De nieuwe schijf van vijf –> Groen?

november 4, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzaam genieten

DE NIEUWE SCHIJF VAN VIJF –> GROEN?

De nieuwe schijf van vijf –> Groen?

De nieuwe schijf van vijf is de opvolger van de oorspronkelijke schijf van vijf, die bekend stond om aardappelen, groente en vlees. Eieren, zaden en noten nemen hun plaats in op de nieuwe schijf van vijf. De vraag die voor De Groene Dagobert centraal staat, is uiteraard in hoeverre dit “Groen” is.

Basis van de nieuwe schijf van vijf

De basis die ten grondslag ligt aan de nieuwe schijf van vijf is de toenemende vraag naar het eten van verse en onverwerkte producten, zoveel mogelijk suiker- en glutenvrij. Een van de grote veranderingen is het vervangen van brood, pasta, rijst en aardappels door meer groente. Via deze link kun je een afbeelding bekijken van de nieuwe schijf van vijf: http://happilyhealthylife.files.wordpress.com/2012/11/voedselzandloper3.jpg. Je ziet een zandloper, waarbij zowel de oude als de nieuwe variant zijn onderverdeeld in vijf kleuren, plus één witte. De kleuren corresponderen met elkaar. Zo zie je bij de kleur blauw dat water en groene thee in de plaats komen voor frisdranken en niet versgeperste vruchtensappen. Bij bijvoorbeeld de kleur rood zie je dat vette vis in de plaats komt voor fast-food-vet.

Een Groene nieuwe schijf van vijf?

De Groene Dagobert is van mening dat er inderdaad sprake is van een Groene nieuwe schijf van vijf. Behalve dat het gezond is, ligt de nadruk op verse producten, producten uit de natuur. Daar hoort bij dat het bij de nieuwe schijf van vijf hoort om zoveel mogelijk biologisch te eten. En verder is de vleesconsumptie bij deze nieuwe schijf van vijf wat lager dan bij de traditionele schijf van vijf, wat goed is voor het dierenwelzijn.

Nieuwe schijf van vijf, tien, twintig?

Een vraag die nu misschien opkomt, is in hoeverre de nieuwe schijf van vijf gevarieerd is. Mag je nu geen vlees of brood meer eten? Nee, integendeel, er staat alleen: “(zoveel mogelijk) vervangen door”. De woorden tussen de haakjes geven aan dat je van het een meer kunt eten en van het ander minder. Verder is de schijf van vijf niet beperkt tot vijf. Het gaat er juist ook om dat je gevarieerd eet. Samenvattend, de nieuwe schijf van vijf ….. is goed voor je lijf. 😉

In het eerder verschenen artikel “Gezond en Groen eten” vind je tot slot nog wat extra tips om gezond eten zowel lekker als milieubewust te maken.

 

Wil je meer weten over het maken van ‘groen’ eten en drinken? Dan is het volgende boek wellicht wat voor jou:

Boek “50 Groene Smoothies in een Handomdraai” target=”_blank”

 

Wat vind jij van de nieuwe schijf van vijf? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

3 Responses to “De nieuwe schijf van vijf –> Groen?”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/