Olie terugwinnen uit plastic

september 1, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Recycling

OLIE TERUGWINNEN UIT PLASTIC

Dat olie voor van alles wordt gebruikt, zo ook voor de verwerking in plastic, dat weten velen al. Maar dat het ook andersom kan ….. dat is nog niet zo bekend! Recent is in het nieuws verschenen, dat de haven van Rotterdam olie gaat terugwinnen uit plastic afval.[1]

Minder olie ….. en minder plastic!

Minder olie en minder plastic, dat klinkt als een win-win-situatie. Daar waar in veel artikelen van De Groene Dagobert wordt geschreven over meer duurzame energie, doet het verminderen van niet-duurzame energie net zo goed mee. Olie behoort tot die laatste categorie. Het is mooi als daar minder van nodig is. Ook omdat de olievoorraad op een gegeven moment op is. Dat die olievoorraad steeds schaarser wordt, volgt onder andere uit het feit dat Shell gaat boren in het Noordpool gebied. Zie artikel “De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace”.

Het ene voordeel is dus dat er minder olie nodig is. Het andere voordeel is dat er minder plastic in de zee komt. Al dat plastic verzamelt zich in de oceanen en dat vergiftigt het leven daar en uiteindelijk ook het eten wat jij en ik uit de zee op ons bord krijgen. Zie artikel “Hardlopen, strand en de plastic soep”.

Plastic afval van schepen

De zogenaamde ‘plastic soep’, waar bovengenoemd artikel van De Groene Dagobert over gaat, betreft al het plastic, vooral ook het plastic afval wat door consumenten in zee terecht komt. Het artikel wat in het nieuws is verschenen, behandelt slechts het terugwinnen van olie uit plastic afval van schepen. Dit is echter al wel een grote berg plastic afval, waaruit men aardig wat olie kan terugwinnen. De bedrijven die eraan gaan meewerken zijn er enkele uit de Rotterdamse haven. Zij werken mee aan een experiment dat aan de vooravond van de Wereldhavendagen van start gaat, onder de noemer “Collect your own fuel”.

Is olie terugwinnen uit plastic rendabel?

Nu vraag je misschien jezelf af, hoeveel olie kunnen we terugwinnen uit plastic? Als het bijvoorbeeld om 0,1 microgram uit 100 kilogram gaat en dat heel veel geld kost, dan zou het niet erg rendabel zijn. Maar het is beter dan dat, een stuk beter ….. Uit 100 kilo plastic kan een vat olie worden teruggewonnen. Dat is maar liefst de helft van de olie die nodig was om het plastic te maken, aldus Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation. Zij is een van de initiatiefnemers van het experiment. Dat het om veel vaten olie gaat, volgt uit het feit dat er vanuit de haven van Rotterdam elke 24 uur 2 vierkante kilometer aan plastic de Noordzee instroomt, aldus onderzoeker Gijsbert Tweehuijsen.

Wat kost het?

Dan is er nog de typische Dagobert-vraag: Wat kost het? Hoeveel euro’s het kost om één vat olie terug te winnen is niet gegeven. Wel de kosten van het totale project: 7 tot 10 miljoen euro. Maar ter geruststelling: jou, de belastingbetaler, kost het geen geld. Het is niet de overheid die het betaalt ; het initiatief wordt financieel gesteund door de Rabobank. Ook zijn er bedrijven die actief meewerken, zoals Heerema Marine Contractors, Vopak en Bek & Verburg. Het Havenbedrijf steunt het initiatief van de Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en Nature Group. Zo zie je maar, het groene geld laten rollen is goed voor je imago! Dus daar willen bedrijven wel een graantje van meepikken.

Is het eenvoudig?

Voor de bovengenoemde samenwerkende organisaties zal het terugwinnen van olie uit plastic wel uitvoerbaar zijn, anders zouden ze de miljoeneninvestering niet doen. Maar kun je als particulier nu ook ‘even’ wat plastic in de fik steken, zodat je olie hebt? Bijvoorbeeld om op benzine te kunnen besparen voor je auto? (Dagobert :)) Nee, zo simpel zal het wel niet zijn. Ik vond het volgende fimpje op YouTube. Een stapel plastic afval, een vuurtje, een grote ton en nog wat toebehoren zorgden er uiteindelijk toch helaas niet voor dat de proef was geslaagd om van plastic weer olie te maken.

 

 

Heb jij interessante ervaringen met olie en plastic? Of heb je aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats dan hieronder je reactie!

 


5 Responses to “Olie terugwinnen uit plastic”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/