De ASN Bank Wereldprijs

november 27, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam financieel

DE ASN BANK WERELDPRIJS

De Triodos Bank en de ASN Bank

In eerdere artikelen (“De Triodos Hart-Hoofddag”, “Duurzame kleding”, “Groen beleggen in beleggingsfondsen”, “Groen beleggen in aandelen”, “Van hypotheekrente naar goede doelen” en “Duurzaam gebouwde zorginstellingen”) heb je kunnen lezen over de belangrijke rol die de Triodos Bank vervult als het gaat om duurzaamheid. Naast de Triodos Bank is er nog een andere duurzame bank in Nederland: de ASN Bank. Deze bank heeft ook duurzame beleggingsfondsen waar je in kunt beleggen en de ASN Bank doet ook mee aan projecten op het gebied van duurzaamheid. Een zo’n project, wat bestaat uit verschillende duurzame projecten die kunnen worden ingebracht, is de ASN Bank Wereldprijs.

De ASN Bank Wereldprijs

De ASN Bank Wereldprijs [1] is bedoeld voor duurzame doeners met een goed project. Het in te brengen project voor de ASN Wereldprijs moet ondernemend, innovatief en creatief zijn en niet onbelangrijk: het moet een grote impact op de samenleving hebben, in positieve zin uiteraard. Dit houdt in dat het project binnen een van de vier duurzame thema’s van de ASN Bank past:

–          Eerlijke handel;

–          Duurzame energie;

–          Tegen kinderarbeid; of

–          Vrede en veiligheid.

Selectierondes van de ASN Bank Wereldprijs

Zoals al aangegeven hierboven, het project moet aan diverse criteria voldoen wil je kans maken op de Wereldprijs. De weg naar de Wereldprijs bestaat uit de inschrijving en daarna volgt een aantal selectieronden. Het stappenplan verloopt als volgt:

Inschrijving voor de ASN Bank Wereldprijs

De inschrijving tot en met de finale voor de ASN Bank Wereldprijs 2013 zijn al geweest. Ik noem wel de data, want de ASN Wereldprijs zal zeer waarschijnlijk in 2014 weer terugkomen. Inschrijving was mogelijk van 1 juli tot en met 15 augustus 12.00 uur.

Nadat inschrijving voor de ASN Bank Wereldprijs heeft plaatsgevonden, zullen de redactie van Voor de Wereld van Morgen en de afdeling Duurzaamheidsbeleid & Onderzoek van de ASN Bank je project toetsen aan de criteria die hieronder staan. Na goedkeuring komt dan je project online te staan. Indien je project niet voldoet aan de criteria dan ontvang je een bericht daarover.

ASN Bank Wereldprijs selectieronde 1

Van 15 augustus tot en met 1 september selecteren de redactie van Voor de Wereld van Morgen, de afdeling Duurzaamheidsbeleid & Onderzoek en de jury van de ASN Bank Wereldprijs tien projecten per thema die doorgaan naar de volgende ronde. Op 4 september maakt men bekend of jouw project daarbij zit.

ASN Bank Wereldprijs selectieronde 2

Vanaf 4 september tot en met 25 september krijgen de geselecteerde projecten voor de ASN Bank Wereldprijs kans om stemmen te werven bij hun achterban. Het is de bedoeling hierbij zo creatief mogelijk te zijn en zoveel mogelijk manieren te bedenken om mensen te laten stemmen op jouw project. Dit kan via je eigen projectpagina, de Tussenstandpagina of de Top5 op de Wereldprijspagina. Vertel je fans ook om na het stemmen de projectpagina te delen via Twitter, Facebook of Linkedin.

Om te kunnen stemmen voor de ASN Bank Wereldprijs moet je een geldig e-mailadres hebben. Iedereen kan maar een keer stemmen per e-mailadres en per IP-adres. Op 26 september maakt de organisatie van de ASN Bank Wereldprijs de balans op. De vijf projecten met de meeste stemmen per thema gaan door naar de volgende ronde.

ASN Bank Wereldprijs selectieronde 3: Trainingsdagen

Als je doorgaat naar de volgende ronde voor de ASN Bank Wereldprijs, bestaat deze ronde uit de volgende vier verplichte activiteiten:
– een coachingsgesprek (in overleg tussen 26 september en 4 oktober);
– een workshop business model canvas (zaterdag 12 oktober);
– een pitch workshop (zaterdag 12 oktober); en
– een opname van jouw pitch op film (donderdagavond 17 oktober).

Na afloop van de trainingsdagen lever je uiterlijk 18 oktober een compleet projectplan in, waarbij je gebruik maakt van het aangeleverde format. De jury leest en beoordeelt de plannen en bekijkt de pitch filmpjes. Wellicht hebben ze nog een aantal aanvullende vragen. Per thema krijgen twee projecten uiterlijk 1 november een uitnodiging voor de laatste ronde voor de ASN Bank Wereldprijs.

ASN Bank Wereldprijs selectieronde 4: De pitch en prijsuitreiking 

Tijdens de finaleavond op 7 november krijgen twee projecten per thema de kans om zich nog een keer te profileren voor de jury. Per deelnemer wordt de pitch op film getoond en de juryleden kunnen de deelnemer nog vragen stellen. Vervolgens trekt de jury zich terug en zal de winnaars kiezen. Daarna worden direct de prijzen uitgereikt.

Conclusie

Samenvattend, de ASN Bank Wereldprijs is er voor wie ondernemend en duurzaam tegelijk is. Ken jij zo iemand? Laat het hem of haar weten!

 

Wat vind jij van de ASN Bank Wereldprijs? En om even ‘off-artikel’ te gaan: welke duurzame bank geniet jouw voorkeur: de Triodos Bank of de ASN Bank? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

 


One response to “De ASN Bank Wereldprijs”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/