daar niet thuishoort. De plastic soep en de bijdrage die we met zijn allen kunnen leveren om het strand vrij van plastic te krijgen begint steeds meer aan populariteit te winnen. Regelmatig verschijnt er wat over in de media. Daarom bij deze in dit artikel een uiteenzetting van een aantal nieuwtjes op dat vlak.

Surfen, strand en plastic

Zoals gezegd, in het eerdere artikel van De Groene Dagobert betrof het de combinatie hardlopen met strand en plastic. Met andere sporten dan hardlopen is deze combinatie ook mogelijk. Zo is er een surfer, Hans van den Broek, die laat zien hoe het moet.[1] Hij heeft de “Green Surfer Award 2013” toegekend gekregen en organiseert het project “Clean Up Kids”. Daarmee worden kinderen bewust gemaakt van het belang van een schoon strand en helpen zij mee met het opruimen van plastic en ander afval. Daarnaast wordt door de surfschool bijna geen energie verbruikt en dat wat wel nodig is wordt volledig duurzaam opgewekt, met zonneboilers. Anders dan tijdens het hardlopen is het tijdens het surfen niet zo eenvoudig om het plastic van het strand te krijgen, maar door er wat bij te doen, zoals Hans dat doet, kun je dus ook aardig je steentje bijdragen aan het terugdringen van het plastic op het strand.

Het schoonste strand

Wat is het schoonste strand van Nederland? Ik had graag gezien dat dit Scheveningen is, de plek waar zowel Hans van den Broek als ik, een beetje, het strand proberen schoon te houden. Nee, het schoonste strand van Nederland is die van Domburg, in Zeeland. Scheveningen en ook Wassenaar doen het zelfs slecht.[2] Maar of het een eerlijke meting is? Dat zou je in twijfel kunnen trekken, aangezien Scheveningen uiteraard vele toeristen en andere strandgangers trekt. En die komen meestal niet om plastic op te ruimen, integendeel …..

Hoe dan ook, als Nederlanders samen doen we het goed. Op een schaal van 10 hebben de Nederlandse stranden een 9,8 gekregen. Het zou nog bijna saai gaan worden voor de hardloper die al zigzaggend over het strand wat plastic wil oprapen!

Hoe komt het nu dat onze stranden zo schoon zijn? Dat is te danken aan een goed team van vrijwilligers, maar ook aan het steeds meer groeiende bewustzijn onder mensen. Tot de vrijwilligers behoren bijvoorbeeld vakantiekrachten die helpen met het legen van de afvalbakken. Tot de andere mensen behoren de badgasten, die het laten weten wanneer de afvalbakken vol zitten. Of die een bepaald initiatief nemen, zoals het op één vast punt verzamelen van het afval. Omdat bij de schoonheid van de stranden de inzet en medewerking van het publiek van groot belang is, speelden zij dit jaar dan ook een belangrijke rol. Van de hier bovengenoemde uitslag bepaalde van het publiek de helft het eindresultaat. De andere helft werd bepaald door de experts van de ANWB.

Dus ….. niet veel plastic?

Als de Nederlandse stranden het goed doen, dan zal het met de hoeveelheid plastic dus wel meevallen? Toch raap ik als hardloper nog wel aardig wat plastic op. Wat er ook veel op het strand ligt, zijn peuken. Dit was een kritiekpuntje bij de beoordeling. Het zijn er veel en omdat peuken niet biologisch afbreekbaar zijn, richten die net als plastic ook veel schade aan. Zie in dat kader tevens een stelling: Stelling 8.

Evenementen voor een schoon strand

Dat het schoonhouden van het strand en het terugdringen van plastic en ander afval populair aan het worden is, volgt ook uit het aantal evenementen dat georganiseerd wordt. Hieronder een aantal die in september 2013 in de planning staan of al net geweest zijn, mede afhankelijk van wanneer je dit artikel leest.

  • 1 september 2013, Amsterdam: het “Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen”.
  • 6 september 2013, Den Haag: een clean-up op het strand van Kijkduin.
  • 20 september 2013, Zandvoort: de Keep It Clean Day.

In veel gevallen gaat het om het opruimen van plastic en ander afval met diverse feestelijkheden erbij. Zo is er muziek en bij het evenement in Zandvoort is er van 13 tot 17 uur een milieumarkt bij.

Conclusie

Het opruimen van plastic en ander afval op het strand verdient veel aandacht en krijgt die ook. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zijn op de goede weg! Op allerlei manieren wordt er gehoor aan gegeven. Is het niet sportend, dan is het wel in teams van verschillende vrijwilligers dat we het strand vrijmaken van plastic en ander afval. Al met al groeit het bewustzijn en dat is alleen maar goed.

 

Welke bijdrage lever jij aan het terugdringen van plastic en ander afval op het strand? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


5 Responses to “De plastic soep en het strand – Deel 2”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/