Biobrandstoffen, (niet) duurzaam?

september 16, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

BIOBRANDSTOFFEN, (NIET) DUURZAAM?

Biobrandstoffen: uitstoot versus productie

Biobrandstoffen, ze zijn duurzaam wat betreft de uitstoot, maar niet altijd even duurzaam wat betreft de grondstoffen die er voor nodig zijn. Daarom is recent in het nieuws verschenen, dat het EU-parlement het gebruik van biobrandstoffen wil begrenzen. [1]  In 2020 mag maximaal 6 procent van de biobrandstoffen in het verkeer gemaakt zijn van voedselgewassen. Dat zijn gewassen, die wanneer ze niet als biobrandstof voor het verkeer gebruikt zouden worden, geschikt zijn om van te eten.

Gemaakte afspraken over biobrandstoffen

Het Europees Parlement was bijeengekomen in Straatsburg. Daar werd de norm van 6 procent voor 2020 vastgesteld. De uitslag is een compromis tussen de 5,5 procent die de milieucommissie had voorgesteld en een percentage van 6,5 procent waar de biobrandstoffenindustrie voor pleitte. Een verschil van 1%, maar toch goed voor eten aan 34 miljoen mensen per jaar. Over het voorstel van het Europees Parlement moeten de EU-lidstaten zich nog uitspreken.

Biobrandstoffen: oud versus nieuw

Bij de oude generatie biobrandstoffen betreft het veelal voedselgewassen. Echter, bij de nieuwe generatie biobrandstoffen betreft het veelal biobrandstoffen, die niet tevens dienen als voedsel voor de mens. Het allermooiste voorbeeld is wat mij betreft zoals het in de film Back to the Future, deel 2 gaat. Je leegt even een klein bakje met groenafval uit je container in de tank van je auto en dan vlieg je weg! De film speelt zich deels af in het jaar 2015 en er komen dus vliegende auto’s in voor de rijden / vliegen op biobrandstof. Inmiddels naderen we al 2015 en vliegende auto’s zie je voorlopig nog niet in het straatbeeld, maar biobrandstoffen zijn al wel aan een opmars bezig. Zo ook de nieuwe categorie biobrandstoffen. Biobrandstoffen die niet concurreren met voedselgewassen. Deze zijn daarmee wat betreft de grondstoffen die nodig zijn een stuk duurzamer dan voedselgewassen. En dan ook duurzaam in de zin van langdurig, omdat algen gekweekt kunnen worden en de voorraad dan dus niet zo snel opraakt. Het parlement streeft ernaar dat in ieder geval 2,5 procent van de brandstofmix in 2020 uit de nieuwe generatie van biobrandstoffen bestaat.

Biobrandstoffen uit algen

Nu dan enkele feitjes over biobrandstof uit algen: [2]

–          Uit algen worden lipiden gewonnen. Deze worden als grondstof gebruikt voor de productie van biodiesel. Algen met een hoge concentratie lipiden zijn de meest geschikte algen voor de productie van biobrandstoffen.

–          Alhoewel algen ook voor de levensmiddelenindustrie gebruikt worden, kunnen ze zelf gekweekt worden. Een voordeel is ook dat ze relatief snel groeien. Voor biobrandstoffen worden vooral eencellige algen gebruikt, ook wel microalgen genoemd. Deze microalgen verdubbelen zich tussen de 1 keer per week tot wel 4 keer per dag.

–          Een ander voordeel is dat op een relatief kleine oppervlakte een hoge opbrengst gerealiseerd kan worden. Een hectare groene algen kan per jaar zo’n 15 tot 20 ton biodiesel produceren.

–          Nadelen zijn er ook aan biobrandstoffen uit algen. Een nadeel van de productie van biobrandstof uit algen is dat het duur is vergeleken met andere energiebronnen. Ook is de kweek van algen zeer arbeidsintensief en er is veel onderhoud aan de installaties noodzakelijk.

Biobrandstoffen in de toekomst?

Hoewel op dit moment biobrandstoffen uit algen behalve duurzaam ook duur zijn, zit er wel toekomst in. De sterk stijgende prijs van aardolie maakt de kweek van algen voor gebruik als biobrandstof mogelijk economisch interessant voor de toekomst. Voorts wordt er veel onderzoek gedaan naar biobrandstof uit algen. Zo heeft de Wageningse universiteit een onderzoeksfaciliteit, genaamd AlgaePARC. Bij dit onderzoeksprogramma betrekt de universiteit 18 bedrijven om te komen tot een grootschaliger, efficiënter, goedkoper en duurzamer productiesysteem van biobrandstof uit algen.

Hieronder tot slot nog een filmpje over de productie van algen. Algen worden niet alleen als biobrandstoffen gebruikt maar ook voor andere zaken. Daarom is het goed dat men bezig is de technologie te verbeteren. Onderstaand filmpje is van begin 2013 of iets daarvoor, maar nog steeds actueel:

 

 

Wat vind jij van biobrandstoffen uit voedselgewassen en hoe zit het met biobrandstoffen uit algen? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


2 Responses to “Biobrandstoffen, (niet) duurzaam?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/