Stelling 48

november 18, 2014 De Groene Dagobert Stellingen

Stelling 48:

De fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s kunnen worden versoberd.

Eens of oneens ?

 

De overheid is de fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s aan het versoberen. Immers, wanneer een belasting met een instrumentele functie een groot gedragseffect teweeg brengt, dan heeft dit weliswaar als voordeel dat het beoogde doel bereikt wordt, maar van de andere kant als nadeel dat de belasting voor de staat weinig oplevert (of dat een teruggaaf veel geld kost). [1]  Dit heb je in het artikel van vorige week, “Consumptiebelasting”, kunnen lezen.

Maar ja, dat is niet de kant die De Groene Dagobert uit wil. Versobering van een milieuvriendelijke maatregel is immers zowel slecht voor het milieu (“Groene”) als voor de eigen portemonnee (“Dagobert”) en dat laatste dan omdat het een versobering is. Of is het juist wel goed voor het milieu? Immers, zolang de aller milieuvriendelijkste auto’s fiscaal het meest gunstig behandeld blijven worden ten opzichte van meer vervuilende auto’s, blijft de milieuvriendelijke stimulans toch aanwezig. Dus … zouden fiscale voordelen voor milieuvriendelijke auto’s dan toch wel kunnen worden versoberd?

Laat hieronder weten wat je ervan vindt!

 

 

[1]  Volgens de media zou de Nederlandse staat in de periode van 2008 tot en met 2013 zelfs wel zo’n 6,4 miljard euro minder belastinginkomsten gekregen hebben als gevolg van de fiscale voordelen voor schone auto’s.
Zie http://www.nu.nl/ondernemen/3913171/staat-loopt-6-miljard-mis-fiscale-voordelen-schone-autos-.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/