De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace

augustus 13, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Groen versus Dagobert

De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace

De Noordpool, Shell, en Greenpeace is een combinatie die staat voor water en vuur. Niet dat olie en Greenpeace elkaars vijanden zijn, want zolang de olie maar onder de Noordpool blijft zitten is er niets aan de hand. Echter, er is een bedrijf wat maar wat graag naar olie boort waar Greenpeace heel graag actie tegen voert. Shell. En het is nodig. Een olieramp is mogelijk, zo heeft men eerder gezien. De Noordpool lijkt ver weg, maar is het niet.

Dagobert: olie!
Kiezen we voor geld, de economie en onze portemonnee (Dagobert) dan zouden we de oliemaatschappijen hun gang kunnen laten gaan. Immers, we hebben benzine nodig voor onze auto’s (voor zover men nog niet elektrisch rijdt) en ook voor andere dingen hebben we olie nodig. Als er overal naar olie geboord mag worden, dan is het aanbod van olie groter en meer aanbod bij gelijkblijvende vraag betekent een lagere prijs. Die lagere prijs is vervolgens beter voor je portemonnee. Je hoeft maar een heel klein beetje econoom te zijn om dat te weten.

De Groene Dagobert: Noordpool of olie?
De Groene Dagobert staat uiteraard weer voor een keuze:
Kiest hij voor duurzaam of voor geld? ….. Dat eerste. Hij kiest voor Greenpeace. De mogelijke milieuschade weegt niet op tegen het economisch voordeel. Bovendien kan het oliebedrijf als grote partij en dus een sterke speler in de markt ook een groot deel van de economische winst in eigen zak steken. Dan merk je als burger alsnog weinig vooruitgang in je portemonnee. Bovendien, de kans op een olieramp waarbij wij er last van hebben is zelfs nog niet het enige wat telt.

Groen –> Greenpeace
De Noordpool, hoewel je er niet vaak komt en het er niet heel groen zal zijn, het is toch een mooi stukje natuur. En dat is een belangrijke reden dat Greenpeace actie voert. De Noordpool redden, kan dat nog? Greenpeace denkt van wel. Zij vertellen het volgende:[1] “In 1991 lukte het ons op de Zuidpool. De natuur in Antarctica wordt sindsdien beschermd door een internationaal verdrag.”

Hier is nu vervolg aan gegeven. Greenpeace is namelijk een campagne begonnen om ook van de Noordpool een natuurreservaat te maken. Greenpeace is een petitie gestart en al zeker 3 miljoen mensen hebben die getekend.

Naast de gevolgen van vervuiling voor de natuur bij een olieramp is er nog een ander hot issue wat bij de Noordpool hoort.  Klimaatverandering. Volgens wetenschappers was vorig jaar zomer het laagste ijsoppervlak ooit gemeten op de Noordpool. Het ijs bedekte een oppervlakte van 4,1 miljoen vierkante kilometer. Dat staat dan nog wel gelijk aan een gebied van 1.000 bij 4.100 kilometer, maar het is dus meer geweest. Volgens de wetenschappers was het record “een signaal van een fundamentele verandering van de ijsbedekking in de Noordelijke Ijszee”. Het smeltende ijs van de Noordpool wordt gezien als een aanwijzing voor klimaatverandering.

Nu er minder ijs ligt, kijken de landen om de Noordpool begerig naar grondstoffen die verborgen zitten in de bodem. Meer scheepverkeer, gevaarlijke booractiviteiten en olierampen bedreigen daardoor het tot voor kort meest ongerepte gebied op aarde. De ijsbeer, een bewoner van de Noordpool, die het al moeilijk had, krijgt het nu nog wat moeilijker.

Dat de kans op olielekken groot is, wordt wel onderkend door de boormaatschappijen zelf. Verder wil een bedrijf ook geen imagoschade oplopen wanneer het tot een olieramp komt. Desalniettemin willen de bedrijven het boren naar olie wel uitproberen. Zo moest Shell vorig jaar haar proefboringen naar olie stopzetten vanwege de moeilijke omstandigheden en maakte in een aantal maanden een lange lijst met fouten. Van een groot olielek was geen sprake, maar critici roepen al dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een ramp uitbreekt.

Acties van Greenpeace
Samenvattend, een actie om de Noordpool te beschermen is hard nodig en Greenpeace geeft daar duidelijk gehoor aan. Ik ontvang als donateur regelmatig e-mails van ze waarin ik van hun acties op de hoogte gehouden word. Zo is Greenpeace een campagne begonnen waarbij je een petitie kunt tekenen om van de Noordpool een internationaal reservaat te maken. Op deze manier wordt het gebied dan beschermd door middel van internationale verdragen.

Zeer recent ontving ik ook een actie-email van Greenpeace met een wel heel pakkende boodschap:
Verplaats je in de situatie waarbij Shell gaat boren in je eigen achtertuin!
Ik citeer hieronder de tekst uit de e-mail:

“De afgelopen tijd boorde Greenpeace naar olie op verschillende locaties in Nederland, praktisch bij mensen in de achtertuin. Natuurlijk ging het hier om een ludieke stunt, maar de boodschap is duidelijk: het is net zo bizar dat Shell wil boren in het Noordpoolgebied. Jij kunt deze actie dunnetjes overdoen. Bestel het gratis actiepakket met vlag en laat Shell een poepie ruiken!

Zo kom je snel in actie:

  1. Bestel de gratis vlag met daarop de tekst: ‘Als hier olie zat, zou Shell boren’.
  2. Plant die vlag waar je maar wilt. Denk aan je favoriete plek op de Veluwe, de kattenbak, het strand of de tuin van je buren (wel even vragen!). Een publieke plek verdient de voorkeur.
  3. Zet, als je wilt, een foto van je vlag op onze Facebookpagina. Geen Facebook? Mail je foto naar foto.nl@greenpeace.org.
  4. Bekijk ter inspiratie deze voorbeeldfoto’s en de actievideo op Facebook of op de bestelpagina.

Samen pakken we de grootste multinational ter wereld aan: handen af van de Noordpool!”

 

Nieuwsgierig naar hoe dat actievoeren wat Greenpeace doet nou in zijn werk gaat? Onderstaand filmpje laat een voorbeeld zien:

 

 

Wat vind jij van het geboor naar olie op de Noordpool en de acties daartegen? Vind je het allemaal overdreven gedoe of moet er wel wat gaan gebeuren? Plaats hieronder een reactie!

 


2 Responses to “De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace”

  • […] Minder olie en minder plastic, dat klinkt als een win-win-situatie. Daar waar in veel artikelen van De Groene Dagobert wordt geschreven over meer duurzame energie, doet het verminderen van niet-duurzame energie net zo goed mee. Olie behoort tot die laatste categorie. Het is mooi als daar minder van nodig is. Ook omdat de olievoorraad op een gegeven moment op is. Dat die olievoorraad steeds schaarser wordt, volgt onder andere uit het feit dat Shell gaat boren in het Noordpool gebied. Zie artikel “De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace”. […]

  • […] worden? Als het aan De Groene Dagobert ligt doet Greenpeace goede dingen, zie ook het artikel “De Noordpool, Shell, olie en Greenpeace”, maar nu jouw […]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/