Waterstofauto van de toekomst

oktober 18, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

WATERSTOFAUTO VAN DE TOEKOMST

Waterstofauto van de toekomst

Alhoewel van de duurzame modellen elektrische en hybride auto’s op dit moment het meest in trek zijn, bij de snelle zelfs ook (zie artikel “Hybride ferrari”), zijn er ook al serieuze ideeën als het een ander type duurzame auto betreft: de waterstofauto. En het type waterstofauto waar het in dit artikel over gaat, is niet alleen een waterstofauto die duurzaam is als deze rijdt, maar ook als de waterstofauto stilstaat!

Waterstofauto die energie levert

De reden dat de waterstofauto van de toekomst ook duurzaam is als deze stilstaat, is dat deze waterstofauto energie opwekt! De waterstofauto dient dan als energiecentrale. Wetenschappers van de universiteit Delft hebben hier grootse plannen mee. En dat is zinvol, want een auto wordt doorgaans maar voor zo’n 7 procent van de tijd gebruikt om ermee te rijden. [1]  De overige tijd staat een auto stil, ook een waterstofauto. Mooi dus als die tijd goed benut kan worden.

Waterstofauto: het verbruik

Waterstofauto’s gebruiken waterstof, een gas. Dit gas is in tegenstelling tot benzine of diesel zeer schoon (“Groene”). Bovendien is de verwachting dat het veel goedkoper is dan de huidige brandstoffen (“Dagobert”). Bij Hyundai laat men nu al prototypes 600 kilometer rijden op een volle tank waterstof, voor zo’n 45 euro. Op dit moment zijn er weliswaar al zeer zuinige auto’s die dat halen, maar de techniek voor waterstofauto’s is nog aan het verbeteren en zoals gezegd, de waterstofauto van de toekomst is ook duurzaam als deze stilstaat. En verder zou deze waterstofauto niet ingewikkeld zijn: een speciale tank wordt gevuld met brandstof, net als bij lpg.

De plannen voor de waterstofauto

Zou het niet fantastisch zijn, een waterstofauto die energie levert, een waterstofauto die dus nog duurzamer is dan energieneutraal? Het idee hierachter is dat de waterstofauto met de energie die wordt opgewekt via een stekker in het stopcontact elektriciteit aan het lichtnet levert. Het zuivere water dat bij deze waterstofauto vrijkomt bij de verbranding kan rechtstreeks de waterleiding in. Daarnaast kan van deze waterstofauto ook de warmte van de motoren worden opgevangen om de kachels in gebouwen te laten branden. Klinkt allemaal wel heel mooi, maar toch wordt er met dit type waterstofauto al aardig geëxperimenteerd. In Delft wordt een zogenoemde Green Village [2]  gebouwd. Wanneer het plan slaagt en op grote schaal kan worden toegepast dan biedt dit enorme mogelijkheden. Immers, de auto’s die wereldwijd momenteel jaarlijks worden verkocht, hebben onder de motorkap samen meer vermogen beschikbaar dan in de reeds bestaande energiecentrales bij elkaar.

Waterstofauto als energiecentrale?

Nu is de vraag nog of de huidige grote energiereuzen het idee van deze bijzondere auto zien zitten. Nuon bijvoorbeeld, ziet wel een parallel met zonnepanelen. Met zonne-energie kunnen particulieren nu ook al hun eigen bijdrage aan de elektriciteitsvoorziening leveren. Het bedrijf ziet echter nog niet zo snel gebeuren dat de waterstofauto van de toekomst leidt tot het sluiten van de huidige elektriciteitscentrales.

Waterstofauto pas in de toekomst?

De vraag is op welke termijn de “waterstofauto van de toekomst” kan worden verwacht. De kosten van de speciale motor van dit type auto zijn, anders dan bij een niet-energieleverende auto op waterstof, nu nog enkele tonnen. En alhoewel men in Nederland al wel volop bezig is met het plaatsen van oplaadpalen voor elektrische auto’s (zie “Stelling 15”), moet Nederland meer op waterstof worden ingericht. De verwachting is dat pas tussen 2025 en 2030 de markt groot genoeg is voor reguliere productie. Een bijkomend vraagstuk is nog hoe lang de motoren het gaan uithouden wanneer deze continu aan het werk zijn. Kortom, er zijn nog veel uitdagingen. Maar het idee is er, dus op termijn ….. dan komen we er!

Tot slot hieronder een filmpje over de waterstofauto, in dit geval dan de normale, niet energieleverende, auto op waterstof, waar je in Arnhem al mee kunt tanken:

 

 

 

Wat vind jij van de waterstofauto en wat specifiek met betrekking tot de waterstofauto die energie levert? Zijn deze waterstofauto’s goede ideeën en zijn ze (op termijn) uitvoerbaar? Plaats hieronder een reactie!

 


5 Responses to “Waterstofauto van de toekomst”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/