De Solarbike!

mei 31, 2015 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam vervoer

DE SOLARBIKE!

Solartrends

Solar is hot! Binnen het thema “Duurzame energie” heb je een aantal keer kunnen lezen over de kracht van zonne-energie waar het duurzame energie voor huizen en andere gebouwen betreft. Zo nu en dan is er ook een artikel verschenen over een andere toepassing, zoals die van de telefooncel op zonne-energie. Maar ook binnen de categorie “Duurzaam vervoer” kun je zonne-energie toepassen. En op de eerste plaats denk je misschien bij duurzaam vervoer aan een elektrische of hybride auto, maar het kan ook om andere vervoermiddelen gaan. En in plaats van elektriciteit te gebruiken, die in een gunstig geval is opgewekt met duurzame energie, is het ook mogelijk om rechtstreeks de duurzame energie te gebruiken om het vervoermiddel in beweging te zetten. We gaan het hebben over …. de Solarbike! Een fiets op zonne-energie.

De Solarbike

Alhoewel de Solarbike een aparte verschijning heeft door de dichte wielen vol zonnepanelen, is de fiets behoorlijk duurzaam. [1]  De Solarbike laadt zichzelf op door zonne-energie wanneer hij stilstaat en wanneer de bestuurder erop fietst wordt de opgeslagen energie gebruikt. En daar komt bij dat het bereik en de snelheid van de Solarbike niet gering zijn. Op een volle lading zou de fiets het zo’n 70 kilometer vol kunnen houden. De snelheid is zo’n 25 km/u en op zijn maximale snelheid gaat de Solarbike zo’n 50 km/u.

Meer over de Solarbike

Aan de fiets werd drie jaar gewerkt en in die tijd zijn er twee prototypes gemaakt. De verlichting moet met zonne-energie aangedreven worden en de fiets moet helemaal zonder stekkers werken. Dit betekent dat de zonnepanelen zeer efficiënt opgeladen moeten worden (maar dankzij voortdurende technologische verbetering zal dit wel het geval zijn/worden). Daarnaast moet de energie op een slimme manier naar het frame worden gebracht. Of de Solarbike uiteindelijk in productie gaat en ook wat het gaat kosten is nog onbekend, maar feit is in ieder geval dat de fiets is genomineerd voor een zogenoemde “INDEX: Design to improve life Award”.

 

Wat vind jij van de Solarbike? En (wanneer) zie jij jezelf rijden op zo’n fiets? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, over dit artikel, of over iets anders? Plaats ook dan hieronder een reactie!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/