Steun voor sociaal ondernemen

februari 13, 2014 De Groene Dagobert Artikelen - Overig

STEUN VOOR SOCIAAL ONDERNEMEN

Kleinschalig ondernemen

Sociaal ondernemen, dat is ondernemen met een maatschappelijk tintje. In de artikelen “De ASN Bank Wereldprijs” en “De Triodos Hart-Hoofddag” heb je wat dat betreft kunnen lezen over sociaal ondernemen. Duurzaam, met hart voor de wereld. Het zijn vaak kleinschalige ondernemers en soms ook uitvinders. Over kleinschaligheid ervan heb je kunnen lezen in het artikel “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland”. Dit sociaal ondernemen vindt soms op nog kleiner niveau plaats, in de vorm van samengebundelde activiteiten van individuen. Zo heb je kunnen lezen over Nudge en over samenkoopjes.nl.

Steun voor sociaal ondernemen

Welnu, er is goed nieuws. Niet alleen organisaties zoals Nudge zien in dat sociaal ondernemen goed is, nu ook de overheid. Regeringspartijen denken aan steun voor sociaal ondernemen in de vorm van groeikapitaal of het aanpassen van aanbestedingsregels. Ook zou een aparte rechtsvorm een mogelijkheid zijn, zoals in het Verenigd Koninkrijk. [1]

Sociaal ondernemen, wat is het?

Bij sociaal ondernemen gaat het om bedrijven die een maatschappelijke missie met winst maken combineren. Het kan hierbij om verschillende missies gaan, bijvoorbeeld het tegengaan van jeugdwerkloosheid, luchtvervuiling en eenzaamheid onder ouderen. Het betreft dus onder andere duurzaam ondernemen.

Hoezo steun?

Bij steun voor sociaal ondernemen kan het gaan om enkele alternatieven zoals hierboven genoemd, maar ook het simpelweg schrappen van regels kan al helpen. Feit is in ieder geval dat men in Nederland achterloopt met sociaal ondernemen ten opzichte van andere Europese landen. Maar wie weet gaat dit op termijn veranderen nu het behalve private nu ook politieke aandacht krijgt.

 

Wat vind jij van sociaal ondernemen en in hoeverre moet de overheid dit ondersteuenen? Of, heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen, bijvoorbeeld over dit artikel, of over andere zaken? Plaats hieronder een reactie!

 


[1] http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/3681958/stimuleer-sociaal-ondernemen.html


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/