De biokasteler

februari 2, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

DE BIOKASTELER

Goede en slechte boeren

De biokasteler, klinkt als een goede boer (woordje “bio”). Maar wat is nu eigenlijk goed of slecht? Een vaag begrip. Binnen de context van Groene Dagobert is een goede boer veelal een biologische, de boer die duurzaam en verantwoord omgaat met dieren en gewassen. Je hebt over beide type boeren al wat kunnen lezen. Over de “slechte” boeren en hun eten zijn het de artikelen “Wakker Dier tegen de plofkip –> (anti)reclame?”, “Brulbig: net als de plofkip” en “De plofkalkoen en het kooikonijn”. Voor wat betreft de “goede” boeren zijn het de artikelen “Koeien in de wei?”, “Ecologie en economie!”, “Melkrobot voor duurzaam biologisch bedrijf”, “Boeren belonen voor CO2-reductie” en “Biologische boerenbedrijven: crisisbestendig?”. In “Koeien in de wei?” en , “Melkrobot voor duurzaam biologisch bedrijf” ging het over koeien, nu dan een artikel over gewassen: de biokasteler.

De biokasteler

Waar denk je aan bij een biokasteler? De biokasteler gaat duurzaam om met de materialen, zoals het voedsel voor zijn gewassen, die hij gebruikt voor de planten in zijn kas. Hierbij kun je denken aan reycling. Stel dat er in de buurt van de biokasteler een boer met koeien woont, dan kan de biokasteler samenwerken met deze boer door zijn groenteafval te laten voeren aan de koeien van zijn collegaboer en in ruil daarvoor de mest van de koeien van die collegaboer te gebruiken voor zijn gewassen. Uiteraard is het pas echt biologisch als de mest dat ook is, maar recycling is in ieder geval een belangrijk onderdeel van duurzaam en verantwoord ondernemen.

De biokasteler: duurzaam met energie

Wat ook een belangrijk onderdeel is van duurzaam en verantwoord ondernemen, dat is het slim omgaan met je energieverbruik. Dat kan bijvoorbeeld door in de zomer vruchtgroenten te hebben die warmte nodig hebben zoals paprika, komkommers en pepers en in de winter groenten te gebruiken die het niet snel koud hebben, zoals paksoi, andijvie en veldsla. De kassen van de biokasteler hoeven dan niet veel verwarmd te worden en dat scheelt in het energieverbruik.

De biokasteler: biologische mest

Zoals net al genoemd, je mag pas spreken van een biokasteler als de mest die de biokasteler voor zijn gewassen gebruikt biologisch is. Dan is er dus geen sprake van kunstmest en al helemaal niet van chemische bestrijdingsmiddelen, maar kun je denken aan compost met wormen.

De biokasteler: biodiversiteit

Verder kiest de biokasteler in plaats van voor chemische bestrijdingsmiddelen voor biodiversiteit om zijn gewassen te helpen. Zo kun je denken aan bloemen rondom de kassen die allerlei nuttige insecten aantrekken. Bijvoorbeeld zweefvliegen, die de luizen opeten.

Kortom, er zijn allerlei manieren om zich tot een echte biokasteler te maken!

 

Wat vind jij van de manier van ondernemen van de biokasteler? Echt duurzaam en verantwoord? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] http://biologischlekkernatuurlijk.nl

One response to “De biokasteler”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/